2013 yılında çıkan yangında tamamen kül olan ve sadece doğu - batı beden duvarları ayakta kalan Cafer Paşa Hanı (Beylik Hanı), Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyonun ardından özgün kimliğiyle yeniden hizmete açıldı. Akarsu Güven Çarşısı veya Beylik Hanı isimleri ile de bilinen, bazı kaynaklara göre 200, bazı kaynaklara göre de 450 yıllık olduğu sanılan tarihi han, ilk günkü orijinal görüntüsüyle yine alışveriş mekanı olarak hizmet verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanlığı döneminde yanan hanı, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet açmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

İnegöl  merkezindeki Beylik Hanı, 2013 yılının Ekim ayında çıkan yangında tamamen küle dönmüştü. Sadece doğu ve batı beden duvarları ayakta kalan hanın enkazı İnegöl Belediyesi tarafından kalırken, tarihi hanın restorasyonunu da Büyükşehir Belediyesi üstlenmişti. Toplam 47 işyerinin zarar gördüğü yangının ardından İnegöl Belediyesi ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bir yardım fonu oluşturularak toplanan 232 bin TL ile esnafın yaraları sarılmaya çalışırken, Büyükşehir Belediyesi de restorasyon çalışmalarını iki yıl önce başlatmıştı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan devlet adamlarından Cafer Paşa tarafından 1550’li yıllarda yaptırıldığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Osmanlı arşivinde bulunan belgeye göre 1800’lü yıllarda tadilat gördüğü belirlenen tarihi han, ilk günkü ihtişamlı görüntüsüyle yeniden hizmete açıldı. İlçedeki en önemli tarihi yapılardan olan hanın açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İTSO Başkanı Metin Anıl ile çok sayıda davetli katıldı.


Ecdat ne güzel işler yapmış

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarihi handa yangın çıktığı gün amcasının oğlunun vefat haberini de aldığını ve iki acıyı birden yaşadığını belirterek, yangında can kaybı yaralanma olmamasının ise büyük bir teselli olduğunu vurguladı. “Yiğidi öldürürüz ama hakkını veririz” diyen Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe’nin hemen olay yerine geldiğini ve kısa sürede ne gerekiyorsa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını söylediğini hatırlattı. Tarihi ve tescilli yapılarda restorasyon sürecinin zaman aldığını hatırlatan Başkan Aktaş, biraz gecikmeyle de olsa bugünlere gelmenin mutluluk verici olduğunu kaydetti. İnegöl’ün çok önemi bir değere kavuştuğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Ecdat o kadar güzel işler yapmış ki. Valla onlar böyle mekanları yapmışlar biz ancak restore ediyoruz. Hemen karşıda İshak Paşa Camii, işte türbe, işte kapalı çarşı. Artık İnegöl’e gelen ziyaretçilerimizi götüreceğimiz bir değerimiz daha oldu” dedi.

Kadınlara pozitif ayrımcılık

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladıktan sonra bir süre temel atma ve açılış törenlerine katılmayacağını çalışma arkadaşlarına duyurduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “İnegöl Belediye Başkanı’mız hanımlarımızın çok arzu ettiğini, tüm eksikliklerin giderildiğini ve hanın tanıtımı açısından da önemli olduğunu söyleyerek bizi davet etti. Hanımlara pozitif ayrımcılık olsun diye biz de geldik. Siyasette, kamuda, sanayide, esnaflıkta kadının her geçen gün güç kazandığını görüyoruz. Başarılı kadın sanayicilerimiz var. Bursa’da da 200-300 kişiyi istihdam eden fabrikaları yöneten kadınlarımız var. Burada da rızkını temin etmek adına ve ailesine, eşine, topluma değer katmak adına burada bir araya gelmiş, güç birliği yapmış kadınlarımız var. Kendilerini yürekten kutluyorum” diye konuştu.

İlçedeki çalışmaları anlattı

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte 3,5 yıl birlikte çalıştıklarını ve altına imza attıkları projelerin hikayelerinin bir kitaba sığdırılamayacağını söyledi. Beylik Hanı’nda çıkan yangının ardından ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Taban, oluşturulan can suyu fonunda toplanan 232 bin TL ile esnafın yaralarının sarılmaya çalışıldığını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla güzel bir eserin ortaya çıktığına dikkat çeken Taban, “İçeride de çok önemli bir güzellik var. Özellikle iş yerlerimizde güzel bir bayan birlikteliği gerçekleşti. Öyle bir kurgu var ki içeride, terzi var, yanında kumaşçı var, yanında iplik satan var. Önce kendileri birbirinden alışveriş yapıyor, sonra vatandaşlara ürün satıyor. Kimsenin birbirine zarar vermediği bir yapı oluştu. Evet farklı kadın çarşıları, kadın pazarları var ama tarihi bir mekan içinde böyle bir yapılanma Türkiye’de ilk. Buranın tanıtımı açısından biz de elimizden geleni yapacağız. Böyle bir eseri ilçemize kazandırdıkları için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.

Cafer Paşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı Yönetim Kurulu adına söz alan Neslihan Kara Şahin de mobilya ve köfteden sonra İnegöl’ün tanıtımına önemli bir katkı yapacağına inandığı eserin ilçeye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından tarihi handaki esnaflardan Zekeriya Yıldız, tüm esnaf adına Başkan Aktaş’a çiçek ve şehit astsubay Ömer Halisdemir’in resmedildiği bir tablo hediye etti. Açılış duası ve kurdelenin kesilmesinin ardından tarihi çarşının içindeki dükkanları tek tek gezen Başkan Aktaş ve protokol üyeleri, esnafla sohbet etti.
Editör: Süper Kanal TV