İnegöl Belediyesi, Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu, Orman İşletme Müdürlüğü ve İnegöl Doğal Hayatı İyileştirme Derneği (İDOHA) işbirliği ile ormanlık alanda yabani hayvanlar için çevreye yiyecek bıraktı. Ormanlık alanda yapılan çalışmaya katılan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, herkesi bu konuda duyarlı davranmaya davet etti.
İnegöl Belediyesi, her yıl kış aylarında gerçekleştirdiği yabani hayvanlar için ormanlık alanlara yiyecek bırakılması uygulamasını bu yıl da sürdürdü. Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu, Orman İşletme Müdürlüğü ve İnegöl Doğal Hayatı İyileştirme Derneği (İDOHA) işbirliği ile yapılan çalışmaya Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı. Kalabalık grup, Tahtaköprü üzerinde kar kalınlığının 1 metreyi aştığı bölgelerde hem etçil hem de otçul hayvanlar için hazırlanana yiyecekleri ormanlık alanda uygun yerlere bıraktı.

“DUYARLILIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kış şartlarının etkili bir şekilde hissedildiği ormanlık alanda yiyecek bırakılması sırasında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bugün çok zor şartlarda doğal ortamda İnegöl Orman İşletme Müdürümüz, İnegöl Kent Konseyi’nin Hayvan Hakları Çalışma Grubu, İnegöl Doğal Hayatı İyileştirme Derneği ve beraberinde Belediyemizin çalışanlarıyla birlikte kış şartlarının kendini yoğun bir şekilde hissettirdiği Ocak ayında Tahtaköprü yolu üzerinde hayvanlara şuanda bulmakta güçlük çektikleri yiyecekleri bırakmak için bir araya geldik. Burada yabani hayvanlara bırakılan yiyeceklerinin tamamını bu komisyondaki arkadaşlar temin etti. Kendilerine duyarlılıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

HAYVANLAR AÇ VE YİYECEK BULMAKTA ZORLANIYOR
Her canlının yaşama hakkı olduğuna vurgu yapan Aktaş, “Nihayetinde doğada hepsinin doğanın dengesini sağlayan bir unsur olduğunu unutmamak lazım. Belediye olarak bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Hakeza ismini zikrettiğimiz bu kurum ve kuruluşlar çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Ama bununla alakalı bir farkındalık oluşturmak gerekiyor. Herkeste çevre gibi temizlik gibi trafik gibi gerçekten doğal hayatla alakalı da doğadaki canlılarla alakalı da bir bilinç oluşturmak gerekiyor. Şartları görüyorsunuz. Bu bölgelerde gruplar halinde hayvanları da gördük. Hayvanlar gerçekten aç ve yiyecek bulmakta zorlanıyorlar. Bunun akabinde şehre inmek durumunda kalıyorlar. Ben herkesin yapabileceği bir şey olduğuna inanıyorum. Kardeşim bunlar bizim inançlarımızın da gereğidir. Doğadaki hiçbir şey boşuna ve yersiz değildir. Her hayvanın muhakkak suretle bir değeri ve önemi var. Dolayısıyla bir şeyin tamamlayıcısı. Herkesin evinin önünde, balkonunda, bahçesinde, tarlasında, hatta ve hatta biraz daha duyarlılık göstererek şehrin daha dış noktalarında o çöpe atarak israf ettiğimiz yiyecekleri bile getirerek çok hayırlı bir işe aracılık etmiş olacağına inanıyorum” diye konuştu.

HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİRŞEYLER VAR
Başkan Aktaş, doğal yaşamdaki hayvanların da can taşıdıklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Evcil de olsa yabani de olsa hepsinin bir değeri var. Ben herkese buradan çağrıda bulunuyorum; bu noktada herkesin yapabileceği bir şeyler var. Nihayetinde biz İnegöl’de yaşıyoruz ve İnegöl’de bu konuda üzerimize düşeni yaparak bence bu bölgedeki doğal hayatın içerisindeki hayvanlara kolaylıklar sağlayabiliriz diye düşünüyorum.”

HERKESE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM
Hayvanlarla ilgili İnegöl Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalardan da kısaca söz eden Aktaş, “İnegöl merkezde de Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubundan ve İnegöl Doğal Hayatı İyileştirme Derneği’nden istifade ederek farklı çalışmalar yaptık. Beslenme noktaları oluşturduk. Endüstri Meslek Lisesi ile ortaklaşa hazırladığımız kedi evleri ile kuş evleri ile onlara yönelik çalışmalar yaptık. Ama şu bir vaka, doğal hayatın her ortamında, her aşamasında bir yerlerde evcil veya yabani hayvanlar var. Dolayısıyla bunların hepsinin ayrı ayrı ihtiyaçları var. Kışın da bana göre en hayırlı hizmetlerden biri budur diye düşünüyorum ve çağrıda bulunuyorum. Lütfen bu noktada bir şeyler yapalım. Okullarımız da bu konuda kampanyalar yapabilirler. Yiyecekleri bırakıp birkaç gün sonra geldiklerinde görecekler ki bıraktıkları şeyler tüketilmiş olacak. Çünkü şuan biz yaklaşık 1 metre karın üzerinde duruyoruz. Herkesin bu noktada yapabileceği bir şey olduğunu düşünüyorum. Biz ecdadımızdan aldığımız kültür gereği de doğal hayatın içerisindeki her canlıya sahip çıkmış bir neslin evlatlarıyız. Bize yakışan onlara sahip çıkmaktır” dedi.

Aktaş, doğaya yiyecek bırakılması çalışmalarına da yardımcı olarak ekiple birlikte ormanlık alana yiyeceklerin dağıtılmasını sağladı. Yiyecekler ormanın farklı bölgelerinde yabani hayvanların kolay ulaşabilecekleri şekilde bırakıldı.
Editör: Süper Kanal TV