Konu ile ilgili konuşan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “2018 yılı ÇKS müracaatlarımız 1,5 ay önce başladı. Şuan itibariyle müracaatlarımızı almaya devam ediyoruz. Tabi vatandaşımız bu konuda ne zaman işi düşerse o zaman müracaat etmeyi tercih ettiği için müracaatlar yavaş gitmekte… Yılbaşı itibariyle hızlanacağını düşünüyoruz. Tarım Sigortalarıyla ilgili müracaatlarda ÇKS zorunluluğu var. Çiftçilerimiz tarım sigortalarına müracaat edecekleri için Ocak ayında bir yığılma oluyor. Bu da işlerin acele olduğu noktada çiftçimizin sisteme girişleri aşamasında sıkıntı yaşatıyor. Bunu hatırlatmak istedik, çiftçilerimiz şimdiden gelip ÇKS kayıtlarını yaptırırlarsa Ocak ayında oluşabilecek yoğunlukta mağduriyete uğramazlar. ÇKS müracaatlarımız Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Geçen yıl 2017 itibariyle 3 bin 991 tane ÇKS müracaatımız gerçekleşti. Bu da demek oluyor ki 2016 yılında 4 bin 180 olan ÇKS müracaatımız 200 civarında azalmayla 3 bin 900 civarına düştü. Bu tarz mağduriyetler olmaması için vatandaşlarımızı bilgilendirmek istedik” dedi.

Ekren, “Genç Çiftçi desteklemelerimizin müracaatları 2017 için tamamlandı. Şuanda projelerin gerçekleştirilmesi aşamasındayız, birçok projemiz gerçekleşti. Genç Çiftçi desteklemeleri 2016 yılında başladı. İlk uygulamasında İnegöl’den bin 117 müracaat aldık, bunlardan 920 tanesi dosya olarak bize teslim edildi. Bursa komisyonu olarak bu 920 dosya içerisinden 175 proje arasından 33 tanesi İnegöl’e tahsis edildi. Geçen yıl bu 33 projeyi tamamladık. Bu 33 proje arasında 10 tane büyükbaş hayvancılık projesi gerçekleştirip 6’şar tane düve çiftçilerimize dağıtıldı. 5 tane koyunculuk projesi gerçekleştirildi, 40’ar tane küçükbaş hayvan olarak verildi. 10 kişiye örtü altı olarak bin metrekare üzerinden sera kurulumu gerçekleştirildi. 7 kişiye de muhtelif meyve bahçesi tesisi şeklinde projeler uygulandı. 2017 itibariyle sistem üzerinden toplamda 348 müracaat gerçekleştirildi, bunlardan 241 adedi bize dosya olarak teslim edildi. 241 dosyadan İnegöl’e tahsis edilen proje sayısı bu yıl itibariyle 24 oldu. Bunlardan 7 tanesi büyükbaş, 1’i manda olmak üzere. Manda yetiştiriciliği ile ilgili projeyi 2-3 hafta önce tamamlayıp çiftçimize teslim ettik. Dün itibariyle 2 çiftçimize küçükbaş projesi gerçekleştirdik ve hayvanlarını teslim ettik. Bundan sonraki aşamada 3 tane mantar yetiştiriciliği projemiz var, onlar tamamlandı. 7 tane seracılık projemiz mevcut. Geri kalan kısımlarda da meyvecilik ve üzümsü bitkilerle ilgili birkaç projemiz var. 2016 yılı itibariyle genç çiftçi kapsamında toplamda 990 bin TL ödemesi gerçekleştirildi, 2017 itibariyle de 24 projeye 720 bin TL civarında ödeme gerçekleştirildi. Çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

ÇKS’Sİ OLMAYAN ÇİFTÇİ, ÇİFTÇİ SAYILMIYOR
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “2018 yılı ÇKS kayıtları devam ediyor. Müdürümün de dediği gibi Ocak-Şubat aylarında yığılmalar yaşandığından dolayı boş olan çiftçilerin gelip ÇKS’lerini yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü ÇKS’si olmayan çiftçimiz hiçbir yerde hiçbir işlem yapamadığı için bu kayıt günlük de lazım olabiliyor. Dolayısıyla gerek Genel Merkezimizde gerekse Tarım Bakanlığından kaynaklanan bazı kitlenmeler nedeniyle 1 gün içerisinde alamıyor ve yığılmalarla 1 haftaya yayılıyor. O yüzden çiftçilerimizin gelip erkenden ÇKS’lerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. ÇKS’si olmayan çiftçi kanunlar gereği çiftçi sayılmıyor” diye konuştu.

BAYANLARA VERİLMESİNİ UYGUN BULUYORUZ
Genç çiftçi uygulamasıyla ilgili konuşan Çelik, “Genç Çiftçi projesini destekliyoruz. Son 2 yıldır Türkiye genelinde bundan istifade eden çiftçilerimiz var. Gönlümüz bunun yaygınlaştırılmasından yanadır. Önemli olan bunun, gerçekten orada yaşayıp yapan kişilere verilmesidir. Bu tür projelerin daha genişletilerek devam etmesi gerekiyor. Bayanlara verilmesini daha uygun buluyoruz çünkü bayanlar bu konuda daha titiz, daha çalışkan...” ifadelerini kullandı.
Editör: Süper Kanal TV