İnegöl Belediyesi’nin ilçe tarımını şaha kaldırmak ve mobilyada yazılan başarı öyküsünün bir benzerini tarımda da yaşamak amacıyla ortaya koyduğu gayret, meyvelerini vermeye başladı. Bu kapsamda İnegöl Belediyesi öncülüğünde ilçedeki tarım paydaşlarının katkı ve destekleriyle bu yıl 6’ncısı düzenlenen İnegöl Tarım Fuarı’nın (İNTARF) sona ermesinin ardından 4 Ekim Çarşamba günü fuara ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

AKTAŞ’TAN TARIM SEKTÖRÜNE MÜJDELİ HABERLER
İnegöl Belediyesi öncülüğünde MODEF Fuarcılık organizasyonuyla yapılan fuarın değerlendirme toplantısı da MODEF Fuarcılık toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İTSO Başkanı Metin Anıl, MODEF Başkanı Yavuz Uğurdağ, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman ve Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik katıldı. Toplantıda fuara ilişkin açıklamalarda bulunan Aktaş, ayrıca tarıma yönelik yeni gelişmeler ve müjdeleri de burada duyurdu.

101 FİRMA KATILDI
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İNTARF değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada kentimize artı bir değer katan İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) sonrası fuarın kısa bir değerlendirmesini yapmak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen İnegöl Tarım Fuarının 10-13 Eylül tarihleri arasında 13 bin 800 metrekare alana sahip olan Mer-Pa Kapalı Pazaryeri alanında düzenlendiğini hatırlatan Aktaş, “Belediyemiz öncülüğünde, MODEF Fuarcılığın organizasyon boyutundaki katkılarıyla, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İnegöl Ziraat Odası, muhtarlarımızın destekleri ve tarımsal sivil toplum kuruluşlarının önemli katkıları ile güzel bir fuarı daha geride bıraktık. Tarım Fuarımızda tarımsal mekanizasyon, sera ve sera teknolojileri, tohum-fide ve fidan, bitki besleme ve koruma, hayvancılık, organik tarım, yaş meyve ve sebze, sulama sistemleri ve ekipmanları, süt-süt ürünleri ve teknolojileri ile hizmet ve lojistik alanında 101 firmanın katılımıyla her geçen yıl üstüne koyarak yoluna devam eden bir fuar profilini ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

ZİYARETÇİ AKINI
4 gün boyunca açık kalan fuarın beklentilerin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yaptığının altını çize Aktaş, “Suudi Arabistan, Sudan ve Güney Afrika ülkelerinden yaş meyve sebze ticareti yapan ziyaretçilerimiz ile Türkiye’nin 32 değişik ilinden toplam 16 bin 706 misafirimiz fuarımıza iştirak etti. Şunu da söylemek isterim ki fuarımızın albenisini artırmak ve saygın bir fuar konumuna getirmek için MODEF Fuarcılık tarafından Marmara Bölgesi, Kuzey Ege ve İç Anadolu bölgesinin batısında yer alan il ve ilçelerin yerel televizyon ve gazeteleri ile uydu üzerinden ulusal ve uluslararası yayın yapan tarımla alakalı televizyonlara verilen reklamlarla bir sinerji ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca 16 il, ilçe ve İnegöl’e bağlı 19 kırsal mahalleden toplamda 144 araç ile 4 gün boyunca fuarımıza ziyaretçi getirilmiştir. Fuarımızda üreticilerimizin bilinçli tarım yapmaları ve ürettikleri tarımsal ürünleri en iyi şekilde pazarlamaları noktasında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz İbrahim Ekren ile Uludağ Üniversitesi Uluslararası Ticaret Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barbaros Kemer’in konuşmacı olarak katıldıkları Tarım Ürünleri İhracatı Panelini gerçekleştirdik. Ayrıca ayçekirdeği, şeftali, elma, armut, çilek ile en iyi tarım ürünleri sergisi dalında dereceye giren muhtarlıklarımıza ödüllerini de takdim ettik” diye konuştu.

“İNEGÖL TARIMI SAĞLAM ADIMLARLA BÜYÜMEYE VE GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR”
“Tüm gayemiz ve amacımız İnegöl’ü tüm değerleriyle öne çıkarmak” sözleriyle konuşmasını sürdüren Aktaş, şöyle devam etti: “Bunun için tüm gücümüzle üretmeye, çalışmaya ve vizyon projeleri bir bir hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere İnegöl bir sanayi şehri. Organize sanayi bölgeleriyle, mobilya potansiyeli ile ticaret hacmindeki büyümesiyle kabına sığmayan ve her geçen gün müteşebbis atılımlara ev sahipliği yapan bir kent. Ekonominin nabzının şehrin her bir noktasında attığı İnegöl’de olmazsa olmaz konularımızdan biri de tarım. Verimli ovasıyla, Uludağ’dan gelen can suyu ile beslenen tarımsal ürünleriyle sektörde önemli bir yere sahip olan İnegöl Tarımı sağlam adımlar ile büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.”

İNEGÖL’Ü İYİ GÜNLER BEKLİYOR
“Tarımı öne çıkarmak, sektörde söz sahibi olmak ve üreticilerimizin emeklerinin karşılığını fazlasıyla almalarını sağlamak için tüm paydaşlar ile daha ne yapabilirizin hesabını kitabını yapıyoruz. Bu perspektiften bakıldığında İnegöl Tarımının bir yansıması olan, üreticilerin buluşması noktası ve sektörün yeniliklerinin ortaya koyulduğu İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) her yıl üstüne koyarak yoluna devam ediyor. Şunu söylemek isterim ki kentimize artı bir değer katan İnegöl Tarım Fuarı’nın (İNTARF) lansmanını daha iyi yapmak, fuarın niteliğini, kalitesini ve sektör içerisindeki önem derecesini daha da artırmak zorundayız. İNTARF, İnegöl tarımının tanıtılması için çok önemli. Her yıl çıtayı bir tık daha yukarı çıkarabilmenin hesabını yapıyoruz. Aynı şeyleri yapmaktan ziyade, ezber bozan, farkındalık ortaya koyan bir organizasyon düzenlemenin uğraşını vermekteyiz. Şehrimizde; birbirinden güzel, birbirinden farklı meyve ve sebzelerimiz var. Bu topraklar verimli ve bereketli topraklar. Ne ekersek onu en iyi şekilde alabiliyoruz. Bunu tanıtmak ve hacmi genişletmek adına İNTARF Tarım Fuarımız bu açıdan çok önemli. Özellikle son yıllarda yaptığımız kırsal kalkınma ataklarıyla daha güçlü bir tarım sektörü oluşturmayı ve üreticilerimizin hak ettiği karşılığı almalarını hedefliyoruz. Bu noktada hem yurt içi hem de yurt dışında tarımsal Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun semeresini de bu fuarımızda almaya başladığımızı söylemek isterim. Tarımsal ürünlerimizi ihracatın içerisine yavaş yavaş sokmaya başlıyoruz. İnşallah mobilya da olduğu gibi tarımda da istediğimiz, arzuladığımız yere geliriz. Gönülden bağlı olduğumuz bu kadim şehrin mobilya, tarım, köfte, kaplıca ve turizm değerleriyle bir çekim merkezi olacağına yürekten inanıyoruz. Bunu yapacak potansiyele sahibiz. Birlik ve beraberlik içerisinde sahip olduğumuz bu değerlerimizin oluşturacağı sinerji ile İnegöl’ü iyi günler bekliyor.”

İNEGÖL TARIMINDA İHRACAT DÖNEMİ, BAŞLIYOR
Açıklamasında tarım sektörüyle ilgili yeni gelişmeleri ve müjdeleri de sıralayan Aktaş, özellikle ihracat konusunda önümüzdeki günlerde İnegöl’e basamak atlatacak çalışmaların hayat bulacağını duyurdu. Aktaş, İnegöl Turizm A.Ş. (İNTURAŞ) olarak organizasyon yaptıklarını belirterek “Ana kazanç üreticilerin olacak. Mobilya ihracatla desteklendiği için ve yaklaşık 13 yıldır MODEF çatısı altında desteklenerek mobilya sektörüne büyük katkılar sağlandı. İnanıyorum bu tarım fuarına da katkı sağlanacak. Tarımı da eğer ihracatla destekleyebilirsek gerçekten tarımda çok daha iyi şeyleri başarabiliriz. İki ayrı ülkeye birer konteynır olarak siparişlerimizi aldık. Nasip olursa Sudan’a özellikle B2B’lerimiz (İkili iş görüşmesi) olacak. Yani buradan yollayacağımız üreticiler orada görüşmeler yapacaklar. Numunede götüreceğiz. Afrika’yı önemli bir Pazar olarak görüyoruz. İnşallah elma başta olmak üzere birkaç kalemimizle alakalı ciddi bir ihracatı yakalamanın aralığı eşiğindeyiz. İnegöl sanayi, mobilya, kaplıca, köfte şehri. Ama özellikle tarım biraz sanki gölgede kalıyor gibi. İnşallah tüm kurum ve kuruluşlarımızla yapacağımız çalışmalarla tarımı da daha ileriye götürmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu verimli toprakların hakkını vermemiz gerekiyor. Soğuk hava deposu çalışmalarımız sürüyor. Gezen kurt aç kalmaz misali, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Önümüzdeki tarım fuarından itibaren ihracatla alakalı önemli hamlelerimizi olacak” açıklamalarında bulundu.
Editör: Süper Kanal TV