İnegöl İHH koordinatörlüğünde başlatılan ‘Halep Yanıyor İnsanlar Ölüyor’ yardım kampanyasında toplanan yardımlar Halep’e gönderildi. Yardım kampanyasında 30 TIR yardım toplanırken, İnegöl’den 11 TIR, 12 TIR’da Adana’dan yola çıktı. Önümüzdeki günlerde 7 TIR’ın daha gönderileceği bildirilirken, Halep’e gönderilen yardımların toplam maliyetinin ise 1 milyon TL olduğu açıklandı. 
 
İnegöl’deki bütün kurum ve kuruluşlar ile STK’ların destek verdiği yardım kampanyasında toplanan yardımların bulunduğu TIR’lar Pazartesi pazaryerinde düzenlenen programla Halep’e uğurlandı. 
450 BİN İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ
Vatandaşlar ile ilçe protokolünün yoğun katılım gösterdiği uğurlama töreninde konuşan İnegöl İHH Başkanı İlhan Tatlı, “Her 2 saatte 1 çocuğun öldüğü Suriye'de, 5 yıl içerisinde 450 bin insan yaşamını yitirdi. Ülkedeki yıkımın maddi boyutuysa 255 milyar dolar. Rejim ve destekçisi şer güçlerinin işkence, tecavüz ve katliamlar sebebiyle yaşatmış olduğu acıysa istatistiklerle ölçülemez.”
“Halep’in birer hayalete dönmüş binaları arasında silah sesleri adeta efektler oluşturuyor. Halep’i Halep’ten silmişler Tarih kokan şehir şimdi kan ve barut kokusuna bürünmüş.  Suriye’de; silah tüccarlarının stok tüketme yarışları var. Yeni savaş taktiklerinin denenmesi var. Misyoner örgütler var. Fuhuş mafyaları var. Organ mafyaları var” dedi. 
SURİYELİLERİN GÜNAHI NE?
Ölüm, sefalet, açlık ve hastalıkların bu topraklarda adeta sıradanlaştığını aktaran Tatlı, “Mülteci kampları Ninni yerine, kurşun sesleriyle büyüyen gözü yaşlı bebekler var. Tüm bu olumsuz tablolar kimilerinin finoları kadar önem arz emiyor. Bu topraklarda Suriyeliler dışında herkesin bir planı var. Ölümün sıradanlaştığı kan kokan Suriye’de istatistiklere baktığınızda vicdanların ne kadar kuruduğunu göreceksiniz.”
Bugüne kadar 450 bin can yok oldu. Arkadaşların bölgeden en son verdiği bilgi çok ürkütücü. Artı hiç kimse ölümleri ve ölüleri sayamıyor. O kadar çok ceset var ki sokaklar ceset dolu. Ve hiçbir cenaze mezarlıklarda defin edilmiyor. Şehit düştükleri yerde gömülüyorlar. Günlük 198 kişi ölmüş. Dünyanın herhangi bir yerinde patlama olsa, 198 kişi ölse ortalık ayağa kalkar. Koca koca ülkelerin devlet başkanları bile taziyeye gitmek için seferber olur hatta gitmeyeni ayıplarlar. Peki, Suriyelilerin günahı ne?” diye sordu. 
BÜYÜK BİR YIKIM VAR
6 milyon civarında Suriyeli mültecinin olduğunu belirten Tatlı, “Suriye genelinde 12 milyonu aşkın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Mülteciler nüfus bakımından dünyanın 112. devleti olacak büyüklüğe sahip. Özellikle Halep’e yönelik olarak saldırılar sonrası kaçan insanlarla birlikte Türkiye sınırındaki kamplarda yoğun bir artış var. Çadır kentlerde yer bulamayan mülteciler zeytinlik ve boş arazilere yerleşmiş.”
“İnsani durumun gittikçe kötüleştiği bu topraklar da büyük bir yıkım var. Mağduriyet var, sefalet var, açlık var, yoksulluk var ve 600 bin yetim var. 20 gün önce gittiğimizde 4 gündü un olmadığı için ekmek üretilmemişti. Kısacası durumları anlatmaya kelimeler yetmiyor. İHH olarak, krizin başlangıcından bu yana mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için gayret göstererek, savaşın yıkıcı etkisini hafifletmeye çalışıyoruz.”
“Suriye halkı bir savaşla imtihan ediliyor. Bu onların imtihanı bizim imtihanımız ise en az onlar kadar ağır ve zordur. Hamdolsun ki bu güne kadar kucak açtık ve yardım yaptık yapıyoruz ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 
TOPLAM 30 TIR
Yardım kampanyasında 30 TIR yardım toplandığını aktaran Tatlı, “11 TIR’ımızı buradan geri kalan 12 TIR’ımızı Adana’dan yolcu edeceğiz. Toplam 23 TIR göndermiş olacağız. Hazırlıklarını yapmış olduğumuz fakat yetiştiremediğimiz 7 TIR’ımız önümüzdeki günlerde yola çıkacak. Toplamda 30 tır yardım göndermiş olacağız. Bu yardımlarımızın toplam maliyeti 1 milyon TL.”
DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
“Bu kampanyanın başlatılması için gerekli izinleri sağlayan sayın kaymakamımıza ve her zaman kapısını çaldığımızda bizi hiç geri çevirmeyen sürekli destekleyen hayırsever belediye başkanımıza teşekkür ederim. İnegöl’deki okullarımız 2 tır olarak katkı sağladılar. Gerek camilerde duyurulması konusunda gerek din görevlileri olarak bir TIR oluşturan sayın müftümüze ve müftülüğümüzün personeli ve din görevlilerine de teşekkür ederim.”
“2 tır un bağışlayan İnegöl Fırıncılar Kooperatifi başkanımıza ve tüm fırıncılarımıza, 1 yardım TIR’ı hazırlayan AK Parti İlçe Teşkilatına. 2 TIR malzeme desteği veren İlim Yayma Cemiyeti ve tüm ilim yayma camiasına. 2 TIR un desteği veren Buhara Vakfı ve buhara vakfının tüm camiasına. İsimlerini ve kurumlarını zikretmediğim hayırsever halkımıza. Yetimler, muhtaçlar, fakirler adına hepinize teşekkür ederim.”
TIRLARIN İÇİNDE İNSANLIĞIN KENDİSİ VAR
“Bu yardımların tümü İnegöl halkı tarafından yapıldı. Biz inanıyoruz ki bir hayra vesile olan onu yapmış gibidir. Bu tırların içinde un var. Bu tırların içinde ilaç var. Bu tırların içinde hanımlar için özel hijyen malzemeleri var. Bu tırların içinde süt var. Bu tırların içinde gıda var. Bu tırların içinde kardeşliğimiz var. Bu tırların içinde sevgimiz var. Bu tırların içinde muhabetimiz var.”
“Bu tırların içinde ensarlığımız. Bu tırların içerisinde selamımız var merhabamız var. Bu tırların içinde Müslümanlığımız var. Bu tırların içinde insanlığın kendisi var. Allah hepinizden razı olsun. Tırlarımız yola çıkacak. Bizde Nasipse suriyedeki zulmü haykırmak için tüm dünyanın dikkatini çekmek için konvoy olarak sınıra gidiyoruz. Kampanyamız devam ediyor” dedi. 
Kampanyanın devam ettiğini ifade eden Tatlı, programa katılamayan İlçe Kaymakamı Ali Akça’nın, halkın en büyük özelliğinin hep mazlumun yanında olduğunu ifade ettiğini söyledi. 
CİDDİ SINAV VERİLDİ
Yardım kampanyasıyla ilçe halkının ciddi sınav verdiğini aktaran Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Gerek İHH gerekse de bu necip Türk milleti farklı tarihlerde Somali, Sudan ve Afrika’nın çeşitli bölgelerine yardım etti. Bizim inancımıza göre Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Şu gönderdiğiniz yardımlar birileri için hayat olacak. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. 
DUA YAPILDI
İlçe Müftü Vaizi İsmail Yıldırım’ın da yapmış olduğu konuşma sonrası yapılan duanın ardından TIR’lar yola çıktı.
Editör: Süper Kanal TV