İnegöl´de 3 mahalle de görülen şap hastalığının ardından, hayvan sahipleri ölen hayvanlarını dere kenarlarına atınca görünün manzara insanları ürpertiyor.
Geçtiğimiz günler de 18 bin 500 büyükbaşı hayvanın yetiştirildiği İnegöl´ün 3 mahallesinde görülen şap hastalığı nedeniyle İlçe Hayvan sağlık zabıtası komisyonu İnegöl hayvan pazarının 3-24 Aralık tarihleri arasında kapalı tutulmasına karar vermişti.

DERE KENARLARINA ATIYORLAR

Geçtiğimiz günler de Şipali yolu üzerindeki dereye bir adet büyükbaş hayvan ölü şekilde atılmıştı. Ardından ise önceki akşam 3 ölü büyükbaş hayvan daha Bedre deresi kenarına atılmış vaziyette bulundu.

KULAK KÜPELERİ ALINMIŞ

Bu manzarayı gören bir vatandaş durumu İnegöl Belediyesine bildirdi. Olay yerine gelen İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman ile birlikte gelen Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri dere kenarına atılan büyükbaş hayvanlar üzerinde inceleme yaptılar. İlk incelemelere göre ortalama 4 aylık olan büyükbaş hayvanların kulak küpelerinin alındığı ortaya çıktı.

ŞAP BELİRTİLERİ VAR

İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalar da bulunan İnegöl Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Mesut Karıman, “Cumartesi günüde bir tane daha bulmuştuk. O da şap hastalığından dolayı öldükten sonra atılmış, kulak küpesi bilinçli olarak kesilmişti. O bir yaşlarında düveydi. Bunlar 4-5 aylık civarında ufak danalar. Buzağılıktan yeni çıkmış danalar. Üçünü de inceledik. Ağızlarına baktık, yaralar var. Şap belirtileri var. Üçünün de kulak küpeleri bilinçli olarak kulakları kesilerek alınmış. Her zaman üreticilerimize söylüyoruz; bizim belediyemizin 153 hattını ararsalar, öldükten sonra bizim ekiplerimiz ölü hayvanı alıp kanunen gömmek zorunda. Ahırlarında hayvanları öldüğü zaman biz gelip alıyoruz, derin bir kuyuya kireçleyip, gömüyoruz. Ama vatandaşların bu şekilde davranması kendilerine de zarar veriyor.” Dedi.

İNEGÖL KARANTİNA ALTINDA

İnegöl´ün şap hastalığı karantinası altında olduğunun altını çizen Karıman, “İlçe Tarım Müdürlüğünde ki arkadaşlarımız aşılamalarını yapıyorlar. Ölen hayvanları bu şekilde atmaları hastalığın daha da yayılmasına davetiye çıkarmış oluyorlar. Aslında zararı görecek olanlar yine kendileri. Bunun farkında değiller. Ne olursa olsun hayvanları öldüğü takdirde biz her türlü yardımı kendilerine yapacağız. İnşallah bu son olur. Çünkü İnegöl´ümüz açısından hiç iyi olmayacak. Ölen hayvanları hijyenik bir şekilde gömerek hastalığın önüne geçeriz. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmasını istiyorum. Kime ait olduğunu bulabilmemiz için küpe numaralarına bakmamız gerekiyordu. Hayvan sahibi bilinçli olduğu için kulak küpelerini keserek almış. Şuan da bu hayvanları kime ait olduğu maalesef bilinmiyor.” Diye konuştub

KİREÇLENİP KUYULARA ATILACAK

Karıman, Bu hayvanların kireçlenip derin kuyular içine atılacağını söyledi.