Özellikle doğu illerinden getirdikleri hayvanları İnegöl Hayvan Pazarı'nda satışa sunan esnafı tek tek ziyaret eden Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, kurbanlık hayvan satıcılarını sahte paraya karşı uyararak broşür dağıttı. Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, satıcılara, paranın sahte olup olmadığını anlamak için yararlı olan kuralları anlattı.

Alışverişlerde ele geçen paraların sahte olma ihtimaline karşı satıcılardan dikkatli olmalarını isteyen ekipler, “Tanımadığınız kişiler size çek vermek istediğinde, bankayı arayarak çekin doğruluğunu kontrol ediniz. Elinize sahte para veya çek geçtiğinde derhal polis veya jandarmaya bildiriniz. Milli değerlerimizden biri olan Türk Lirası banknotlarımızı dikkatli ve özenli kullanınız. Yazıları okunmayacak şekilde kirlenmiş, yıkanmış, boyanmış, yanmış, yırtılmış veya çeşitli sebeplerle eskiyip yıpranmış olan ve değeri belirlenebilen bütün banknotlar ile yarısından daha az parçası eksik olan banknotları, banka şubeleri aracılığıyla, hiçbir bedel ödemeden yenileriyle değiştiriniz. Kur değerini bilmediğiniz yabancı paralarla alışveriş yapmayınız” dediler.

10 ALTIN KURAL

Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, paranın sahte olup olmadığı anlamada 10 altın kuralı ise şöyle açıklarken, paranın ön yüzüne elle dokununca kabartmaların hissedilebileceği belirtildi. Yapılan bilgilendirmede, “Atatürk resminin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içine dikkatli bakılınca, paranın rakamla değeri görülür. Bu şeridin üzerinde ay yıldız ve çeşitli şekiller vardır. Ay yıldızın altındaki karenin içinde paranın rakamla değeri görülür. Parayı eğdiğinizde bu karenin içindeki rakamlar ‘TL' harflerine dönüşür. Parayı ışığa doğru tutarak en soldaki boş alana bakılınca Atatürk resmi görülür. Paranın arka yüzünde orta kısımda aşağı doğru uzanan bir şerit vardır. Bu şeridin üzerinde paranın rakamla değeri ile ‘TL' harfleri yazılıdır. Parayı yukarı aşağı eğdiğinizde bu şerit altın sarısı renkte parlar. Para ışığa tutulunca bu şeridin üzerine paranın rakamla değeri ile ‘ TL ‘ harfleri ters ve düz olarak yazılıdır” açıklamaları yeraldı.


Editör: Süper Kanal TV