-“Tavan fiyat uygulanırsa ne at, ne köpek, ne de kedi kesilir. İnsanlar sağlıklı bir şekilde aldığı eti yer” derken, fiyatların biranda aşağı çekilemeyeceğini söyledi-

Kırmızı et fiyatlarındaki spekülasyonlara Tarım Bakanı Faruk Çelik ‘tavan fiyat´ uygulaması ile son noktayı koyarken, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, uygulamayı değerlendirdi.

Yükselen et fiyatları sonrası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çözümü ‘tavan fiyat´ uygulamasında buldu. Tarım Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada kıymanın kilogramı için 32 lira, kuşbaşı ete ise 34 liralık tavan fiyat belirlediklerini söyledi. Karkas ette de tavan fiyatların belirlendiğini ifade eden Bakan Çelik, karkas yağsız et fiyatının 23.2 TL, yağlı fiyatın ise 21.8 TL olması konusunda sektör temsilcileri ile mutabakata varıldığını belirtti. Et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere karşı ithalat yapılmasına imkân sağlayan Bakanlar Kurulu kararının alındığını, bu kararla birlikte ihtiyaç olduğunda onbinlerce ton et ithal edebileceklerini söyleyen Bakan Çelik, önceliklerinin ithalat olmadığını, hayvancılık sektörünün desteklenerek et fiyatlarının aşağı çekmeyi hedeflediklerine değindi. 

Bakanlığın bu kararını değerlendiren Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, ilginç bir yorum getirdi. Cetizli, bu uygulamayla ne at, ne köpek, ne de kedi kesileceğini, insanların sağlıklı bir şekilde aldığı eti tüketeceğini söyledi.

ETTE TAVAN FİYAT UYGULAMASI

Tavan fiyatı değerlendiren Şaban Cetizli, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla et fiyatlarının aşağı çekilmesi konusunda çalışma yapıldı. İnsanların gözüne et batıyor. Kimse bu gün kuru soğanın kilosunun 5 lira olduğunu söylemiyor. Ona müdahale yok ama et denilince, girdi maliyetlerini düzenlemeden fiyatların geri çekilmesinin sakıncalı olduğunu ifade ettik. Bölgesel toplantılar yaptık. Kasaplar Federasyon ve Bakanımızla toplantı yaptık. Bakanımız Faruk Çelik rakamları açıkladı. Kıymada tavan fiyatın 32, kuşbaşı ette ise 34 lira olduğunu söyledi. Dana kesim fiyatının ise 23.3 liraya çekileceğini ifade etti. Bu fiyatlara çekilirse desteklemeler artacak dedi. Bakanımız üreticinin zarar etmemesi için gerekli çalışmayı yapacağını söyledi. Destekler artarak devam edecek. Kasaplar Federasyonu ile karşılıklı imzalar atıldı. Bizde üreticimize sahip çıkarak desteklerin artarak devam etmesi halinde bizde bunu kabul ettiğimizi söyledik” dedi.

KASAP ZORLANIR

Mayıs ayın sonuna kadar et fiyatlarının 32-34 TL bandında olacağını ifade eden Cetizli, “Bir anda fiyatlar aşağı çekilmez. Kademe kademe fiyatlar çekilecek. Benimde oğlumun kasap dükkanı var. Ona da söyledim; her kesimde bir lira aşağı çekerek, fiyatı normale indir. Küçük kasapların bu fiyatları birden uygulaması zor olur. Ama marketler kısa sürede bu fiyatlara uyum sağlar. Şu anda dana kesim fiyatı 24 lira. Etin kilo maliyeti 30-32 liraya geliyor. Yani kasaplar zor duruma düşer. Günde 30 kilo et satan kasapla, günde 500 kilo et satan marketler bir olmuyor. Bunları ayırmak gerekiyor. İstanbul´da bazı bölgelerde 45 lira kıymanın fiyatı. Ama Kartal, Maltepe gibi semtler de kıyma fiyatları 36 lira” diye konuştu.

FİYATLAR GERİYE ÇEKİLMEZSE İTHAL ET GELECEK

Fiyatların belirlenen seviyeye çekilmemesi halinde Türkiye´ye ithal etin gireceğine dikkat çeken Cetizli, “Bakanımızın kesin talimatı var. Bakanımız, Bakanlar Kurulundan kararı çıkarttırmış. Almış yazıyı cebine koymuş. Bakanımız eğer bu fiyatlara çekilmezse Türkiye´ye 50 bin Ton ithal etin getirileceğini söyledi. Eğer yetmezse bir 50 bin ton daha getirileceğini ifade etti. Fiyatlar o seviyeye inmezse, bu sefer ithal et yüzünden kasaplarda, üreticilerde zarar eder” şeklinde konuştu.

KABURGADAN KIYMA DAHA EKONOMİK

Tüketiciye önerilerde bulunan Şaban Cetizli, “Kıyma kaburgadan olur, onunda fiyatı düşük zaten. Löp etten kıyma olmaz. Siz o yüksek fiyatlara gitmeyin, o pirzolaları, bonfileleri almayın. İmkan el verdiği sürece onları da yiyeceksiniz. Alım gücü düşük olan insanlarımız çok. Bu gün asgari ücret bin 300 lira oldu ama her şeye de zaman geldi” ifadelerini kullandı.

KDV´Yİ İNDİRİN

Cetizli, “Etteki KDV yüzde 8´den yüzde 1´e indirilirse, zaten et fiyatları otomatikman 3 lira düşer. O zamanda kasap 36 liraya sattığı eti 33 liraya satacak. KDV indikten sonra bütün kasapların fiyatları aşağı çektiği gözlenmeli ve takip edilmelidir. Bakan bey bu konuda iyi çalışıyor. Devletimiz bu konuda kararlı” dedi.

NE AT, NE KÖPEK, NEDE KEDİ KESİLİR

Etteki tavan fiyatı uygulamasının her şeyin önüne geçeceğinin altını çizen Şaban Cetizli, “Bu uygulama devam ederse ne at, ne köpek, ne de kedi kesilir, hiçbir şey kalmaz. İnsanlar sağlıklı bir şekilde aldığı eti yer” şeklinde konuştu.

Editör: Süper Kanal TV