Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla İnegöl´den kutsal toprakları ziyaret edecek olan Umrecilere yönelik eğitim seminerleri sona erdi. Dört gün süren eğitimlerin ardından 81 vatandaşın 15 Aralık 2015 tarihinde kutsal topraklara yolcu edileceği bildirildi.
Dört günlük eğitim dönemi dün Sani Konukoğlu Camiindeki uygulamayı eğitim ile sona erdi. Eğitimlerde Umrecilere, ‘İbadet Bilinci ve Umre İbadeti´, ‘Umre Nedir?´ ‘Zamanı ve Fazileti´, ‘Umrenin Yapılışı´, ‘Niyet İhram´, ‘Tavaf Ve Say´, ‘Yolculuğa Çıkmadan Önce Maddi ve Manevi Hazırlık´, ‘İhramlı İken Yasak Olan ve Olmayan Davranışlar´, ‘Mekke ve Medine Ziyaret Yerleri´, ‘Kafile Hareket Programı İle İlgili Teknik Bilgiler ve Tanışma´ konularında bilgi verildi.

KABE MAKETİ ETRAFINDA TAVAF ETTİLER

Dün yapılan uygulamalı eğitimde umreciler, Kabe maketinin etrafında sembolik olarak tavaf ettiler. Eğitimlerin sonunda konuşan Müftü Kazım Güzel, “Kutsal topraklara yönelik ziyaretler başladı. İlçemizden 81 kişi umre için gidecek. Umrecilerimize yönelik seminerler veriyoruz. Burada hem teorik hem de pratik eğitimler veriyoruz. Umre yolculuğunun bizlere ne kazandıracağını, Umredeki sembollerin, ihramın, mikadın, ihram namazının, tavafın neler ifade ettiğini anlattık. Aslında umre imar etme manasına gelir. İnsanın umreyle kendini yeniden imar etmesi, inşa etmesi, yapılandırması böylece toplumun yeniden gözden geçirilip, güzel değerlerle yapılandırılması, yıpranmış değerlerin yeni baştan yerle yerince oturtulması manasına gelir. Bu bağlamda Umre, yenilenmeyi arınmayı kemala ulaşmayı ifade eder. Umre hem bir ibadet hem bir eğitim hem bir yenilenmedir. Tevhid bilincinin, kardeşlik ruhunun ve ahlakının, ümmet ruhunun ve şuurunun, ahiret bilincinin yeniden gönüllerde meşru nema bulmasıdır” dedi.

MESCİD-İ AKSA´DA DAHİL EDİLDİ

Diyanet İşleri Başkanlığının bu sene umre ziyaretlerine Mescid-i Aksa´yı da eklediğini belirten Müftü Güzel, “Bizim üç önemli mescidimiz var. Biz bu yıla kadar iki önemli mescidimizi ziyaret ederdik ama Mescid-i Aksa hep öksüz kalıyordu. Bu bağlamda Mescid-i Aksa´nın da o öksüzlükten kurtarılması bu umre zamanında bizim için sevinç vesilesi olmuştur. İnşallah Mescid-i Aksa´nın da yüzünün gülmesine, nöbetini bekleyen oradaki Müslümanlarında bir moral, motivasyonunun yenilenmesine vesile olacaktır. Umre ve Haccı gerektiği gibi anlatırsak, milli birlik ve beraberliğin güçlenmesi adına çok önemli kazançlar elde edeceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İNSANIN GÜNAHLARDAN ARINACAK DÖNEMİ GENÇ YAŞTIR

Umre ve Hac´ın genç ibadeti olduğunu vurgulayan Güzel, “Çünkü Peygamberimiz buyuruyor; Allah´ım senin için umre ve hac yapmak istiyorum, onu bana kolaylaştır. Çünkü umre ve hac hakikaten zor bir ibadet. Yani enerji, gençlik isteyen bir ibadet. Onun için gençken insanların bu ibadetlerini yapmalarını tavsiye ediyorum. Haccın ve umrenin olgunlaştıran günahlardan alı koyan bir yönü var. İnsanın günahlardan arınacak dönemi genç yaştır” ifadelerini kullandı.