2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74' üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle "Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş, kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar" hükmü getirildi. Bu kanunla beraber İçişleri Bakanlığı 2019 yılını 'Yaya öncelikli trafik yılı' ilan etti. İçişleri Bakanlığı talimatıyla Türkiye'nin 81 il ve ilçelerde protokol üyeleri yayalar için düdük çalıp broşür dağıttı.

İnegöl'de 3 farklı noktada "Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz" sloganıyla "Yaya Geçidi Nöbeti" farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. AVM kavşağında yapılan etkinliğe Belediye Başkanı Alper Taban ve polisler katıldı. Yapılan uygulamada sürücüler tek tek durdurularak kendilerini bilgilendirildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban şunları söyledi. Şehrimizin belirli noktalarında bilinçlendirme çalışmaları yaptı. Bazı sürücülerimizi çevirerek onlara broşür verip hemde yaya çizgilerinin olduğu yerlerde yayalara öncelik vermeleri konusunda kendilerini bilgilendirdik. Bu arada emniyet kemeri takmayan sürücülerimizde güzel bir şekilde ikaz ettik. Tabi burada ilk önceliğimiz hem yayaların hemde sürücülerin gidecekleri yerlere sağlıklı bir şekilde gitmelerini sağlamak. Bunu yaparken çok insanın yaşadığı şehirde çok sayıda araçlar olunca belirli kurallar olmak zorunda bu kurallara dikkat etmek zorunluğumuz var. Bunlara uyulmadığı takdirde yasal karşılıkları var. Bu yasal işlemlerden önce daha çok bilinçli insanların sayısı çoğaltmamız lazım. Onların desteğiyle kuralların daha güzel işlendiğini görmek istiyoruz. 

Editör: Süper Kanal TV