İnegöl´e bağlı Kurşunlu Mahallesinde ikamet eden kadınlar, aile bütçelerine ek gelir sağlamak için mandalina soyuyor. Anlaştıkları bir meşrubat firmasından her gün kasalarla mandalina alan kadınlar, kasası 220 kuruşa mandalina soyarak gelir sağlıyorlar.

Kurşunlu Mahallesindeki birçok evin önünde bulunan mandalina kasaları, evlerine ek gelir sağlamaya çalışan ev hanımları için bir iş kapısı olmuş durumda. Günde yaklaşık 10 kasa mandalina soyabilen kadınlar, aylık olarak 660 lira gelir elde ediyor. Yaklaşık 10 yıldır çeşitli meşrubat firmalarıyla çalıştıklarını belirten Kurşunlu mahallesindeki kadınlar, kış aylarında evde oturarak bu işi yaptıklarını ve evlerine ek bir gelir sağladıklarını belirttiler.

EK GELİR İÇİN YAPIYORUZ

Mandalina soyma işini 4-5 yıldır yaptığını ifade eden ev hanımı Güzide Başol, “Bu işi senelerdir yapıyoruz. Aslında ben yapmıyordum ama ne yapalım evimizde öğrenci var. Onları okutmak için bizlerde bir şeyler yapıyoruz. Bunları kasalar halinde getirip bize veriyorlar. Bizlerde onları belirli işlemlerden geçiriyoruz. Çok bir şey vermiyorlar ama yine de eve ek gelir sağlamak için yapıyoruz” dedi.

Kurşunlu Mahallesi sakinlerinden Gülhan Duru ise, “Bende bütçemize ek gelir olarak yapmaya çalışıyorum. 3-4 senedir yapıyoruz. Sezonluk iş bu zaten. Kasım ayında başlıyoruz bu işi yapmaya, kar yağınca zaten içeriye alıyoruz. İçeride devam ediyoruz çalışmalarımıza. Çünkü dışarısı çok soğuk oluyor. Evimize katkı olsun diye böyle işleri de yapıyoruz" diye konuştu.

Bir fabrika da işçi olarak çalışan Hüseyin Duru ise, boş zamanlarında da mandalina soyma işinde eşine yardım ettiğini belirterek, “Bu işi ek gelir olarak yapıyoruz. Fazla büyük bir kazanç bırakmıyor bizlere ama yine de yapıyoruz. Kış sezonunda geliyor bu mandalinalar ve evimize bir katkı olsun diye mecburen yapıyoruz. Ben normalde fabrika işçisiyim ama 1-2 saat hanıma yardım ediyorum. Burada ortalama 10 kasa yapılıyor. Soyum yapılıyor ve tek tek dilimleniyor. Yaklaşık 2,2 lira kasasına para alıyoruz. Günlük toplam 20 TL civarında bu işi yapıyoruz. Her gün yapmak lazım tabi. Her gün yapsanız bile aylık 500-600 liralık bir geliri oluyor. Çok yüksek değil ama evimize de katkı olsun diye bu işi de yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

MEB 150 ENGELLİ ÖĞRETMEN ALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 150 engelli öğretmen kadrosuna atama için 7-11 Aralık´ta başvuru alacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı´nın talimatıyla, 2014´teki Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı´na katılanlar arasından, bakanlığa bağlı eğitim kurumlarındaki 150 kontenjana öğretmen ataması yapılacak. Adaylar, atamalar için 7-11 Aralık´ta valiliklere başvuracak.

Engelli öğretmen atamasına ilişkin ayrıntılı açıklamalar, gelecek günlerde "http://ikgm.meb.gov.tr" adresinden yayınlanacak.

Bin 950 Engelli Memur Alınacak

Kamuya, 16 Aralık´ta yapılacak Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı kura sonucuna göre bin 950 engelli memur alımı yapılacak.

ENGELLİ MEMUR ALIMI YAPILACAK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, kamu kurum ve kuruluşlarınca engelli personel alımı amacıyla Devlet Personel Başkanlığı´na bildirilen kadrolar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Nitelik Kod Kılavuzu, İdari Yargı Kararları ve ilgili mevzuata uygunluk açısından incelendi. Engelli memur yerleştirmelerine ilişkin Tercih Kılavuzu yayımlanmak üzere Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı´na gönderildi.

ARANAN ÖZELLİKLER

Bu kapsamda, ilköğretim, ortaokul, ilkokul düzeyinden 210, orta öğretim düzeyinde bin 549, ön lisans eğitim düzeyinde 126, lisans düzeyinden 65 olmak üzere bin 950 kadro adayların tercihleri alınmak üzere ÖSYM Başkanlığı´na gönderildiği bildirildi.

BAŞVURU TARİHİ

Adayların başvuruları 4-11 Aralık 2015 tarihleri arasında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından www.osym.gov.tr internet adresi üzerinden alınacak. Yerleştirme ve kura sonuçları 16 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilecek.

Bu kadrolar için Devlet Personel Başkanlığı internet sitesinde hazırlanan EKPSS/Kura Tercih Bilgi Sistemi adayların hizmetine sunuldu.


Editör: Süper Kanal TV