/resimler/2016-2/14/1837551151038.jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre İnegöl´ün hava kirliliği derecesi bir anda 80 puan düşerek havası en temiz ilçe sıralamasına yükseldi. Hava kalitesinin yükselmesine yapılan denetimler ve lodosun olumlu etki yaptığı bildirildi.

Cumartesi günkü verilere göre; geçtiğimiz Ocak ayı başında 103 puanla Bursa´nın en kirli ilçesi olan İnegöl 13 Şubat 2016 Cumartesi günü itibariyle Bursa´nın havası en temiz ilçeleri arasında başı çekti.

2015 yılında 113, 2 Ocak 2016 tarihinde 103´e gerileyen İnegöl, 13 Şubat günü itibariyle hava kalitesini muazzam yükselerek 23´e geriledi. İnegöl uzun zaman sonra havası en temiz ilçe oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın verilerine göre yeşil doğası ve temiz havasıyla tanınan Bursa´nın hava kalitesi hassas durumu ile ikaz veriyor.

Temiz havasıyla bilinen Bursa´nın hava kalitesi gün geçtikçe değişiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın www.havaizeleme.gov.tr sitesinde Türkiye´nin her yerinden alınan hava kirliliği verileri puanlanarak, iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli diye 6 kategoriye ayrılıyor. Bursa´nın 5 noktasından alınan verilere göre ise ilin havası iyi durumu yükselirken İnegöl adeta fark attı.

EN TEMİZ İNEGÖL

Noktalardan alınan bazı veriler ise şöyle sıralanıyor: "Şehir merkezi teknik hatadan dolayı veri alınamazken, Kültürpark 32 puan ile iyi, Beyazıt Caddesi 34 puan ile orta, Kestel 37 puan ile orta, Uludağ Üniversitesi 29 puan ile iyi ve İnegöl ilçesinde ise 23 puan ile hassas."

TEDBİRLER VE LODOS

Edinilen bilgilere göre; son zamanlarda gece saatlerinde başlayıp sabah saatlerine kadar etkisini sürdüren lodosun hava kalitesinin artmasına olumlu etki yaptığı, ayrıca Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerinde bunda etkisinin olduğu öğrenildi.

ALINACAK TEDBİRLER

"Hava kirliliğinin azaltılabilmesi için ulusal ölçekte alınan önlemler; katı yakıt kriterlerinin belirlenmesi, akaryakıt kalitesinin iyileştirilmesi, araç standartlarının iyileştirilmesi, doğalgaz altyapısının yaygınlaştırılması öncelikli önlemler arasında diyen uzmanlar, "Çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi, çevre düzeni planları yapılırken hava kirliliği taşınım durumlarının dikkate alınması, imar planlarında toplu taşımacılığın, özellikle raylı sistem taşımacılığının teşvik edilmesi ve gerçekleştirilmesi önem taşıyor. Isınmada yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli, toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalı, yerleşim alanları dışında ve hakim rüzgar yönü dikkate alınarak sanayi tesislerinin yer seçimi yapılmalı, emisyonları düşük motorlu taşıtlar tercih edilmeli" şeklinde konuştu.ASTIM VE KALP HASTALARINI ETKİLİYOR

"Hava kirliliği, kronik astım, alerjik hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, kalp ve tansiyon rahatsızlıklarını tetikliyor" diyen uzmanlar, "Kirli havada karbonu da kükürtü de azotu da normal sınırların üzerinde. Bebekler, yaşlılar, bağışıklık sistemi baskılanmış ve kronik hastalığı olanlar mutlaka tedbir almalı. Mümkünse bu tür havalarda dışarıya çıkmamalı. Çıkıyorlarsa da ağzı, burnu atkı, eşarp, maske gibi şeylerle kapatmak lazım. Kanser tedavisi gören hastalar da daha dirençsiz. Çok çabuk hastalanırlar. Böyle kötü havalarda her tür hastalığa kapılarını açmış durumdadırlar. Dikkatli olmak gerekli" ifadelerine yer verdiler.

Editör: Süper Kanal TV