İnegöl belediyesi tarafından düzenlenen Afet riski ve mücadele yöntemleri semineri sani konukoğlu konferans salonunda gerçekleştirildi. Çok sayıda kişini katıldığı seminerde konuşmacı olarak katılan deprem uzmanı Prof Dr Şerif Barış önemli açıklamalarda bulundu. Afat tarafından hazırlanan harita üzerindeki kırık fay hatlarının dan yola çıkan Barış şunları söyledi. Doğanın kuralıdır yer yüzünde yaşayan bir canlı, varlık bir yerde bir doğal olayı olmuşsa o olay tekrar edecektir. Dolasıyla inegöl, Bursa daha önce büyük depremlere maruz kalmış ilerde de bu depremlere maruz kalacaksınız. Gemlik iznik fay hattı kırılırsa inegöl'de 7.6 büyüklüğünde bir deprem Eskişehir fay hattında bir kırılma olursa 7.4 büyüklüğünde bir deprem olacak. İnegöl için 5 büyük tehlike var. Bu fay hatlarında biri kırılırsa mutlaka büyük bir deprem olacak ve eski binalar yıkılacak malesef altında çok sayıda insan kalacak. 1855 yılında 2 tane büyük daha sonrada artçıları 128 deprem oldu. 1856 gibi etrafımız bir çok depremle sarılmış.

Kırmızı noktalar ise 118 yıllık deprem kayıtları. Bunların her biri küçük depremleri gösteriyor. Yani 120 yıllık deprem etkinliği inegöl'e bakarsanız. Bursa - Eskişehir,Balıkesir tarafından inanılmaz yoğun bir küçük deprem etkinliği var diye konuştu.

İnegöl'ün zemini sağlam değil

Prof. Dr. Şerif Barış harita üzerinde yaptığı analizde ilçelerini zemin sağlamlığı konusunda da bilgiler verdi. Verilen bilgide İnegöl'ün zeminin çok zayıf olduğunu söyleyen Barış, '' İnegöl'ün tamamına yakını  maalesef zayıf, maalesef alüminyum, maalesef su içeriği yüksek zeminler. Peki ne olacak. Sarı zeminde deprem binanızı bir etkileyecekse, kırmızı zeminde minimum 3 maksimum 10 kat artacak.Yani az önce söylediği 0.5 chi belki siz 1.5 chi binanın altına kadar bir sarsılmayı göreceksiniz'' dedi.


 

Editör: Süper Kanal TV