2014 yerel seçimlerinin ardından İnegöl Bursa'ya merkez ilçe olmasıyla ilçede bulunan tüm kırsal köyler ve beldeler mahalle oldu. Büyükşehir yasayıla birlikte artık hayvancılık yapmak o kadar kolay değil. Verilen sürenin bitmesiyle hayvancılık yapanlar karar kara düşünüyor. Köylüler ziraat odasına ve diğer kurumlara baskı yaparak bu duruma el atmalarını istiyor.İnegöl ziraat odası başkanı Sezai Çelik gelen yoğun şikayet üzerine bir basın açıklaması yaparak Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İnegöl Belediyesine çağrıda bulundu.

“Büyükşehir yayası çıktığından bu yana, hayvanların barınması ile ilgili problemler yaşamaktayız. Burada belediyelerin yapacağı bir şey yok. Çünkü mevzuat öyle. Ama İnegöl’ün özellikle Cerrah, Kurşunlu, Akhisar, Huzur, Yeniceköy gibi yerlerde, nüfus yoğunluğu da arttıkça orada beslenen hayvanlar problem olmaya başladı. Dolayısıyla bunların şehrin dışına çıkarılması için süreler tanındı. Bu süreler doldu. Şu anda beklemede” dedi.

‘HAYVANLARIN BARINMASI İÇİN YER YAPMALARINA MÜSAADE ETMEK GEREKİYOR’

“Biz bu inşaları şehrin dışına çıkardığımız zaman ki zaten şehrin içinde değil” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Çelik, Bu insanları buralardan çıkardığını zaman, hayvanların barınması için yer yapmalarına müsaade etmek gerekiyor. Bildiğiniz gibi bizim ülkemizde küçük aile işletmeleri çok önemli. Şu anda Büyükşehir yasasının olmadığı yerlerde böyle bir problem yok ama 30 tane büyükşehir belediyesi var ülkemizde. Bu yasa çıktığından buyana küçük aile işletmeleri sıkıntı yaşamakta. Eğer küçük aile işletmeleri olmasa, siz bu ülkede görün et fiyatlarının kaça çıkacağını… Sırf büyüklerin eline kalırsak et fiyatlarının nasıl manipüle edileceğini göreceğiz. Onun için bir an önce bir çare bulmamız lazım” dedi.

Yasanın revize edilmesi gerektiğini ifade eden Çelik;

“Mevzuat böyle deniyor ama bu yasayı da bir an önce revize etmek lazım. Bununla ilgili müracaat eden köylerimiz var. Bunlar tam olarak eski statüsüne kavuşamasalar bile, özellikle hayvancılıkla ilgili tarımla ilgili gerçek üreten çiftçi ve hayvancılarımız daha da rahatlayacaktır” dedi.

Son olarak hobi bahçelerinin gelişi güzel arttığını ve bu yerlerin tarım ve yetiştiriciliğe kazandırılması gerektiğini ifade eden Çelik, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Hobi amaçlı bahçe yapanların bir an önce buna son vermesi gerekiyor. Özellikle hobi bahçelerine olan yoğunluktan dolayı, bu memlekette yaşayan gerçek çiftçiler, sıkıntı yaşamaktalar. Bu konuları belediye başkanlarımız ile görüşmemiş değilim. Defalarca görüştük. Onların da mevzuat böyle olduğu için yapacakları bir şey yok ama ben buradan sesleniyorum; bir an önce bizim köylerimizi, kırsalımızı eskisi gibi bize geri versinler ve rahat rahat hayvancılık yapmayı sağlasınlar diyorum”

Editör: Süper Kanal TV