camilerin tarihteki gerçek fonksiyonunu yerine getirmesi açısından fonksiyonel bir müesseseleşme sağlanacağını ifade eden İlçe Müftüsü Kazım Güzel, “Her türlü kötü alışkanlıklardan korunmanın en güzel kalkanı camilerimizdir” dedi.

GENÇLİĞİN CAMİLERDE İMAR EDİLMESİ SAĞLANACAK

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ‘Her Camiye Gençlik Kolları´ uygulaması hakkında bilgi veren İlçe Müftüsü Kazım Güzel, “İslam dini beşikten mezara kadar bütün insanlığa hitap ediyor. Ve bu insanların dünya ve ahiretini kuşatıyor. Bu nedenledir ki İslam medeniyetinin insanını yetiştirmek birazda camilerde ve mekteplerde olur. Cami, medrese, tekke dediğimiz üçlü İslam tarihi boyunca insanların inşa, ihya edilmesi, toplumun ıslah edilmesinde çok önemli işlev görmüşlerdir. Hz. Adem´den Peygamberimize kadar bütün peygamberlerin getirdiği din mabed dinidir. Bizim dinimizde biliyorsunuz, en son din olan İslam dini, cami dini olarak öne çıkmaktadır. İslam medeniyeti bir bakıma cami medeniyetidir. Cami kelimesi, içine alan, toplayan demektir. Dolayısıyla toplumun her kesimini içine alan bir cami anlayışı İslam´da hedeflenir. Gencinden ihtiyarına, kadınından erkeğine, sağlıklısından hastasına toplumun her kesimini içine alır, onları ıslah eder, ihya eder, imar eder ve toplumun içine tekrar gönderir. 5 defa bireyleri camileri arınma mekanları olarak, eğitim, ıslah, irşad, ihya, inşa mekanları olarak fonksiyonel bir işlev görür” dedi.

CAMİLER İHTİYARLARIN UĞRAK YERİ HALİNE GELMİŞTİR

Müftü Güzel, “Bu nedenle aslında İslam tarihinde ne kadar büyük varsa, onlar hem camide yetişmiş hem de camide görevlerini icra etmişlerdir. Fakat ne yazık ki belli bir müddet camiler sadece ihtiyarların, emeklilerin uğrak yeri veya Cumadan cumaya uğranılan yer haline gelmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yanlış uygulamayı kaldırmak için cami ve çocuk, cami ve gençlik, cami ve kadın, cami ve engelliler olmak üzere toplumun bütün kesimlerini camiyle buluşturma gayretinde olmuştur. Hatta bu yılda cami ve kitap temasını ortaya koyarak, her camiyi birer kütüphane haline getirmeye çalışmıştır. Peygamber Efendimiz zamanında camiler herkesi içine alan ilim, edep, hikmet, eğitim, halk eğitim merkezleri, hayır kurumları, sosyal yardımlaşma müesseseleri, sosyal barışın ihya edildiği, toplumun ıslah edildiği, birbiriyle kaynaştırıldığı mekanlar olarak görev icra etmiştir. Camilerin o tarihteki gerçek fonksiyonunu yerine getirmesi açısından fonksiyonel bir müesseseleşme haline getirme adına bazı camilerimizden başlayarak, tüm camilerimizde Gençlik Teşkilatları oluşturacağız. Gençlerin camiye kazandırılması, gençliğin camilerde imar edilmesi sağlanacaktır. Bu hedef sağlandığında da toplumsal dokunun kuvvetlenmesi ve sosyal barışın sağlanması, kardeşliğin tüm toplumu kuşatması açısından önemli bir görev icra edeceği kanaatindeyiz” diye konuştu.

EN GÜZEL KALKAN CAMİLERDİR

Gençlerin her türlü kötü alışkanlıklardan korunmanın en güzel kalkanının camiler olduğunu belirten Güzel, “Tarihimizle köprü kurup, tarih şuurunu kazanmak, kendi değerlerimizi gençlerimize kazandırmak için de camilerimiz en güzel vesile ve fırsattır. Ecdadı tanımak, onların ortaya koyduğu eserleri keşfetmek ve yeniden kendine tarihine güvenen, özgüven kazanmış bir nesil ortaya kıymakta yine camilerimizi, medreselerimizi, tarihi eserlerimizi keşfetmek ve onları kavramakla mümkündür” şeklinde konuştu.

Editör: Süper Kanal TV