Memleket Partisi İnegöl İlçe Kurucu Başkanı Yasemin Soydan, Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılış hikayesini paylaştı. ‘Kadını üzen, genci ezen bir yapı var’ ifadeleri ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin içindeki durumu özetleyen Soydan, ‘ilkel bir yönetim şekli var. Bu sebepten dolayı partiye gençler gelmiyor. Yaşanan kaosların asıl sebebi; parti içerisindeki çift kutup. Bu iki gurup arasındaki sürtüşme, sürekli bir düzensizliğe sebep oldu. İdeolojik kaymaların asıl sebebi de bu. Gençler geldiğinde, Atatürkçü çizgi ile karşılaşmak yerine, tam tersine bir kaosun bir tartışmanın bir kavganın içine düşüyor” dedi.

Memleket Partisi İnegöl İlçe Başkanı Yasemin Soydan, özel açıklamalarda bulundu. CHP’nin yönetim şeklinin ilkel olduğunu da ifade eden Soydan, dış güçlerin CHP’nin cumhurbaşkanı adayını belirleyecek kadar durumun vahim olduğunun altını çizdi.

MUHRREM İNCE’YE HAKSIZLIKLAR YAPILDI
Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminin, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’ye haksızlık yaptığını belirten Soydan, yapılan bir dizi haksızlığın ardından İnce’nin yeni parti kurma kararı aldığını ifade eden Soydan, “Hareket başladığında Muharrem beyin kendisini aradım. Çünkü halen üyeydi ve bir hareket başlatmıştı. Dolayısıyla ne yapmaya çalıştığımızı anlamam gerekiyordu. En başından beri birlikte hareket eden bir ekiptik. Kendisine sorduğumda parti kuracağını ve istifa edeceğini ifade etti. Fakat hareketin olgunlaşmasını beklediğini ifade etti. Daha öncesinde gördüğümüz olaylar vardı. Özellikle seçim gecesini anlattığında halen daha tüylerimiz diken diken oluyor. Takip etmişsinizdir, yeni açılan bir şirket ve fatura… Sanki bir komplo var gibiydi ve bu bizi çok üzdü. Biz Muharrem İnce’ye inanan insanlar olarak daha önce sayın İnce’ye yapılanları da bildiğimiz için çok üzüldük. Arından bir olağanüstü kurultay süreci yaşadık.  Dediler ki eksik imza verildi. Mümkün değil. Bunu saymadan, bakmadan vermiş olması mümkün değil. Daha sonra duyduk ki bazı kişilere bazı nedenlerle imtiyazlar sağlanacağı vaadiyle imzalar geri çektirilmiş. Sadece 13-14 imza nedeni ile kurultay iptal edildi. Hani deniyor ki, Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adayı olsun ama Cumhurbaşkanı olmasın. Baktık içeride mücadele etmek pek mümkün değil” dedi.

MUHRREM İNCE’NİN AYRILMASI İLE CHP’DE AYRILMALAR OLACAK
Muharrem İnce’nin yeni partisi ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nde ayrılmaların olacağını belirten Soydan, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“İstatistik olarak baktığınızda ben böyle görüyorum. Bu arada bir açıklama da olmuştu, bir programda benim istifam sorulduğunda, ‘Halkta karşılık bulmadı’ gibi bir açıklama geldi CHP’den. Ama öyle değil. Yani biz görüyoruz ki CHP’den istifa edip gelenler var. Başka partilerden istifa edip gelenler var. Muıharrem İnce’ye güvenmiş gönüllü, hiç siyaset yapmamış gençler var. Zaten dediğim gibi bu hareket başladığında en çok CHP’de kalmak istemeyen ya da ayağı oraya gitmeyen gençler destek verdi. İlk aşamada il ve ilçe başkanlarının eski CHP’li oldukları gözlemleniyor fakat bunun sebebi, sonuçta burası siyasi bir parti ve siyasi bir tecrübe gerektiriyor. Sadece bununla alakalı. Yönetimler veya üyeler tamamen halktan gelen kişiler. Dediğim gibi CHP’den de istifa edip gelenler oldu. Öyle 3-5 kişi falan da değil” 

CUMHURBAŞKNI ADAYINI DIŞ GÜÇLER BELİRLEMEMELİ
CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın katıldığı bir programda, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyebileceğini anlatırken, “Ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret edeceği aday" ifadelerini kullanmasına da değinen Soydan, 

“Aslında izleyince şok oldum. Böyle bir şeyin varlığı bile aslında insanın yüreğini titretiyor. Büyükşehir belediye başkanı olmuş biri, böyle bir şey varsa bile çıkıp bunu bu şekilde rahat söyleyememeli. Kaldı ki, olmadığına inanmak istiyorum. Çok yanlış. Bahsettiğim rahatsızlıklardan biri de bu zaten. Evet, bir uluslararası bir ilişki bağı olabilir ama bu anlamda değil. Dış ilişkileri yönetebilmek için ya da anlayabilmek için dış ilişkilerden kopamazsınız ama bu cumhurbaşkanı adayını belirleyecek kadar olamamalı. Bizim açımızdan memleketin ve milletin özgürlüğü, bağımsızlığı çok önemli. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Kimse Türkiye’nin iç işlerine hele ki cumhurbaşkanı adayını belirleyecek kadar karışmamalı, karıştırılmamalı”

CHP’DE KAOS VAR
‘Kindar ve dindar nesil istemiyoruz’ sözleri ile birçok vatandaşın tepkisini çeken CHP İnegöl İlçe Başkanı Kemal Torun’un sözlerinin hatırlatılması üzerine Soydan şu ifadeleri kullandı:

“Bu süreç aslında eski bir süreç. Basına yansıyan kısmı sadece basının önünde gerçekleştiği için oldu. Aslında bu süre. Uzun yıllardır var. Kendim örnek vereyim; ben Atatürkçü olduğum için CHP’ye üye oldum. Fakat modernizasyon, çağdaşlık, işte beklediğiniz şeyler bunlar. Fakat ilkel bir yönetim şekli var. Bu sebepten dolayı partiye gençler gelmiyor. Yaşanan kaosların asıl sebebi; parti içerisindeki çift kutup. Bu iki gurup arasındaki sürtüşme, sürekli bir düzensizliğe sebep oldu. İdeolojik kaymaların asıl sebebi de bu. Gençler geldiğinde, Atatürkçü çizgi ile karşılaşmak yerine, tam tersine bir kaosun bir tartışmanın bir kavganın içine düşüyor. Asıl problem bu Atatürkçü çizgiden çıkılmış olması aslında. Bizim çağdaşlık, modernlik, özgürlük dediğimiz yöntemler Cumhuriyet Halk Partisi’nde doğru şekilde kullanılamıyor. Adına siyasi parti terbiyesi dediğimiz bir yöntem geliştirmişler fakat bu kötü kullanılıyor. Yani; sus, yapma, konuşma… Hani nerde özgürlük. Bu gençler kendilerini anlatmak durumundalar. Kadını üzen, genci ezen bir yapı var maalesef. Genç arkadaşlarımızın karşılaştığı durum da bundan ibaret. Yani büyüklerden sirayet eden bir kaos ortamı. Asıl problem bu”

HALİL BÜYÜKIŞIKLAR DÖNEMİNDEKİ GERÇEKLERİ ANLATTI
Daha önce CHP İnegöl İlçe Başkanlığı döneminde Halil Büyükışıklar’ın da istifa etmesi ve kendisinin de istifa ederek farklı bir görev almasının hatırlatılması üzerine Soydan, 

“İçeride kaos var. Bir fikir çatışması, yukarıdan gelen bir kaos var. Bu konu ile alakalı söyleyeceğim birkaç şey var. CHP tüzüğü belli. 3 sebeple ilçe başkanını görevden alabiliyorsunuz. Bunların arasında ‘beni desteklemedi’ diye bir şey yok. Ama il başkanı, ilçe başkanı beni desteklemedi diyerek, ilçe başkanını görevden alıyor. Kaos… Sonra vay neden istifa ettin. Yani buna gerçekten yapılabilecek bir şey yoktu. O dönemde Halil başkanımıza da çok yardımcı olmak istedim, il başkanımıza da yardımcı olmak istedim. Bu kaosu çıkarılmayalım diye uğraştık ama olmadı. Yani destek vermediği için görevden olmak olmaz”

GENÇLERE ÖZEL İLGİ VAR
Gençler konusunda özel çalışmalar yapılacağının altını çizen Soydan, yönetimde birçok gencin olduğunu ve gençlere özel ilgi gösterildiğini belirtti. Parti içerisinde gençlerin özgürce düşüncelerini aktarabileceklerini belirten Soydan, İnegöl’den her kesimden gençleri partilerine beklediğini ifade etti.