Bir sanayi şehri olduğu kadar aynı zamanda tarımsal potansiyeli ile de öne çıkan İnegöl’de, İnegöl Belediyesi’nin bu alandaki yatırımları sürüyor. Kırsal kalkınmayı amaçlayan projeler kapsamında geçmiş yıllarda da düzenlenen ve bu yıl da farklı kırsal mahallelerde bölgenin üretim potansiyeline göre verilen eğitimlerle devam eden Çiftçi Eğitim Seminerleri kapsamında Çarşamba akşamı Mesudiye Mahallesinde “Patates yetiştiriciliği ve hastalıkları” konulu seminer verildi.
PROTOKOL ÜYELERİ ÇİFTÇİLERİ YALNIZ BIRAKMADI
İnegöl Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi konferans salonunda gerçekleştirilen eğitim semineri ve ardından düzenlenen sertifika törenine 48 çiftçi ile birlikte; Belediye Başkanı Alper Taban, Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, AK Partili yöneticiler ve meclis üyeleri, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman da katıldı.
Ziraat mühendislerinin patates yetiştiriciliği ve hastalıkları hakkında verdiği eğitim ile başlayan seminer, ardından İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren’in çiftçilerin merak ettiği soruları yanıtlamasıyla devam etti. Soru cevap bölümünün ardından eğitim sona erdi ve sertifika törenine geçildi. Sertifikaların dağıtılması öncesinde Belediye Başkanı Alper Taban bir konuşma yaptı. Patates yetiştiriciliği ve hastalıklarıyla ilgili eğitimin tamamlandığını kaydeden Başkan Taban; “Ben inşallah buradan hayırlı sonuçlar çıkartırız diyorum. Çünkü her yapılan etkinliğin, eğitimin bir amacı var. Tarıma, hayvancılığa, çiftçimize her anlamda destek olmaya çalışıyoruz. Tarım fuarları gerçekleştiriyoruz. Yine göreve geldiğim günlerde bir tarım çalıştayı gerçekleştirmiştik. Yaklaşık 60 akademisyenimizin katıldığı bir çalıştay olmuştu. Dönem dönem fuarlar yapılıyor, dönem dönem hükümetimizin, Büyükşehir Belediyemizin, İnegöl Belediyemizin ve şehrimizdeki tarım paydaşlarımızla faydalı çalışmalar yapılıyor” dedi.

ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPMAK BİZİM GÖREVİMİZ
Bu eğitimlerin bir amacı olduğuna da dikkat çeken Ekren; “Burada gayemiz şu; işlerin daha iyi olabilmesi için daha bereketli kazançlar olabilmesi için ne yapmalıyı? Bize düşen ne? Evet, biz belki bizzat bu faaliyeti, tarımı, hayvancılığı direk yapmayalım ama bu sektörün içerisinde olan insanlara nasıl faydalı olabiliriz. Bunun öncülüğünü yapmak bize düşüyor. Zaten hükümetimizin vermiş olduğu destekler var. Ama acaba bu destekleri kullanan insanlar bundan ne kadar fayda sağlıyor? Bunları da ben burada biraz daha irdelemek istiyorum. Ve bize düşen tarafıyla da neler yapmalıyız, nasıl destek olmalıyız bunları düşünüyoruz. Çünkü her sektörü kendi içinde canlandırabilirsek bu beraberinde aile ekonomisine fayda sağlayacak” diye konuştu.
TEKNOLOJİK TARIM VURGUSU
Gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerin teknolojik tarıma geçtiklerini de vurgulayan Başkan Taban; “Bir de şu var; gelişmişlik düzeyi noktasında daha iyi olan ülkeler bakıyorsunuz artık teknolojik tarım denen olaya geçmişler. Bunları başaran insanlar demek ki bunların mutfak çalışmasını daha önce yapmışlar. Baktığınızda toprak miktarı ülkemizden daha az olmasına rağmen topraktan elde ettikleri verim bizden daha fazla. İşte tüm bu unsurları tüm paydaşlarımızla bir araya gelip neler yapmamız gerektiği noktasında daha çok çalışmamız gerektiğini anlıyorum” ifadelerinde bulundu.

Alper Taban, eğitimin tamamlandığını ve sertifika törenine geçileceğini hatırlatarak 14 mahallede 700 çiftçiye eğitimler verileceğini sözlerine ekledi. Konuşmanın ardından 48 çiftçi, sertifikalarını protokol üyelerinden aldı.
Editör: Süper Kanal TV