Tarım ve Orman Bakanlığınca, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç çiftçi nüfusunun artırılması amacıyla 2016 yılında başlatılan "Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi" 2018 yılında da devam ediyor.
 

KURA SONRASI İTİRAZ ETTİLER
İnegöl Hayvan pazarında genç çiftçilere büyükbaş hayvanları teslim edilmesi için bir program düzenlendi. Programa İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü, Tarım ve Orman ilçe müdürü ibrahim ekren ve genç çiftiler ile aileleri katıldı. Tırla getirilen hayvanlar için önce kura çekimi yapıldı. İsimleri kağıda yazılan 7 kişi sırayla kaymakam Görücü'nün elindeki kağıtlarda yazılı olan isimleri çektiler. Çekimler sırasında 4 genç çiftçinin kendi isimlerini çekmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

HAYVANLARI BEĞENMEDİLER!
Tır'dan hayvanlar indirilmeye başlandığında genç çiftçilerden bazıları duruma itiraz ederek bu hayvanları almayacakları belirttiler. Bu sırada kısa süreli tartışmalar yaşanırken, inegöl Kaymakamı Şükrü Görücü, olay yerinden sessiz bir şekilde ayrılması dikkat çekti. Genç çiftçilerle baş başa kalan Tarım ve Orman ilçe müdürü ibrahim ekren, kimseye zorla verecek halimiz yok isteyen alır, istemeyen almaz biz durumu bakanlığımıza bildireceğiz onların alacağı karar doğrultusunda hareket edeceğiz diye konuştu. İlk edap sadece bir kişi büyükbaş hayvanları alıp giderken, ilerleyen dakikalarda bu sayı 4 oldu. Diğer üç çiftçi ise kararlarından vazgeçmeyerek hayvanları almadılar.

SÖZLEŞMEDEKİ ŞARTLARA UYGUN DEĞİL
Genç çifti destekleme projesine eşi adına başvurduğunu belirten Cemal Özdemir, “Gelen hayvanları gördük ki sözleşmede belirtilen şartlarda uygun değil. Gelen hayvanlar sözleşmeye uymuyor. Hayvanların canlı ağırlığı 150 kilo yoktur ve ırk bir hayvan değil. Sözleşmede söylenen hayvanlarla uymuyorlar. Hal böyle olunca biz de gelen hayvanları kabul etmedik. Devletten hayvan başına 6 bin TL alınıyor. Şirketler bunları tedarik ediyor. Bu hayvanların ederi 2 bin ila 2 bin 500 TL eder. çifti bile 6 bin TL etmiyor. Aynı şekilde başka yerlerde de böyle sorun yaşandı. Devletimiz bir el atmıştır, bize iyi gelir dedik ama gelen hayvanlar aynı şekilde. Sıkıntılı, ırkı ve geleceği olmayan hayvanlar. Tanesi 6 bin TL’ye mal edilen hayvanların çifti 6 bin TL etmiyor. Devletimiz zarar etmesin diye bunları kabul etmiyoruz. Devletimize de yazık.

DEVLET PARAYI VATANDAŞA VERSİN
Desteklemeden faydalan genç çifti Ferhat Çetin ise “Devletimizin kaynaklarını dolandırmaya yönelik yapılan bir hamle olarak düşünüyoruz. İnsanları 5 tane verdikleri hayvanlara 3 yıl bakmakla yükümlü kılıyorlar ama sonunda hiçbir şey olmuyor. İnsanlar boşuna hayal rüyasına kapılıyor. 3 bin TL’lik hayvanı 6 bin TL gösteriyorlar. Devletimiz 30 bin TL hibeyi versin, insanlar kendi hayvanını tedarik etsin. Bu şekilde vatandaşı ve devleti dolandırıyorlar. İnsanların geleceğiyle oynamasınlar. İnsanlar 9 aydır bu hayvanları bekliyor. Ama gelen hayvanlar hiç iç acıcı değil. Bu hayvanlar için para yatıranlar mağdur. Genç çiftçiler olarak gereğinin yapılmasını istiyoruz.

4 KİŞİ ALDI 3 KİŞİ VAZGEÇTİ
Tarım ve Orman ilçe müdürü ibrahim ekren, “Genç çifti desteklemeler kapsamında hayvan dağıtımını yapıyoruz. İlçemizde bu yıl 33 genç çiftimiz desteklendi. Bu kapsamda mandaları genç çiftçilerimize teslim etmiştik. Şuanda 7 genç çiftçimize büyük baş sığırlarını teslim ediyoruz. 4 vatandaşımız hayvanlarını teslim aldı. Diğer genç çiftçiler, hayvanları beğenmedikleri için hayvanları teslim almak istemiyorlar. Biz de bununla alakalı gerekli tutanakları düzenleyip geri iadelerini sağlayacağız. Bundan sonra tasarruf bakanlığımızın nezdinde olacaktır.