İnegöl Kaymakamı Ali Akça, Bursa´nın bazı ilçeleri ile birlikte deprem riski altında olan İnegöl´de, olası deprem afeti öncesinde alınacak tedbirler, olası deprem halinde yapılacak çalışmaları değerlendirdi.

Van depreminde tecrübe kazanan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, deprem riski yüksek olan İznik, Orhangazi, Mudanya, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Gemlik İlçelerinin Kaymakam ve Belediye Başkanları ile Afet ve Acil Durum Planı Toplantısı düzenlemişti. Toplantı da olası deprem halinde alınacak önlemler, güvenli bölgeler masaya yatırılmıştı. Toplantının ardından Kaymakam Ali Akça, İnegöl´ün risk durumu, alınan, alınacak tedbirler hakkında İnegöl kamuoyunu bilgilendirdi.

TÜRKİYE´NİN ÖNEMLİ NÜFUSU DEPREM RİSKİ OLAN BÖLGELERDE YAŞIYOR

Kaymakam Ali Akça, “İnsanlığın bu gün geldiği teknoloji ve bilgi seviyesinde bile maalesef depremin ne zaman, nasıl olacağı veya şiddetiyle alakalı kesin bilgi almak önceden mümkün değil. Dolayısıyla deprem insanlar için en büyük doğal afet olma özelliğini hala sürdürüyor. Türkiye´de nüfusun ciddi bir bölümü deprem riski bölgelerde yaşıyor. Biz depremin etkilerini ciddi can veya mal kaybı ödeyerek maalesef öğrenmiş bir toplum olma özelliğini sürdürüyoruz. Bu durum her daim olası depreme hazırlıklı olmayı bize bir yükümlülük olarak getiriyor. Anadolu´nun üzerinde birçok aktif fay hatları var.  Bu fay hatlarının ürettiği deprem zaman zaman ölümlere yol açan ciddi sonuçları doğuruyor. Bizim valilikte yaptığımız toplantı sayın Valimizin Başkanlığında deprem öncesi ve sonrası yapılacak uygulamalarla ilgili bir toplantıydı” dedi.

İNEGÖL BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA

İnegöl´ün birinci derece deprem kuşağında olan bir ilçe olduğunu aktaran Kaymakam Akça, “Biz deprem olmasını arzu etmeyiz, istemeyiz, Allah´tan da hazırlıksız yakalanmayı istemeyiz. Deprem hayatın bir gerçeği olarak karşımıza çıktığında neler yapmalıyız, nasıl hareket etmeliyiz konusunda detayları görüştük. Sadece İnegöl´ü ilgilendiren değil, Bursa´nın merkez ve ilçelerini de ilgilendiren detaylı bir toplantıydı. Bu toplantı da İnegöl´ün durumunu özel olarak masaya yatırdık” diye konuştu.

İNEGÖL´DEN İKİ FAY HATTI GEÇİYOR

İnegöl´ün altından iki fay hattının geçtiği iddialarını da değerlendiren Kaymakam Akça, “İnegöl´den geçen fay hatları var. İşin teknik kısımlarını Jeoloji Mühendisleri daha net bilirler. Oylat ´tan geçen bir fay hattı var. Yine Eskişehir üzerinden gelen Mezit tarafından geçen bir fay hattı daha var. Bunlar tabi zaman zaman geçmişte İnegöl´de de deprem üreten fay hatları” şeklinde konuştu.

İNEGÖL´ÜN ÇOK ŞÜKÜR YAPILAŞMAYA AÇILMAMIŞ ALANLARI VAR

Alınacak önlemler hakkında da bilgiler veren Kaymakam Ali Akça, “Deprem sırasındaki ilk kargaşa geçtikten sonra nasıl hareket edilecek bu soruların cevapları arandı. Bursa Valimizin Van´daki görevinde orada bir deprem de yaşamış. Orada edindiği tecrübeleri de bize aktardı. Bizde İnegöl´de çadır, konteynır evlerin yapılacağı alanları tespit ettik. İlk deprem olup, şokun atlatılmasının ardından insanlar, kim sağ, kim yaralı, kim hayatını kaybetmiş bu soruların cevabını seri bir şekilde bulmak istiyor. İlk toplanma alanlarını tespit ettik. Okulların bahçeleri ve park alanlarını ilk toplanma alanları olarak tespit ettik. Acil çadır kurulacak alanları da belirledik. İnegöl´ün çok şükür yapılaşmaya açılmamış alanları var” dedi.

KONTEYNIR EVLERİN YAPILACAĞI ALANLAR

Olası deprem sonrasında Konteynır evlerin kurulacağı alanların belirlendiğini bildiren Akça, “Kulaca çayırımız var. Şehrin kuzey, güney, doğu ve batı istikametlerinde tespit ettiğimiz alanlar var. Olası depremin ardından ciddi lojistik ihtiyaçlar da olacak. Bu konuyla ilgili lojistiğin sağlanacağı, gelen malzemelerin toplanacağı ve seri bir şekilde vatandaşlara ulaşacağı alanlar var. Kapalı spor salonları, soğuk hava depolarımız da gelecek ürünlerin korunacağı alanlar olacak” ifadelerini kullandı.

SAHRA HASTANELERİ ALANI

Ayrıca sağlık hizmetlerinin de ciddi anlamda önemli olduğuna dikkat çeken Akça, “Devlet Hastanemiz yeni yapıldı. Özellikle bu 99 depremi bizlere çok şey öğretti. Ondan sonra kamu binalarında da teknik şartnamelerde ciddi değişiklikler oldu. İnşallah deprem olmaz ama olursa hastanemiz bu konuda depremden en az etkilenecek binalardan birisidir. Çünkü hastanemizin en büyük avantajlarından biri de çok katlı olmaması. Oldu ki etkilendi, sahra hastaneleri ön plana çıkıyor. Bu nokta da hastanenin hemen arkasında boş alanlarımız var. O alanları özellikle sahra hastanesi olarak tespit ettik” dedi.

ACİL ÇADIR NOKTALARI

Olası depremin ardından acil çadır alanlarının konuşlanacağı noktaları da açıklayan Kaymakam Akça, “Alanyurt Pazaryeri alanı, Yunus Emre, Kafkasspor kompleksinin olduğu alanlar acil çadır alanları olarak belirlendi. Çadır kent alanları ise 63 dönümlük botanik park, 300 dönümlük Hikmet Şahin Kültürparkı. Hikmet Şahin Kültürparkının olası bir depremde çok ciddi katkıları olacak. Kurşunlu mahallesinde belirlediğimiz alanlarımız var. İnegöl´ün merkez nüfusu 190 bin civarında. 52 bin civarında insanda eski köy dediğimiz mahallelerde ikamet ediyor. Nüfus yoğunluğuna göre alanlar belirlendi” diye konuştu.

ESKİ İNEGÖL ALANI RİSKLİ

“Bursa ilçelerine göre risk bakımından ne durumdayız” sorusuna ise Kaymakam Akça şöyle cevap verdi; “Diğer ilçeleri bilemiyorum ama bildiğim bir husus var. Eski İnegöl dediğimiz nüfusunda büyük çoğunluğunun yaşadığı alanın zemini, Alanyurt veya yeni İnegöl bölgesine göre biraz daha sıkıntılı. İnegöl merkezinin de bir avantajı var. Allah´tan kendi yerel anlamda idare edenler güzel bir uygulama yapmışlar. Çok katlı binaların yapımı ciddi derece de sınırlandırılmış. Yani, eski İnegöl dediğimiz bu alanın zemini biraz sıkıntılı ama çok katlı yapımız da yok buralarda. Dolayısıyla artısıyla, eksisiyle düşündüğümüz de diğer ilçeleri bilemem ama eski İnegöl dediğimiz bu alan problemli” şeklinde konuştu.

İKİ KRİZ MERKEZİ

Akça, Belediye Binası ve İnegöl Fuar Merkezinin Kriz Merkezleri olarak belirlendiğini de ifade etti. Olası depremin ardından güvenli ve çadır ile konteynır evlerin konuşlandırılacağı 100 civarında noktanın tespit edildiğini belirten Akça, başa gelebilecek deprem afetinde yıkımın yaşanmamasını temenni etti.