Konferansın açılış konuşmasını yapan İTSO Meclis Başkanı Sadık Gülerer, etkinliğin, üyeleri ve iş hayatını destekleme konusunda yaptıkları faaliyetin bir parçası olduğunu söyledi. Kuyumcuların İTSO'nun üyeleri arasında önemli bir yer tuttuğunu belirten Başkan Gülerer, altın ve gümüş ticaretinin insanlık tarihinin en eski faaliyetlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “İslami açıdan altın ve gümüşün kullanımı, ticareti çok hassas bir konu. Bu konuda çeşitli görüşler ve hadisler var. Üyelerimizi, İslam’da ticaretin kuralları ve İslam’ın altın ve gümüş ticaretine yaklaşımı konusunda bilgilendirmek istedik. Sayın Hamdi Döndüren’in bu konudaki bilgisi ve deneyimlerinden yararlanmak istedik” dedi.

TİCARET İBADETTİR

İTSO konferans salonunda ‘Altın alışverişinde helal-haram çizgisi’ konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, ticaretin İslami kurullara uygun olması gerektiğini vurguladı. İslami kurallar çerçevesinde, Allah’ın rızası dâhilinde yapılan ticareti ‘ibadet’ olarak değerlendiren Prof. Dr. Döndüren; en önemli olgunun ticarete hile karıştırılmaması olduğunu belirtti. Müslümanların, ticaret yaparken kendi aralarında belirlenen şartlara devletin kanun ve hükümleri çerçevesinde uyması gerektiğini ifade eden Hamdi Döndüren, İslamiyet’in haksız kazanca yol açan her şeyi yasakladığını vurguladı. Konuşmasını hadisler ve ayetlerle destekleyen Prof Dr. Hamdi Döndüren, ticarette iyi niyetin önemli olduğunu söyledi.

VERESİYEYE DİKKAT

Konuşmasında, borçlanma, kendi kaynakları ile ticaret yapma ve ticaretini geliştirme, teşvik pirimi konularına açıklık getiren Prof. Dr. Hamdi Döndüren, İslamiyet’te ticareti geliştirebilmenin yollarını örneklerle anlattı. Altın ve gümüş ticareti konusuna değinen Prof. Dr. Döndüren, altın ve gümüş ticaretinin helal olduğunu söyledi. Altının, “altına-altın” değil de, paraya tahvili ile ticaretin helal olduğunu belirten Prof. Dr. Döndüren, satılan bir mücevheratın altın değerinin veresiye satılamayacağını, yalnızca işçilik ve kıymetli taş değerlerinin veresiye veya kredi kartına konu edilebileceğini vurgulayarak, sözlerini Hz. Ömer zamanında yapılan alışverişlerle destekledi. Buradaki ince çizgiye uyulması halinde kuyumculuktaki alışverişin helal olacağını belirten Prof. Dr. Döndüren, “Kuyumcularımızın bu kurallara uymaları gerekir. Aksi halde İslami kurallara uymadığı için helal kazancı harama dönüşebilir” uyarısında bulundu.

HİLE KARIŞTIRMAYIN

Hamdi Döndüren, günümüz ekonomik dünyasında varlıklarını hissettirmeye başlayan Müslümanlar için helal kazanç konusunun bir sorun olarak ortaya çıktığını belirterek, özellikle İslam’ın kesin olarak yasakladığı faizin, para alışverişinin yapıldığı bankaların ayakta durma sebebi olduğunu hatırlattı. Bu durumun inandığı gibi yaşamak isteyen Müslüman kitlesinin karşısında önemli bir sorun olduğunu kaydeden Döndüren, “Bitkiler, madenler, hayvanlar insanların istifadesine sunulmuştur. Bunlar insanların yaşamını idame ettirmesinde ticareti yapılarak kullanılan varlıklar olarak bize sunulmuştur. Ayetlerde, dünyadaki bütün varlıkların insanlar için yaratıldığı belirtiliyor. Bu kadar nimet karşısında insanlardan helal kazanç sağlaması istenmiştir. Ayette,  ‘Ey iman edenler, birbirinizin mallarını batıl yollardan değil, karşılıklı rıza ile yiyin’ denilerek helal kazancın önemi belirtilmiştir” dedi. Prof. Dr. Döndüren, konferansın sonunda katılımcılardan gelen sorulara cevap verdi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Hamdi Döndüren hocaya İTSO Meclis Başkanı Sadık Gülerer ve İnegöl Kuyumcular Derneği Başkanı Âdem Emre tarafından günün anlam ve anısına hediyeler verildi.