Farklı alanlardaki marka değerleriyle adından söz ettiren İnegöl, tarımda yeni bir marka çıkarıyor. Türkiye’de çok fazla bilinmeyen ancak son yıllarda talebin arttığı yaban mersini, İnegöl’ün marka değerleri arasında yerini alıyor. İlk olarak 5 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İnegöl Belediyesi’nin teşvikleriyle yapılan fide dağıtımları sonucu deneme ekimleri gerçekleştirilen yaban mersini, ilçede çiftçinin yeni umudu oldu. 5 yıllık sürecin sonunda yaban mersini üretiminde şehrin en iddialı mahallesi olan kırsal Tuzla Mahallesinde Türkiye’nin tek parça halinde en büyük yaban mersini bahçesi kuruldu. 40 dönümlük bu tarlanın haricinde mahallede toplam 130 dönüm yaban mersini üretimi yapılmaya başlandı.

İnegöl Belediyesi, yaban mersini üretiminde ciddi mesafe kat eden İnegöl’ün bu değerini ulusal ve uluslararası boyutta duyurabilmek adına bugün ilk kez Yaban Mersini Festivali düzenledi. Festival, Tuzla Mahallesinde gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu festival; Kaymakam Şükrü Görücü, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ve Belediye Başkanı Alper Taban başta olmak üzere ilçe protokolünün katılımıyla gerçekleşirken, ayrıca; Uludağ İhracatçı Birlikleri Yaş Meyve-Sebze Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Şendağ Uzun, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aysan Şentük ve Dr. Ender Saraç’ta davetliler arasında yerini aldı.

TUZLA’DA 130 DÖNÜM YABAN MERSİNİ EKİLDİ
Tarihi İnegöl Mehteri ve İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileriyle başlayan festival, daha sonra protokol konuşmalarıyla devam etti. Açılış konuşmasını yapan Tuzla Muhtarı Yusuf Sarıkaya, “1’incisini düzenlediğimiz Yaban Mersini Festivalini hoş geldiniz. Mahallemizin yaban mersini ekilişiyle ufku değişti. Bizlere öncülük eden belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamız ile onlara inanarak burada ilk yaban mersinini eken Cengiz İnanoğlu’na teşekkür ediyoruz. Bu ekilişler devam edecektir. Belediyemizin desteği ile inşallah Tuzla Mahallesi yaban mersininde Türkiye’nin merkezi olacaktır. Şuanda Türkiye’nin en büyük yaban mersini tarlası, tek tarla olarak mahallemizde 40 dönüm ekiliş yapılmıştır. Aynı zamanda yaban mersini ekilişi mahallemizde 130 dönüm alana ulaşmıştır” dedi.

İNEGÖL’DE 80 DESEN ÜRÜN YETİŞTİRİLİYOR
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise “Bursa’mız gerçekten çok verimli topraklara sahip. Bursa’mızın ilçelerinden İnegöl’ü ayrı kılan özellik, 80 desen ürün yetiştirmemizden kaynaklanmaktadır. Bu ürünlerden çiftçimiz para kazanmaktadır. Ancak son zamanlarda malumunuz iklimin değişmesiyle birlikte bazı ürünlerde kalite ve değer kaybı yaşıyoruz. Örneğin Nisan yağmurlarının Mayıs ve Haziran ayına kaymasıyla buğdayla kalite kaybı, verim düşüklüğü, kirazda çatlama olmasından kaynaklı ihracata gitmeme durumuyla karşılaşıyoruz. Bizler de bu nedenle alternatif ürün arayışlarına girdik. Bundan 6 yıl önce Boğazköy’de 10 dönümde deneme amaçlı ekim yaptığımız kanola da bugün 7 bin dekara ulaştık. Aynı şekilde daha önce burada yaban mersiniyle ilgili yapılan çalışmadan yola çıkarak bizler de Ziraat Odası olarak Uludağ Üniversitesiyle çalışmalarımız oldu. Büyükşehir Belediyemizin de yaban mersini fidelerinin sponsorluğunu yapmasıyla bu noktaya geldik. Hep birlikte yeni alternatif ürün arayışlarımıza devam edeceğiz. Yaban mersininin üreticilerimize hayırlı olmasını, bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

BİRLİKTE YAPILAN İŞLERDE BEREKET VAR
Festivalde Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de bir konuşma yaptı. Böyle güzel bir organizasyon yapıldığı için başta belediye olmak üzere katkı veren herkese teşekkür eden Aygül, “Bugün çok mutlu bir gün. Çünkü polikültür bir tarım yapısına sahip olmakla beraber yeni alternatif ürünlerin de yayıldığını gördüğümüz Bursa’mızda Yaban Mersini gibi katma değerli, çiftçiye getirisi yüksek olan bir ürün için festival düzenlemekteyiz. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Bursa Büyükşehir Belediyemiz, Valilimiz, Kaymakamlığımız, ilçe belediyemiz, ziraat odamız ve diğer tüm ilgili kuruluşlarla birlikte yapılan işlerde hem güzellik hem bereket var. Onun için bundan sonraki dönemde de il genelinde bu tür faaliyetleri elimizden geldiği kadar destekleyeceğiz” dedi.

TİTİZLİKLE ÇALIŞIYORUZ
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da bugün bir yeniliğe imza attıklarını ifade eden başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Göreve geldiğimiz günden beri geçmişte yapılmış olanları gözden geçiriyoruz ve beraberinde biz bugüne, yarına dair neler yapmalıyız bunları sorguluyoruz. Hayatta hiçbir şey yerinde durmuyor. Değişiyor ve dönüşüyor. Dolayısıyla biz bu işin neresindeyiz, neler yapmalıyız, insanlığa faydalı olacak, şehrimize, vatandaşımıza, ülkemize yarar sağlayacak neler yapmalıyız sorguluyoruz. Çalışma arkadaşlarımızla titizlikle çalışmalar sürdürüyoruz.”

ÇOK VERİMLİ TOPRAKLARIMIZ VAR
“Bugün tarımsal alanda özellikle çiftçimize, kırsalda çalışan vatandaşlarımıza destek olabilmek, buradan bir ışık yakabilmek adına bir adım atıyoruz. Geçmişte çok değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın destek ve katkılarıyla başlayan yaban mersini ürününü bugün festival haline dönüştürüp yurt geneline tanıtmak ve taşımak istiyoruz. Bizler pahada değerli, yükte hafif olan ürünleri keşfetmeliyiz. Bunlar bizim değerlerimiz. Böyle güzelliklerimiz var. Mobilya bugün bizim şehrimizin bir değeri, köfte gıda markamız. Bu anlamda ne kadar övünsek azdır. Kaplıcamız var, Oylat ülkemizde ve uluslararası alanda daha güzel yerlere gelecek. Ancak tarımsal alanda da çok verimli topraklarımız var. Yeni yeni markalar çıkarıp şehrimizi ve ülkemizi bütün alanlarda tanıtacağız.”

YABAN MERSİNİ HİKAYESİ 20 ÇİFTÇİYLE BAŞLADI
“Bu bölgede geçmişte 20 üreticiye 6 bin adet yaban mersini fidanı dağıtılmıştı. Bunlar yine ilçe tarım müdürlüğümüzün, ziraat odamızın, büyükşehir belediyemizin, İnegöl belediyemizin katkılarıyla gerçekleşti. Yüksek rakımlı yerlerde karşılık bulan bir ürün. Cengiz İslamoğlu Bey burada bu süreci başlatan ağabeyimizdir. Kendisine teşekkür ediyorum.”

İNEGÖL BELEDİYESİ HER ZAMAN YANINIZDA
“Amacımız çiftçimizin tarımsal anlamda destek olmak, onlara yanlarında olduğumuzu hissettirmek. Bu düşünceyle de bir Üreten Çiftçiler Kooperatifini hayata geçirdik. Bu kooperatifle de amaçladığımız öncelikle onların ihtiyacı olan depolama alanlarını oluşturmak. Aynı zamanda ürünlerini pazarlayabilme kabiliyetlerini arttırabilmek için iç ve dış pazarda arayışları kooperatif üzerinden devam ettireceğiz. İnegöl Belediyesi’nin her zaman vatandaşlarımızın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu konuda emeği ve katkısı olan tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum.”

BAŞARI BU BİRLİKTEN KAYNAKLANIYOR
Festivalde konuşan Kaymakam Şükrü Görücü ise “Bugün Tuzlalılarla gurur duyuyoruz. Eser sizlerin eseridir, övünebilirsiniz. Çünkü Yaban Mersini ülkemizde çok fazla bilinen bir şey değil. Daha çok dış ülkelerden ihraç edilir. Hemşerilerimizin çoğunun yediği yaban mersini Kanada menşelidir. Bugün burada doğal olanını hep birlikte tattık. Ben festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen Belediye Başkanımıza, ekibine, mahallemize teşekkür ediyorum. İnegöl’de şunu hep biliyoruz; bir başarı olacaksa bunda kamu kurumlarımız, mahalli idarelerimiz, STK’larımız ve vatandaşlarımız… Başarı bu birliktelikten kaynaklanıyor. Gelişen, kalkınan, büyüyen bir İnegöl’ün hepimizin gurur kaynağı olması temennisiyle festivalin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.

DR. ENDER SARAÇ YABAN MERSİNİNİ ANLATTI
Kaymakam Şükrü Görücü’nün ardından Uludağ İhracatçı Birlikleri Yaş Meyve-Sebze Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Şendağ Uzun kürsüye davet edildi. Uzun, yaban mersiniyle ilgili neler yapılabileceği, nasıl pazarlanacağı noktasında bilgiler verdi. Ardından Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aysan Şentük yaban mersini yetiştiriciliği konusunda bir konuşma yaptı. Son olarak Dr. Ender Saraç, yaban mersini ve faydalarına değindiği bir konuşma gerçekleştirdi.

YABAN MERSİNİ HASADI YAPILDI
Konuşmaların ardından ikramlarla devam eden festivalde, çocuklar arasında yarışmalar da düzenlendi. Yarışmalar sonucunda çocuklara İnegöl Belediyesi’nin hazırladığı hediyeler takdim edildi. Ardından Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük yaban mersini tarlasına gidilerek burada hasat yapıldı. Tarla davetliler tarafından incelenerek yaban mersini toplandı.