Yumurta tesislerini kapatıp Türkiye´de az bilinen istiridye (kavak) mantarı üretim işine giren İnegöllü çiftçi, ürettiği mantarla kansere çare buldu. Et ile eşdeğer proteine sahip olan istiridye mantarını tüketimi sonucunda vücudun mantar içindeki proteinin yüzde 90´lık kısmını kullandığı, et tüketiminde ise vücudunun yüzde 10´luk protein kullandığı bildirildi.

Pazarlarda 10 ile 12 lira arasında alıcı bulan istiridye mantarı, büyük marketlerin raflarında kilogramı 20 liraya satışı yapılıyor.

YUMURTA TESİSLERİNİ KAPATIP BU İŞE BAŞLADI

İnegöl´e bağlı Edebey mahallesindeki yumurta tesislerini kapatıp tesis binasının yanındaki 100 metrekarelik alanda istiridye mantarı yetiştiriciliği yapan Sinan Altınok, “Daha önce yumurta tesislerimiz vardı. O tesisimizi kapattık. Tavukculuk sistemine benzeyen bir sisteme yöneldik. İnternette dolaşırken istiridye mantarını gördüm. Araştırmalar yaptık. Türkiye´nin çeşitli illerinde bu işi yapan üreticileri ziyaret ederek üretim hakkında bilgiler aldık. Aklımıza yatınca bu işe başladık.” Dedi.

100 METREKARELİK ALANDA MANTAR YETİŞTİRİYOR

1.5 sene önce mantar yetiştiriciliğine başladığını aktaran Altınok, “100 metrekarelik kapalı alanda bu işe başladık. İstediğimiz hedefe ulaşmak için çalışıyoruz. Yılda 4 kez hasat yapıyoruz. Yılda 10 tonun üzerinde bir rekolte elde ediyoruz.” diye konuştu.

FİYATI ETLE YARIŞIYOR

Kilosunu 5-7 TL arasında satışa sunduklarını belirten Altınok, “Pazarlarda 10 ila 12 arasında, marketlerde ise 15 liranın üzerine kadar çıkan bir fiyatı var.” şeklinde konuştu.

HER DERDE DEVAM

Vitamin olarak et ile eş değer olduğunun altını çizen Altınok, “B1, B2, B3, B5, B7, B12 vitaminlerine sahip bir besin kaynağı. Araştırmalarda kanser tümörlerini yok etmiyor fakat azalttığını söyleniyor. Protein olarak et ile eşdeğer. Eti yediğiniz zaman etin proteinin yüzde 10´luk kısmını vücut kullanıyor. Bu mantarı tükettiğiniz de vücut proteinin yüzde 90´ına yakınını kullanıyor. Tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

EN ORGANİK ÜRÜN

En önemli özelliğinin organik üretim olduğuna dikkat çeken Altınok, “Halk arasında kavak olarak bilinen İstiridye mantarını üretirken herhangi bir ilaç kullanılmıyor. Sinek ilacı dahi kullanılmıyor. Kimyasal olarak hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Tamamen organik üretim.” Dedi.

YILBOYU HASAT

Yetiştirme sürecini anlatan Altınok, “İlk İşlem pastörize yapımı. Mantarların yetişeceği zemini pamuk telefinden yapıyorum. Başka başka çeşitleri de var. Pamuk telefinden daha güzel verim alıyorsunuz. Selüloz oranı yüzde 50. Önce pastörize ediyorsunuz. Ondan sonra nem oranını yüzde 65´lere indiriyoruz. Tohum ekimini yapıyoruz. 20 gün kuluçka süresi var. kuluçkadan sonra üretim odasına alıyoruz. Üretim odasında da üretim başlıyor. İki ay süresince de hasat oluyor. Herkese tavsiye ediyorum. Özellikle İnegöl çiftçilerine tavsiye ediyorum. Onlar içinde kolay bir üretim şekli.” Diye konuştu.

GÜNEŞ GÖRMEDEN YETİŞİYOR

Güneş görmesi gerekmediğine dikkat çeken Altınok, “Beyaz ışıkta üretim yapılabiliyor. Günde 12 saat boyunca ışıklandırma yapılıyor. Güneş ışığına gerek kalmıyor. Yıl boyu üretim yapılabiliyor.” İfadelerini kullandı.

Editör: Süper Kanal TV