İnegöl’de olaysız gün yok… Gün geçmiyor ki kentte cinayet yâda silahlı çatışmalar yaşanmasın. Huzurlu kent olarak bilinen İnegöl, asayiş olaylarıyla anılmaya başlandı. Bu olayların önüne geçmek için güvenlik güçleri, olağanüstü çaba harcarken; 2018 yılında ilçemizde silahlar susmadı.

Son günlerde sıklıkla yaşanan silahlı saldırı olaylarının sonu gelmezken; yaşanan bu üzücü olaylar ilçe halkını tedirgin ve huzursuz ediyor. Gazetemizin haber arşivinden derlediğimiz verilere göre; yıl içerisinde emniyet ve jandarma sorumluluk bölgesinde yaşanan olaylarda 7 kişi cinayete kurban gitti. Aralarında ağır olmak üzere onlarca kişi de yaralandı. Olağanüstü çaba harcayan güvenlik güçleri, yaptıkları operasyon ve baskınlarda ise çok sayıda tüfek, bıçak, kurusıkı silah ele geçirdi.

RAKAMLARLA 2017 YILI

2017 yılında Jandarma bölgesinde bin 425 olay, emniyet sorumluluk bölgesinde de 7 bin 107 asayiş olayı yaşandı. Kasten adam yaralama sayıları jandarmada 249, kasten öldürme suçu 2. Emniyet bölgesinde ise 2017 yılında en çok işlenen suçlar iş kazası, taksirle yaralama (trafik kazası) ve kasten yaralama olayları. Yıl içerisinde meydana gelen asayiş olaylarında 73 adet tabanca, 74 adet tüfek, 26 adet kurusıkı tabanca, 63 bıçak ve 1341 adet değişik suç aleti ele geçirildi. 2017 yılında emniyet bölgesinde 1 cinayet yaşandı. 2018 yılında ise emniyet bölgesinde 5 cinayet yaşandı.

2018 yılında yaşanan cinayetler şu şekilde;

SOKAK ORTASINDA KURŞUN YAĞDIRDI

Alınan bilgilere göre, Rıdvan Çakır (33) daha önce husumetli olduğu Abdullah Kurt ile İnegöl Belediyesi yeni binası inşaatı önünde denk geldi. Aralarında tartışma çıkan şahıslar, bir anda kavga etmeye başladı. Kavga sırasında Abdullah Kurt, belindeki silahla Rıdvan Çakır'a ateş etmeye başladı. Kafasına ve karın bölgesine kurşun isabet eden Rıdvan Çakır, kanlar içinde yere düştü. Ağır yaralanan şahıs, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olay yerinden kaçan Abdullah Kurt, emniyete giderek teslim oldu. Polise teslim olan cinayet zanlısı Abdullah K. ile birlikte zanlıyı olay yerine ve emniyete getiren F.K. ile Ç.Ç. isimli gençler de gözaltına alındı. Cinayetin bir numaralı zanlısı Abdullah K., basın mensuplarının “Neden öldürdün” sorusuna, “Haraç istiyordu benden” şeklinde cevap verdi. Adliyeye sevk edilen 3 kişiden Abdullah K. tutuklanırken, diğer iki şahıs adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

HAMAM CİNAYETİ

Olay, Sinanbey Mahallesi Letafet Sokak'taki hamamda meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Hamam sahibi 46 yaşındaki Ali Yılmaz ile hamamda çalışan 19 yaşındaki Hasan Sabirov arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. Hamamın bahçesinde devam eden tartışma bir anda kavgaya dönüştü. Kavga sırasında hamam çalışanı Sabirov, Yılmaz'ı kalbinden tek bıçak darbesiyle yaraladı. Kanlar içinde kalan işyeri sahibinin imdadına hamamda bulunan vatandaşlar yetişti. Ağır yaralanan işyeri sahibi Yılmaz, olay yerine çağrılan 112 Acil Sağlık ekibinin ilk müdahalesinin ardından İnegöl Devlet Hastanesi Acil Servisine götürülerek tedavi altına alındı. Kalbinden ağır yaralanan Yılmaz, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İşyeri sahibini bıçaklayıp kaçmaya çalışan genç, hamamda bulunan müşteriler tarafından yakalanarak polise teslim edildi. Yakalanan genç çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.  

BALTALI CİNAYET!

İddiaya göre; Seçkin Memiş, Hocaköy Mahallesine giderek 44 yaşındaki Burhan T.'den para istedi. Burhan T., para vermeyeceğini söylemesi üzerine iki şahıs arasında başlayan tartışma bir anda kavga dönüştü. Bir anlık sinirle Burhan T., evindeki baltayı alıp tartıştığı şahsa vurdu.  Kafasına ve sırtına balta darbesi alan Seçkin Memiş ağır yaralandı. Kanlar içinde yere yığılan Memiş, hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından gözaltına alınan zanlı, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ARKADAŞINI SOKAK ORTASINDA ÖLDÜRDÜ

Alınan bilgilere göre; Beraber kaldıkları eve yürüyen Mürüt Demir (41) ve Savaş Y., (42) arasında, Burhaniye Mahallesi Edirne Caddesi üzerinde nedeni bilinmeyen bir sebepten dolayı tartışma çıktı. Tartışma sırasında Savaş Y., üzerindeki silahla arkadaşını başından vurdu. Tek kurşunla ağır yaralanan Demir, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayın ardından harekete geçen Emniyet ekipleri, evde saklanan şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. Karakola götürülen şüpheli, sorgu ve işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şahsın ifadesinde; Mürüt Demir ile yaya olarak eve giderken, kendisinden silahını istediği silahı vermeye çalıştığı sırada patladığını söylediği öğrenildi. Zanlının ayrıca çalışıp para kazanıp öldürdüğü arkadaşı ile Amerika’ya gitme hayalinin de olduğunu söylediği öğrenildi.

ARKADAŞ KATİLİ OLDU

Alınan bilgilere göre; Aynı işyerinde çalışan Selim Y., ile Nejdet Çetin, Sinanbey Mahallesi Kamer Sokak üzerinde nedeni bilinmeyen sebepten dolayı tartışma çıktı. Tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine Selim Y., balkonda duran eşinin ‘dur yapma’ demesine aldırış etmeden yanında bulunan bıçakla  kavga ettiği arkadaşını bıçakladı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, yerde kanlar içerisinde yatan yaralıya müdahale etti. Yapılan tüm müdahalelere rağmen şahıs kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olay yerine gelen polis, çevredeki güvenlik önlemi alırken; cinayet zanlısı Selim Y., polis tarafından kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheli, adliyeye sevk edildi. Arkadaşını sokak ortasında bıçaklayarak öldüren zanlı çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

DÜĞÜN CİNAYETİ

Alınan bilgiye göre; Dömez Mahallesinde gerçekleşen düğünde, eğlence sırasında bazı kişiler, yanında bulunan silahlarla havaya ateş açtı. Bu sırada ateşlenen silahların birisinden çıkan kurşunlar düğünde bulunan Necmi Çelik’e isabet etti. Başına isabet eden kurşunla ağır yaralanan Çelik, kaldırıldığı İnegöl Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Olayın ardından jandarma ekipleri, olay yerinde inceleme yaptı. Cumhuriyet savcısı nezaretinde yapılan incelemede, düğünde çekilen görüntülere el konuldu. Görüntüleri tek tek inceleyen jandarma ekipleri, düğünde ateş edenleri tespit etti. Dönmez Mahalle Muhtarı Mustafa A., Akbaşlar Mahalle Muhtarı Eyüp A. ile Özcan B., ve Ramazan T., isimli 4 şüpheli gözaltına alındı. 4 şüpheli savcının ek gözaltı süresi istemesi üzerine yeniden sorgulandı. Sorgulamanın tamamlanmasının ardından yeniden hakim karşısına çıkarılan 4 şüpheliden Ramazan T., tutuklanırken, diğer 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

SANAYİDE CİNAYET

Alınan bilgilere göre; Mobilya Sanayi 8. Sokakta faaliyet gösteren mobilya firmasına gelen  Kahraman A., ve Murat G., işyeri sahibi Yavuz Candar (34) ile tartışmaya başladı. Tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine şahıslar tartıştıkları Yavuz Candar’a kurşun yağdırdı. Olayın ardından 2 şahıs yürüyerek olay yerinden kaçarken; kalbine ve kollarına isabet eden kurşunlarla işyeri sahibi ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Aynı şüpheliler sabah saatlerinde ise Yeniceköy Mahallesi’nde tek başına ikamet eden baba Yusuf Candar'ı silahla yaraladı. Olayın ardından polise giderek teslim olan şüpheliler, ek gözaltının ardından sağlık kontrolü için özel bir hastaneye götürüldü. Çıkışta gazetecilerin, ‘neden öldürdün’ sorusuna bir numaralı cinayet şüphelisi Kahraman A., ‘zevkten’ cevabını verdi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden silahlı saldırıların bir numaralı şüphelisi Kahraman A., çıkartıldığı mahkemece tutuklandı. Diğer şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.