İnegöl Kent Konseyi’nin, anne-babalara yönelik farkındalık oluşturma adına değişik konular üzerinde alanının uzman kişileri tarafından eğitimler verilen "Aile Akademisi Önleyici Aile" projesi kapsamında “Alkol ve Madde Bağımlılığı’ konulu konferans Sani Konukoğlu konferans salonunda gerçekleştirildi.

Hassas konu hakkında yapılan konferansta salondaki geniş boşluklar gözlerden kaçmadı.

“Alkol ve madde bağımlılığı” konusunda önemli bilgiler aktaran Psikolojik Danışman Mehmet Kılıç, “Günümüz genç neslini çok ciddi anlamda etkisi altına alan ve aileleri çok zor duruma düşüren alkol ve madde bağımlılığı gerçeği var. Önceki yıllara göre baktığımızda, aileler daha da zenginleşti, daha varlıklı hale geldiler. Yaşam düzeyi, yaşam kalitesi yükseldi. Yaşam kalitesi yükseldi ama bağımlılıklar artmaya başladı. Daha fazla bağımlılıklarımız var. İnternet, marka, televizyon bağımlılığı gibi gençleri olumsuz davranışlara sevk eden bağımlılıklar arttı. Acaba neden? Hayat boşluk kaldırmıyor, boşluklar bir şekilde doluyor. Önemli olan o boşlukların nasıl dolduğu. Çocukların hayatındaki var olan boşlukları biz doldurmadığımızda başkaları dolduruyor. Ya televizyon, ya medya, ya internet ya da arkadaş çevresi dolduruyor. O zaman bize düşen görev, çocuğumuzun hayatındaki bu boşlukları daha kaliteli, daha değerli şeylerle doldurabilmek” dedi.
PANZEHİR OLALIM
Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü; “Zaten zehir tacirleri bu boşlukları çok iyi kullanıyorlar. Ama biz o boşlukları değerlerle doldurursak, kültürümüzle, dini altyapıyla doldurursak, bu zehre karşı bir panzehir oluşturmuş oluruz. Çocuklarımızın kendini koruyacak bu panzehirlere ihtiyaçları var. Dışarıdan gelecek tehlikeli önleyecek setlere ihtiyaç var. Ne yazık ki bu setler yok. Son yıllarda bir alt kültür oluştu. Daha kısa zamanda daha çok haz, daha çok zevk… Nasıl birçoğumuzun hedefi bir an önce daha çok parayı elde etmek ise, aynı şekilde hayat amacı da buna kaymaya başladı. Daha kısa yoldan daha fazla zevk. Hani örnek var ya; geleceği düşünme anı yaşa… Bundan dolayı geleceği düşünmeden hareket eden bir nesil gelişiyor. Çocuklarımıza geleceği ve geçmişi bu günle birlikte verebilirsek, belki bununda biraz önüne geçmiş oluruz. Sanki anne-babası olmayan sokak çocukları bu bağımlılık yapan uyuşturucu maddeleri kullanıyor gibi bir algı var. Yani hiç beklemediğimiz kişilerde de bu bağımlılığın geliştiğini görebiliyoruz. Anne babası eğitimci, çocuğu çok iyi takip ediyorlar ama öyle bir anda öyle bir arkadaş ortamı içerisine giriyor ve maddeyi kullandığını öğreniyoruz. Birde ailemize bulaşması mümkün değil gibi bir algı da var. Hayır, gerçekten de çok yakın. Hemen yanı başımızda. Buraya gelirken yolda iki çocuğun konuşmasını dinlemeye başladım. Şu illetten bir kurtulabilsem, geceleri rahat uyuyamıyorum gibi konuşmaları duydum. Kurtulmak istiyorlar ama ne yazık ki bırakamıyorlar. Hayatları sağlıklı devam etmiyor. Bu gençler uygun ortamlar bulunulsa gerçekten de bu tuzaktan onlarda kurtulmak istiyorlar. AMATEM’ler çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Çocuklarımız bu merkezlere başvurabilirler. 18 yaşından küçükler ise ÇEMATEM merkezleri var.”
472 BİN ÖĞRENCİ SİGARA KULLANIYOR
Alkol ve madde bağımlılığı ile alakalı sayısal verilerden bahseden Kılıç, “Bu konuyla ilgili en geniş kapsamlı yapılan çalışma TBMM’nin yaptığı ve Türkiye genelindeki 260 okulda yapılan bir araştırma. 26 bin öğrenci üzerinde yapılan bir çalışma. Verilere bakacak olursak, sigara kullanan öğrencilerin toplam oranı; kız öğrencilerin yüzde 7.5’i sigara kullanıyor. Erkek öğrencilerin yüzde 21.8’i sigara kullanıyor. Orta öğretim düzeyindeki tüm öğrencilere oranladığımız da, bu sayı 472 bine ulaşıyor. 472 bin öğrenci sigara kullanıyor” dedi.
ALKOL KULLANAN GENÇLİK!
Son bir ayda alkol veya alkollü madde kullanan öğrenci sayısını açıklayan Kılıç, “Kız öğrencilerde yüzde 10.6, erkeklerde yüzde 31,5. Toplam 499 bin öğrenci alkol kullanmış son bir ay içinde” diye konuştu.
87 BİN ÖĞRENCİ UYUŞTURUCU MADDE KULLANIYOR
Uyuşturucu madde kullanan genç nüfus oranlarını da açıklayan Kılıç, “Bayanlarda yüzde 1, erkeklerde yüzde 4.3. Bunlar ifade edilenler. Birde ifade edilmeyen, kayıt altına alınmayan oran bunun daha da fazlasını düşünmeye sevk ediyor. 87 bin öğrenci son üç ayda uyuşturucu madde kullanmış. Oranlar gerçekten çok korkutucu” ifadelerini kullandı.
Editör: Süper Kanal TV