İnegöl Belediyesi tarafından tahsis edilen Huzurevi eski binasında Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hizmet vermeye başladı.
BAYANLARA HİZMET VERECEK

Tahsis işleminin ardından 2015 yılında başlayan tadilatın ardından yaklaşık 10 gün önce 3 Hemşire, 1 Teknisyen, Obezite biriminde görevli 1 Diyetisyen, 1 Psikolog ve 1 Doktorla hizmete başlayan KETEM´de yılsonuna kadar 17 bin 500 vatandaşa tarama yapılması hedefleniyor. Sadece bayan çalışanların bulunduğu KETEM´de sadece bayanlar hizmet alacak.

HİZMETLERİN TAMAMI ÜCRETSİZ

İnegöl Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde üç kanserin erken teşhisini koymayı hedeflediklerini belirten İnegöl KETEM´den Sorumlu Dr. Simge Tezel, “Birincisi meme kanseri. Meme kanserinde 40-69 yaş arası bayanları tarıyoruz. Daha önceden meme kanseri tanısı konmamış, son bir yıl içerisinde mamografi çektirmemiş bayanları burada önce muayene yapıyoruz. Ardından mamografi çekiliyor. İnegöl Devlet Hastanesinde raporlandıktan sonra inceliyoruz. İleri inceleme gereken durumlarda da biz hastaları Genel Cerrahiye yönlendiriyoruz. İkincisi Rahim Ağzı Kanseri. Bunun içinde 30-65 yaş arası bayanları tarıyoruz. Daha önceden kanser teşhisi konmamış bayanları muayene yapıyoruz. Bu kanserle ilgili taramaya gelmeden önce yapılması gereken şeyler var. Bu kansere bir virüs sebep oluyor. Bu virüs var mı, yok mu araştırıyoruz. Bu virüs varsa, eğer DNA´sı pozitifse smear testine bakıyoruz. Yani dışarı da Kadın Doğum Uzmanlarını yaptığı smear testinde biraz farklı ve çok pahalı bir test. Biz bu testi KETEM´de ücretsiz yapıyoruz. Vatandaşların bu hizmetten yararlanmalarını istiyoruz. Üçüncüsü de Bağırsak Kanseri. 50-70 yaş arası bayanlara ve erkeklere yapılıyor. Ama bizler KETEM´de erkek hasta almamayı hedefliyoruz. Sadece bayanlara yönelik bir merkez olmasını istiyoruz. Bu anlamda çalışanların hepsi bayan. Buraya gelen bayanların eşleri 50-70 yaş arası ise tarama için gerekli malzemeleri kendilerine veriyoruz. Nasıl yapıldığını anlatıyoruz. Sonuçla ilgili bize bilgi veriyorlar. Gerekli olduğunda bizler Genel Cerrahiye sevk ediyoruz. Bu üç kanserle ilgili yapılan bütün taramalar tamamen ücretsiz yapılıyor. Telefon numaramız 7151727. Merkeze gelmek isteyenler öncelikle bu numaradan randevu alıyorlar” dedi.

HEDEFİMİZ GÜNDE EN AZ 30 BAYANA ULAŞMAK

Sigara Bırakma Polikliniği kurmayı hedeflediklerini ifade eden Tezel, “Şuan üç Hemşire, 1 Teknisyen, Obezite biriminde görevli 1 Diyetisyen ve 1 Psikologumuzla hizmet vermeye başladık. KETEM´in İnegöl´de daha fazla tanınması için öncelikle Aile Hekimlerimizle çalışacağız. Hedefimiz günde en az 30 bayana burada tarama yapmak. Bir ayda ise 600 bayan hedefimiz var. Unutmayalım ki, erken teşhis hayat kurtarır. Bu yüzden tüm bayanları KETEM´den yararlanmaya bekliyoruz” diye konuştu.

İLK YIL HEDEF; 17 BİN 500 KİŞİYE ULAŞMAK

Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Muctebe Mirei ise, “İnegöl KETEM iki ana ayrı bölümden oluşuyor. Kanser erken teşhisiyle ilgili faaliyetler alt katta olacak. İkinci katta da Sağlıklı Yaşam Merkezimiz var. Sağlıklı Yaşam Merkezinde Obezite birimimiz var. Bunun dışında Sigara Bırakma Polikliniği açmayı hedefliyoruz. Evlilik Birimimizde burada hizmet veriyor. KETEM bayanlara hizmet verecek. Bu konuda hedeflerimiz var. Bayanlara yönelik çalışan STK´larla işbirliği yaparak KETEM´i İnegöl´e tanıtacağız. Burada yapılan bütün hizmetler tamamen ücretsizdir. Bunun özellikle bilinmesini istiyoruz. Çalışkan ve güler yüzlü personelimizle İnegöl halkına en iyi hizmet vereceğiz. 2016 yılı sonuna kadar KETEM olarak, 17 bin 500 kişiye ulaşmak istiyoruz. Bu ilk yılki hedefimiz. İlerleyen zamanlarda imkanlarımız da artacak ve bu sayede daha fazla insana ulaşacağımızdan eminim” dedi.
Editör: Süper Kanal TV