İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ev sahipliğinde İstihdam Seferberliği toplantısına Kaymakam Şükrü Görücü, Belediye Başkanı Alper Taban, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, İTSO Meclis Başkanı Mahmut Demirtaş, İŞKUR İnegöl Müdürü Ahmet Baştürk, SGK İnegöl Şubesi Müdürü Erdal Alğan, oda ve dernek başkanları, STK Başkanları ve çok sayıda işadamı katılım gösterdi.

“BURASI TÜRKİYE, BURADA İŞ VAR”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, “2017 yılında ilki gerçekleştirilen İstihdam Seferberliğinin 2’ncisinin startını veriyoruz. 21 Ocak’taki TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulundu. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısının ardından Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ve TOBB Başkanımız 2 hafta boyunca yoğun bir şekilde çalışarak istihdam teşviklerini hazırladılar. Bunlara yönelik yasal düzenleme de hızla Meclisten geçti ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 25 Şubat 2019 tarihinde TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ile Oda ve Borsa Başkanlarımızın ve TOBB Sektör Meclisi Başkanlarımızın katılımıyla “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı. İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyamıza ve girişimcilerimize pek çoğu tarihi destekler şeklinde olmak üzere 8 farklı teşvik sunuluyor” dedi.

TARİHİ TEŞVİKLERDEN YARARLANIN
Teşvikler ile ilgili bilgiler veren Uğurdağ, “Birincisi; Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır. 2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL’yi devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece çalıştırdığımız kardeşimize ücretini ödeyeceğiz. İş alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek. Buradan iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için hükümetimize çok teşekkür ediyoruz.” 

“İkincisi de; herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece devletimiz sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki, düzenini bozma, istihdamı koru. Tüm bu teşviklere ilişkin tüm detaylara istihdamseferberligi.org adresinden ulaşabilmek mümkün. Aklınıza takılan bir konu olursa İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasına ulaşmanız mümkün. Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda onlardan ekstra hassasiyet bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte de Valimiz, Kaymakamımız, Belediye Başkanlarımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın yerel teşkilatları ve iş dünyası kuruluşlarımızın başkanlarının katılımıyla üyelerimize yönelik olarak istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantıları yapmaya devam edeceğiz. İlçemizde her ay en çok ilave istihdam sağlayan üyelerimizi kutlayacağız.” 

EL ELE VERMELİYİZ
“2017’deki istihdam seferberliğinde kamu-özel sektör olarak el ele verildi ve 1,5 milyon ilave istihdam sağlandı. 2019 yılında başlatılan seferberlik kapsamında bu rakamı 2-2,5 milyon civarlarına çıkartmak istiyoruz. Kamu-özel sektör el ele verdi mi yapılmayacak şey yoktur. Çok şükür İnegöl ekonomimiz büyüyerek devam ediyor. İnegöl’de işsizlik oranımız Türkiye ortalamasının çok altında. 2018 verilerine göre ülkemizde işsizlik yüzde 12,3 civarında, ilçemizde ise 5 civarında. İşsizlik diye bir sorunumuz yok, kalifiye eleman sorunu yaşıyoruz. Gözüken yüzde 5’lik rakamı da istihdam seferberliğiyle yüzde 2-3’lere düşürmek amacındayız. Buradan tüm iş dünyamıza ve işverenlere de çağrıda bulunuyorum. Sizler vasıtasıyla ilçemizdeki her işverene sesleniyoruz; Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019’a katılın, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir güne merhaba demek için, burada iş var, burada aş var, burada gelecek var diyoruz” ifadelerini kullandı.

“DESTEKLERDEN FAYDALANARAK ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYIN”
İnegöl’ün Avrupa standartlarında bir başarı hikâyesinin olduğunu belirterek konuşmasına başlayan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, “Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile TOBB olarak “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla başlattığımız 2019 yılı İstihdam Seferberliği kapsamında bu kampanyayı 81 il ve 160 ilçeden en yoğun şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Bugün siz değerli iş dünyası temsilcilerimizle bir araya gelerek teşvikleri uzmanlarından dinleyeceğiz. İnegöl bugün ülkemizin ve Bursa’nın en önemli bölgelerinden biri konumundadır. Gerçekleştirdiği 1 milyar 265 milyon dolarlık dış ticaret hacmiyle bunu göstermektedir. Türkiye’de aktif sigortalı çalışan sayısı 22,3 milyondur. Teşviklerden 1,7 milyon işveren ve 11 milyondan fazla da sigortalımız faydalanmaktadır. Hükümetimiz tarafından sunulan bu imkânlardan 17 ilçemizle birlikte Bursa olarak daha fazla yararlanabilmektir. 8 başlıkta toplanan desteklerden İnegöllü işverenlerimizin de faydalanması çağrısında bulunuyorum. Bu desteklerden faydalanarak hem işinizi geliştirin hem de ülke ve şehir ekonomisinin büyümesine destek sağlayın. Bu zorlu süreçleri hep beraber atlatalım” dedi.

BÜYÜK BİR GÜÇ VE ENERJİMİZ VAR
Belediye Başkanı Alper Taban, “Burası Türkiye Burada İş Var” başlığı altında başlayan istihdam seferberliğinde buluştuk. “Burası İnegöl Burada Bereket Var” diyoruz. Açıklanan tüm verilerle pek çok vilayetin önünde rakamlar gerçekleştiriyoruz. Burada böyle bir güç ve enerji var. Yerel yöneticiler olarak bu gücün farkındayken eksikliklerin de farkındayız. Yapısal düzenlemelerle işadamlarımızın, esnafımızın, üreten kesimlerin alt ve üstyapı eksiklerini gidermek adına planlamalar yaptık. Ekonomiye ve istihdama da katkılar olacak. Önünüzde engel ve sorunlar yoksa daha çok üretmeyi, ihracat yapmayı isteyeceksiniz. Yerel yönetimler olarak yaptığımız planlamalarla yanınızdayız. Birliktelikle buralara geldik, bundan sonra da artarak devam edecektir. Ülke ve şehir sizlerle kalkınacaktır. Seferberliğe vereceğiniz destek ve katkıdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

GELİŞEN, BÜYÜYEN, KALKINANA TÜRKİYE’Yİ HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ
Kaymakam Şükrü Görücü ise, “Konu İnegöl ise gerisi teferruattır. Sizlerin neler yaptığını ve yapabileceğini görev süremde gördüm. Hepinize teşekkür ediyorum. Alacağınız bir kişi bizim yükümüzü hafifletir, kapanacak her işyeri bizim yükümüzü artırır. İnegöl’ün güvenliği noktasında sizlerin katkılarınızdan çok memnunuz ve size verilecek her türlü katkıda yanınızdayız. Sıkıntılar olabilir ama bu sıkıntıları geçmişte olduğu gibi bugün de aşarsınız. Devletimizin tüm imkânlarını kullanmak önemlidir. Bu konuda size en iyi bilgiyi verecek olanlar bu işin başında olan muhasebecilerdir. Bu seferberlik 2017 yılında da gerçekleştirildi, büyük destekler verildi. Bunu yapmak zor bir şey değil. Sizler müteşebbissiniz. İnegöl illerle yarışa bir ilçe ve aynı zamanda hem ihracat hem de istihdamda büyük işler başarıyorsunuz. Kapımız sizlere sonuna kadar açıktır. Sıkıntılar olabilir ama bu sıkıntıları el birliği ile aşacağız. Alınan tedbirlerin uygulayıcısı olacağız. Bugünlerde herkesten çok çalışmamız lazım. Gelişen, büyüyen, kalkınana Türkiye’yi hep birlikte kuracağız. Ülkemizi içeriden ve dışarıdan kuşatmak, yıkmak, bölmek isteyen bir sürü hain var. Bunlara karşı dimdik olmak zorundayız, üretmek, daha çok çalışmak zorundayız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk bize bir hedef göstermişse, çağdaş uygarlığın üzerine çıkacaksak bunu tüm konularda hep birlikte başaracağız. Çanakkale Zaferini kutladık, 16-25 yaş bir nesli kaybetmişiz, Cumhuriyet döneminde iğneden ipliğe her şeyi dışarıdan almışız ama bugün sadece İnegöllü işadamlarımız 175 ülkeye ulaşmış. Bizim sizleri tebrik etmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. İnanıyorum ki bu seferberlikte de herkes üzerine düşeni yapacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

İŞKUR İnegöl Müdür Ahmet Baştürk, İstihdam Seferberliği kapsamında yapılacak başvurularda destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından toplantının soru-cevap bölümüne geçildi.