Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ekmek fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendiren Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Yavuzyiğit,  “Bakanımızın açıklamaları tamamen doğru. Ama bu almış olduğu maliyet raporları BESAŞ fırınlarından almış olduğu raporlardır. Bizde yüzde 30-40’a varan bayi iskontoları var. Geriye 60 kuruş kalıyor. Biz şuan maliyetinde altında ekmek veriyoruz” dedi.
UNA VE MAYAYA ZAM GELDİ
İnegöl’de kooperatife kayıtlı 73 tane fırının olduğunu ifade eden Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Yavuzyiğit, “Bakanımızın açıklamaları tamamen doğru. Ama bu almış olduğu maliyet raporları BESAŞ fırınlarından almış olduğu raporlardır. İnegöl’de kooperatifimize 73 tane kayıtlı fırınımız var. Bu sayı kapasitenin çok üstünde. Fırın başına günde bin 500 ekmek düşüyor. Bu da demek oluyor ki, bizim maliyetlerimiz Bakanın açıkladığı maliyetlerin çok üzerinde. Bir de ruhsatsız fırınlarımız var. Birde köylerden ruhsatsız fırınlardan gelen ekmeklerimiz var. Bu da bizim maliyetlerimizi etkiliyor. Bakanımızın açıkladığı maliyetler bizim maliyetlerimiz değil. Bizim en son çıkartmış olduğumuz maliyet hesabında 68 kuruş ekmek başına maliyetimiz var. Bunların üzerinde artı olarak bayi karları konuluyor. Bizim tünel bazında maliyet çıkartmamız mümkün değil. Kara fırınlarda işçilik, yakıt eklenmesi gerekiyor. Biz 9 ay önce 58-60 lira arasında un aldığımız zaman ekmek 75 kuruştu. Şuan unlar 70-72-75 lira, maya fiyatlarımız 28-30 liralardan 45 liralara kadar çıktı. Hiç kimse istemez ki, ekmeğe zam olsun. Bizde istemiyoruz ama elimizden gelen hiçbir şey yok. Maliyetlerimiz her gün artıyor. Ve ruhsatsız fırınlara yönelik denetimler olmadığı sürece de artar. İnegöl’ün kapasitesi 30 fırın. Şuan kayıtlı 73 fırın var” diye konuştu.
143 FIRIN MERDİVEN ALTI ÇALIŞIYOR


 “Bursa’da 500 tane kayıtlı fırın var. Bunun 143 tanesi merdiven altı. Bunlarda maliyetleri etkiliyor. Biz İnegöl bazında bakarsak, İnegöl’de fırın sayısı kapasitenin üzerinde olduğu için maliyetler yüksek. Bununla ilgili çalışma yapılıp, fırın sayısının düzenlenmesi, bölge bölge ayrılması gerekiyor. Bu gerçekleştikten sonra İnegöl’de ekmek fiyatları düşebilir” dedi.

EKMEKE 2016’DA ZAM GELİYOR
Ekmeğe 25 kuruş zam geleceğini ifade eden Ahmet Yavuzyiğit, “Ekmek maliyetini hesaplıyoruz. Eğer bu girdilerimiz artmaya devam ederse,  zaten şuan artmaya devam ediyor. Un 10-12 lira, mayalar 12-15 lira arttı. Yakıt arttı, işçi maliyetlerimiz arttı. Yani bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Maliyetler arttığı sürece ya fırıncımız devlete vergisini ödemeyecek, sigortasını ödemeyecek. Ya da zammını alıp işine bakacak. Yani zam kaçınılmaz. Şuan öyle görünüyor. Raporları hazırlıyoruz. Tahminen 25 kuruş zam gelecek. Ekmek 1 lira 25 kuruşa çıkacak” diye konuştu.
RUHSATSIZ FIRINLAR DENETLENMELİ
Ekmek zammının olması için gerekli denetimlerin yapılması gerektiğini belirten Başkan Yavuzyiğit, “Ruhsatsız fırınlar kapatılsın, köyden gelen ekmekler iptal edilsin. Çünkü onlarda ne girdi var, ne vergi var. Hiçbir şey ödemiyorlar. Bu da bizi etkiliyor. İnegöl’de çoğu market köy ekmeği alıyor. Gıda üretim sicil belgesi olmayan firmaların ekmekleri satılmaya başladı. Biz bunun takibini yapıyoruz. Bakanımızda bunlar ilgili bir çalışma yaparsa, biz her türlü destek oluruz. Biz kimsenin pahalıya ekmek almasını istemiyoruz. Şuan ki zam bizim elimizde olan bir şey değil. Bakanımız doğru söylüyor. Aldığı raporlar BESAŞ’tan, ince detaylı raporlar ama bizim maliyetlerimiz BESAŞ gibi değil. Bizde bayi iskontoları çok yüksek. BESAŞ kendi bayilerine satıyor. Fiyatlar net ve tek. Bizde yüzde 30-40’a varan bayi iskontoları var. Geriye 60 kuruş kalıyor. Biz şuan maliyetinde altında ekmek veriyoruz” dedi.
İNEGÖL’E DIŞARIDAN 30 BİN EKMEK GİRİYOR
Bursa’dan 3-4 firmanın İnegöl’e ekmek getirdiğini ifade eden Yavuzyiğit, “Bu da yaklaşık günde 30 bin ekmek civarında. Tabi serbest piyasa var. İsteyen istediği yerden ekmeğini alabiliyor. Ama maliyetler hesaplandığında bu arkadaşlarımız tünel fırın çalıştırıyor. Bütün maliyetleri bizden çok aşağıda. Kara fırının maliyetleri çok yüksek. Bunlar İnegöl’de ekmek sattığı sürece, köylerden ruhsatsız şekilde İnegöl’e ekmek geldiği sürece bizim maliyetlerimize bunlar artı olarak giriyor. Rekabet edemiyoruz. Ruhsatsız fırınlarla ilgili bir çalışma yapılması lazım. Ya da bölge bölge ayrılıp, kapasite raporları çıkıp, mesela 15 bin kişiye 1 fırın. Bu şekilde olursa ekmek çok ucuza satılır, kaliteli olur. Herkes içinde iyi olur. Denetimi de kolay olur. Şuan denetimi yapılmayan bir sürü işletme var” şeklinde konuştu.

Editör: Süper Kanal TV