İnegöl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, öğretmenleri dolandırıcılık ve hırsızlık konularında bilgilendirmeye devam ediyor.
İstaş-Kentaş İlk ve Ortaokulu öğretmenlerine yönelik okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen seminere İnegöl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Mehmet Akbaş, İstaş-Kentaş İlk ve Ortaokulu Müdürü Orhan Erdoğan ile öğretmenler katıldı.
İnegöl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli Polis Memurları Gürcü Aksoyak ile Ahmet Talak tarafından öğretmenlere, önemli bilgiler verdiler.
Seminer öncesi bir konuşma yapan İstaş-Kentaş İlk ve Ortaokulu Müdürü Orhan Erdoğan, “Emniyet ekiplerimiz, öğretmenlerimizi dolandırıcılık ve hırsızlık konusunda bilgilendirecekler. Dolayısıyla bu bilgiler dolaylı yoldan öğrencilerimize aktarılmış olacak. Bize bu hizmeti sunan emniyet teşkilatına teşekkür ediyorum” dedi.
KÜÇÜK DÜZENSİZLİKLER BÜYÜK HALE GELİYOR
Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli Polis Memuru Ahmet Talak, telefonla dolandırıcılık konusunda bilgiler verdi. Toplum Destekli Polisliğin 25 yıldan bu yana faaliyet gösterdiğini aktaran Talak, “Bir bilim adamı suç bilincini bir deneyle açıklıyor. Yeni bir otomobili varoş bir bölgeye koyuyor, üç ay sonra araca bakıldığında kimsenin o araca dokunmadığı görülür. 6 ay sonra kelebek tabir edilen otomobilin küçük olan camın kırıldığını görürler. 9 ay sonra ise otomobilin tüm camlarının kırıldığını, aracın parçalandığını gözlemlenir. Bilim adamının felsefesi şu; küçük düzensizliklerin olduğu yerde büyük düzensizliklerin devam ettiği… Kendimize uyarladığımız zaman emniyet olarak, küçük düzensizliğin olduğu yerlerde toplumun desteğini alarak küçük olan düzensizlikleri büyümeden önlem için çalışıyoruz. Örneğin metruk bir bina da güvenlik açığını tespit ettikten sonra, yıkılması gerekiyorsa gerekli yerlere başvurup, yıkılmasını sağlıyoruz.” Dedi.
ÇOK SAYIDA VATANDAŞ VE ÖĞRETMENLER DOLANDIRILDI
İnegöl’de telefon yöntemiyle birçok kişinin dolandırıldığını altını çizen Talak, “Dolandırılanlar içerisinde öğretmenler de var. Bunların nedeni insanların polisle iletişim halinde olmayışından kaynaklanıyor. Polisin işleyişini bilmeyenlerin sayısı yüksek. Örneğin; müdürümüz eşini telefonuna hatun diye kayıtlamış. Dolandırıcılar bir yabancı program aracılığıyla müdürümüzün telefonunda kayıtlı olan hatun ismini alıyorlar. Farklı bir numaradan hatun arıyor şeklinde bir arama yapıyorlar. Müdürümüz telefonu açıyor, bir erkek sesi geldiğini fark ediyor. Telefondaki kişi kendisinin polis olduğunu söylüyor. İlk algı polislerin eşinin yanında olduğu algısını veriyorlar. Sonrasında telefona telsiz sesleri iletiliyor. Bu seslerden sonra örgütlerle bir bağlantınız görüldü, hesaplarınız inceleniyor şeklinde ifade kullanıyorlar. O sırada panik sağlanıyor. O sırada telefona sahte savcı geçiyor. Sahte savcı, kendisinin savcı olduğunu söyleyerek, para talebinde bulunuyor. Ayrıca ekliyor; yatıracağınız para 3 gün içerisinde geri ödenecektir deniyor. Bu şekilde İnegöl’de sayı vermek istemiyorum ama çok sayıda vatandaş ve öğretmenler dolandırıldı. 
POLİS VEYA SAVCI KESİNLİKLE PARA TALEBİNDE BULUNMAZ 
Talat, Polis veya savcının kesinlikle vatandaştan para talebinde bulunmayacağını altını çizdi.
FACEBOOK’TAN DOLANDIRICILIK
Facebook hesabının çalınarak insanların dolandırıldığına da dikkat çeken Polis Memuru Talak, “Bir polis memurunun Facebook hesabı çalınarak, listedeki bir öğretmenle sohbet ediliyor. Çalınan Facebook’tan, öğretmenden yardım için para talebinde bulunuyor. O duruma inanan öğretmen, hesaba para aktarıyor. Facebook şifrelerinizi 8 karakterin üzerinde farklı farklı harfler ve sayılar yazılabilir. Bazıları şifrelerini doğum tarihi yapıyor. Bu çok yanlış bir şey.” Diye konuştu.
POLİS SABİT HATTAN ARAR
Kredi kartı dolandırıcılıklarına da değinen Talak, “Kredi kartlarınızı kullanırken dikkat edin. Kredi kartlarının ön ve arka yüzeyini kopyalan kişiler sizi başka bir gün dolandırıyorlar. Sizi 155 veya bankacı olarak arıyorlar. Polis kimseyi 155 olarak aramaz, sadece mevcut sabit numaradan arar.” Şeklinde konuştu.
155 KAYGISI OLMASIN
İnsanların emniyet kaygısının olduğunu ifade eden Talak “İnsanlar polisi arama konusunda çekiniyorlar. Ben deşifre olurum, karakola giderim, hakim savcı karşısına çıkarım diyerek aramaktan çekinenler oluyor. Bu çok yanlış bir algı. 155 aramalarında emniyetin yönetmeliğinin 37. Maddesine istinaden 155’i arayanın adı, soyadı ve bilgilerinin gizli tutulması esastır. Kesinlikle deşifre edilmeyeceksiniz. Gizli tutulduğunuz için bu bilgilere ne savcı ne de polis ulaşabilir. Güneydoğu da hendekler kazılıyor, insanlar bu konuda kaygılı olmasa hendeklerin kazandığını polise söyleyebilir.” İfadelerini kullandı.
Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli Polis Memuru Gürcü Aksoyak’da hırsızlık olayları ile alakalı duyarlı olmaya davet ederek, öğretmenlere uyarıcı bilgiler içeren broşürleri dağıttı.

Editör: Süper Kanal TV