İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (İNESMEK) 2016-2017 eğitim öğretim sezonu yılsonu geleneksel el sanatları sergisi, eski kültür sarayı alanında kurulan çadırda izlenime sunuldu. Coşkulu açılış sonrası sergiyi gezenler, kursiyerlerin 1 yıllık emekleriyle hazırladığı birbirinden güzel eserleri hayranlıkla inceledi.

İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kurslarının (İNESMEK) 6’ncı geleneksel yılsonu el sanatları sergisi Cuma akşamı düzenlenen törenle açıldı. 2016-2017 eğitim öğretim yılı içerisinde 14 branşta yıl boyunca hazırlanan birbirinden güzel 500 eser, eski kültür sarayının bulunduğu alanda hazırlanan stantlarda izlenime sunuldu. Sergi açılışı için coşkulu bir tören düzenlendi. Programın açılışını İnegöl Belediyesi Halk Dansları ekibi muhteşem bir gösteriyle yaptı.

İNESMEK KURULDUĞUNDAN BU YANA BİRİLERİNİN UMUDU OLDU
İNESMEK yılsonu geleneksel el sanatları sergisi açılışına ilçe protokolü ve vatandaşların ilgisi de yoğun olurken, açılış öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 1 yıllık emeklerin neticesini görmek için bir araya geldiklerini hatırlattı. İnegöl Belediyesi olarak bir taraftan şehrin kalkınmasını ve güzelleşmesini temin etmeye çalışırken diğer taraftan da vatandaşların donanımlı birer birey haline gelebilmesi adına gayret ve heyecan içerisinde olduklarını kaydeden Aktaş, “Hizmet standartlarımızı her gün yükseltmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki biz cadde ve sokakları altından döşesek kıymeti yok. Şehirde yaşayan herkes donanımlı ve özellikli olmalı. Bu doğrultuda da İNESMEK marifetiyle bu yıl 6’ncısı olmak kaydıyla yoğun bir gayret içerisindeyiz. İNESMEK kurulduğu günden bu güne kadar birilerinin umudu oldu, heyecanı oldu, birçok kişi hayalini gerçekleştirdi. İnegöl’de sanatsal becerilerin gelişmesine, belki de insanların bugüne kadar fark edemedikleri yeteneklerinin ortaya çıkmasına vesile oldu. Ben bu yönüyle bugüne kadar İNESMEK’te hizmet eden, gayret eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İNEGÖL’ÜN EN BÜYÜK EL EMEKLERİ SERGİSİ
İNESMEK’in dokunduğu yeri güzelleştirdiğini dile vurgulayarak konuşmasını sürdüren Aktaş, “İNESMEK bünyesine aldığı her insana güzellik katıyor. Bu yıl 6’ncısını gerçekleştirdiğimiz İNESMEK kursiyerlerimizin yıl içerisinde hazırladığı ürünlerin sergilendiği İnegöl’ün en büyük el emekleri sergisinin açılışını birazdan hep birlikte gerçekleştireceğiz. İNESMEK İnegöl için gurur verici. Bugün burada göreceğimiz eserler uzun uğraşların, emeklerin, gayretlerin sonucunda ortaya çıktı. Belki biz hızlı bir şekilde bakıp geçeceğiz ama inanın büyük bir emeğin bu işin arkasında olduğunu unutmayalım” diye konuştu.

2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA 3 BİN KURSİYER EĞİTİM ALDI
Başkan Aktaş, İNESMEK’in 6’ncı yılını doldurduğunu anımsatarak sürdürdüğü konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2011 yılında başladık İNESMEK’e. Bu yıl 6’ncı yılı. 2 tane kurs merkeziyle başladık bugün 8 tane kurs merkezine ulaştık. Kütüphanenin hemen arkasında bulunan 5. Mevsim Kültür Sanat Merkezi’miz de hazırlanıyor. 15 Temmuz darbe kalkışmasının 1’inci yılında coşkulu bir şekilde açılışını gerçekleştireceğiz. Biliyoruz ki özellikle bayanlar oranın açılmasını bekliyor. Çünkü bazı kurslarımızda yer problemi var. 8 tane İNESMEK merkezimizle; Alanyurt Belediye Ek Hizmet Binası, Alanyurt Köy İçi Bilgi Kültür Evi, Alanyurt Yunus Emre Mahallesi, Huzur Mahallesi Bilgi Kültür Evi, İnegöl Belediyesi Huzur Mahallesi İrtibat Noktası ve merkezdeki yerlerimiz olmak üzere 8 merkezimiz var. 2011 yılında 14 branşla yola çıkmıştık, bugün 60 branşımız var. İnesmek’te bugüne kadar 6 yıllık süreçte ön kayıt olarak 23263 başvuru kabul edilmiş 14912 vatandaşımız da kurslara başlayarak çeşitli branşlarda eğitim almışlardır. Bu sene de 41 öğretici, 60 farklı branşta 145 grupta 3 bin kursiyerimize hizmet verdik. Biz işin organizasyonunu yapıyoruz. 3 yıldan beri de Halk Eğitimden bu işle alakalı öğretici teminini sağlıyoruz. Ben o yönüyle de Halk Eğitim ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”

500 ESER 22 MAYIS’A KADAR SERGİLENECEK
“Sergimizle alakalı da bilgi vermek gerekirse; giyim, el nakışları, mefruşat, saçaklama, dekoratif ahşap boyama, ahşap yakma, rölyef, filografi, ebru, iğne oyası, resim, yaş pasta yapım ve sunumu, fotoğrafçılık, mobilya tasarım gibi 14 farklı branşta 500 eser bu günden itibaren 22 Mayıs tarihlerinde kadar sabah saat 10.00 ile akşam 22.00 saatleri arasında açık kalacak. Tüm ilçe halkımızı sergimizi incelemeye davet ediyorum.”

İNESMEK’LE YETENEKLER KEŞFEDİLİYOR
Aktaş, herkesin bir yeteneği olduğunu ve bu kurslar sayesinde o yeteneklerin keşfedildiğini de dile getirerek “Ben İnegöl’e gelen tüm misafirlere İNESMEK kursiyerlerinin yapmış olduğu çalışmalardan hediye etmeye çalışıyorum. Özellikle de övünerek söylüyorum. En son çok değerli Diyanet İşleri Başkanımızı bugün İnegöl’de misafir ettik Bursa dönüşünde. Kendisine yine güzel bir rölyef tablo hediye ettik. İNESMEK’teki kursiyerlerimizin bunları hazırladığını da ifade ettim. Şunu ifade etmek istiyorum; hayatta hiçbir şey imkansız değildir. Cenabı Allah herkese bir kabiliyet, yetenek vermiştir. Yeter ki bu gibi kurslar marifetiyle bunları ortaya çıkarmaya çalışalım. Yeter ki bir şeyler üretmenin derdi içerisinde olun. Yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki. Gelin ücretsiz olarak bu kurslardan istifade edin. Halk Eğitim de hakeza bu konuda kurslar açıyor. Biz İnegöl Belediyesi olarak biraz daha hedef odaklı, sonuç odaklı kurslar açmaya gayret gösteriyoruz. Artık her şeyin kursu var. Bu kurslardan edindikleri bilgileri ticari gelire dönüştüren o kadar insana şahit olduk ki. O yüzden pes etmeyin. Hangi yaşta, hangi pozisyonda olursak olalım yapabileceğimiz çok şey var. Ben özellikle hanımefendileri yürekten kutluyorum. Hanımefendiler gerçekten bu işe müthiş derecede sahip çıkıyorlar. Kursiyerlerimizin çoğu hanımefendilerden oluşuyor. Ben onları yürekten kutluyorum” ifadelerinde bulundu.
“HAYATIN EN TEMEL KURALI DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM”
Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ardından törene katılan Kaymakam Ali Akça’da kürsüye çıkarak vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Hayatın en kadim kanununun, en temel kuralının değişimdir ve dönüşüm olduğunu belirten Kaymakam Akça, “Hayatın bu temel kuralından istisna olmuş hiçbir şey yoktur. Bu değişim kuralı içerisinde yaşadığımız dünyayı şekillendirir. İçinde yaşadığımı toplum da bu değişimden nasibini alır. Bizler de bu değişimden nasibimizi alırız. Dün çocuk idik, ardından olgunluk çağını yaşadık ve sonucu belirli bir sona doğru hareket halindeyiz. İşte burada bu tespitte asıl şu sorunun cevabının aranması gerekir; evet değişim dönüşüm hayatın en temel kanunudur da ne yapacağız? Yarınımızı bugünden daha iyi hale getirmek için bir çaba halinde olmak zorundayız. Yarınımızı daha iyi hale getirebilmek için de tek bir araç var o da eğitim. Eğitim o kadar önemlidir ki ne tek bir kuruma bırakılabilir, ne tek bir kişiye havale edilebilir ne de tek bir oluşuma sen eğitimden sorumlusun her şeyi sen halledeceksin denilebilir. Eğitimin bu öneminden dolayı topyekun olarak eğitime önem vermek zorundayız. Ve yine eğitim o kadar önemlidir ki hayatımızın sadece belli bir döneminde aldığımız eğitimle geleceğimizi şekillendiremeyiz. Bu hususu Peygamber Efendimiz çok güzel ifade etmiştir. Demiştir ki ‘Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz’. İşte o ilim hem içinde yaşadığımız topluma hem de bizlere faydalı olan her şeyi öğrenmektir. Bu noktada milli eğitim teşkilatımız, sivil toplum kuruluşlarımız, belediyemiz güzel çalışmalar yapıyor. Az sonra açılışını gerçekleştireceğimiz İNESMEK, insanlarımızın mesleki eğitim anlamında daha nitelikli olabilmeleri için daha kaliteli olabilmeleri için eğitimlerine yönelik çalışmaların şekillendiği bir yapı. Ben İNESMEK konusuna verdiği önemden dolayı Belediyemize teşekkür ediyorum. Bu kursun ve serginin ilçemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
SERTİFİKALARI PROTOKOL ÜYELERİ VERDİ
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Ardından kurdele kesimiyle serginin açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri ve kalabalık vatandaşlar sergiyi ilgiyle incelerken, İNESMEK kursiyerlerinin eserleri büyük beğeni topladı.

ENSTRÜMAN KURSİYERLERİ YETENEKLERİNİ SERGİLEDİ
Serginin incelenmesi sonrası İnegöl Belediyesi enstrüman kurslarını başarıyla tamamlayan farklı yaş gruplarındaki öğrenciler ilçe halkına yeteneklerini sergiledikleri bir konser verdi. İlginin yüksek olduğu konserin ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş enstrüman kursiyerlerine de sertifikalarını takdim ederek onları kutladı