Özel bir şirket tarafından İnegöl´e bağlı Hamzabey Mahallesi 2. OSB mevkiinde kurmayı planladığı Taş Kırma ve Eleme Tesisinin, Boğazköy mahallesini ilgilendirmesi nedeniyle, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve özel firma yetkilileri, mahalle halkını bilgilendirmek için bir araya geldi. Özel şirket yetkilileri, yapacakları tesis ile alakalı bilgiler vererek, mahalle halkına herhangi bir çevresel zararın sağlanmayacağını ifade etmelerine rağmen, mahalle halkı bu tesise karşı çıktı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Ahmet Çakmak ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri ve taş ocağı tesisi yapacak özel firmanın yetkilileri, mahalle halkıyla mahallede yer alan kahvehanede bir araya geldiler.

Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Ahmet Çakmak, “Taş kırma ve eleme tesisi ile hazır beton santrali konusunda mahalle halkını bilgilendirme amacıyla buradayız. Özel firma yetkililerinden bilgiler alacağız” dedi. Özel firma yetkilisi Çevre Mühendisi Aylin Yiginoğlu ise, “Boğazköy mahallesi üstü, Hamzabey mahallesi sınırlarına giren 27 hektarlık alanda bir tesis yapımı planlanıyor. Tesisler kapalı sistem yapılacak. Tozama olayının önüne geçilecek şekilde yolları beton veya kilit parke olacak” dedi.

/resimler/2015-11/26/1820528607304.jpg

12 MİLYONLUK TESİS

Tesislerin 12 milyona mal olmasının planladığı bildirildi. Bilgilendirmenin ardından mahalle halkının görüşleri soruldu.

VATANDAŞI HİÇE SAYIYORLAR

Mahalle sakinlerinden Ahmet Kupa, “Sizin anlattığınız gibi olmuyor bu işler. Daha önce açılan bir taş ocağı var burada. Sulama yapmıyor. Toz olduğu gibi bizim meyve bahçelerimizin üzerine geliyor. Meyve üretiminde zarar ettim. 40 bin lira civarında zararım var. Denilenler yapılmıyor. Vatandaşı hiçe sayıyorlar” dedi.

AĞIR CEZALAR VAR

Bu eleştiriye cevap veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Ahmet Çakmak, “Bizler, insanı yaşat ki devlet yaşasın prensibine göre hareket eden kurumlarız. Millet varsa devlette vardır. Eğer kurallara uyulmazsa, size zarar olursa bize şikayette bulunmanız halinde 19 bin liradan başlayan cezalar uyguluyoruz” dedi.

KENDİ ŞAHSIM ADINA İSTEMİYORUM

Mahalle sakini Ali Rıza Girgin ise, “Eski tesis, meyve bahçelerinin yanı sıra evlerimizi de toz duman içinde bırakıyor. Kimse yaşanan zararları karşılamıyor. Ben kendi şahsım adına istemiyorum” diye konuştu.

KESİNLİKLE BİZ BUNA KARŞIYIZ

Boğazköy Mahallesi Muhtarı Ali Osman Duyan´da, “Diğer tesisten çok çile çektik. Eğer bunda da böyle olacaksa mahalle sakinlerimiz bu duruma karşı çıkar. Mahallemiz tehlikeli noktada. Hem baraj var. Patlamalar yaşandığında camlarımız kırılıyor. Diğer firma gibi olacaksa kesinlikle biz buna karşıyız. Çok büyük toz çıkıyor. Meyve bahçelerimiz zarar görüyor” dedi.

ÇED heyeti ve yetkililer, mahalle sakinlerinden aldıkları önerileri değerlendireceklerini bildirdiler.