Bursa Kanser Derneği ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde İnegöl’de; sağlıklı yaşam konusuna dikkat çekmek, kanserle ilgili erken teşhise vurgu yapmak ve KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla “Sağlıklı Hayata Davet” yürüyüşü düzenlendi. İnegöl Belediyesi ile Mobilyacılar Odası katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında; Salı günü 18.00’da Hükümet Konağı önünden Belediye önüne kadar yürüyüş düzenlendi.

BUGÜN BİR SAAT, YARIN BİR HAYAT
“Bugün bir saat yarın bir hayat” “Erken teşhis hayat kurtarır” ve “Kanserden korkma geç kalmaktan kork” sloganlarının atıldığı yürüyüşe; İnegöl Kaymakamı Ali Akça, Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti İlçe yöneticileri, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Esma Kuzhan, İnegöl İlçe Sağlık Müdürü Enver Ünal, Mobilyacılar Odası yöneticileri ile Gönül Çiçekleri grubu ve vatandaşlar katıldı.

AMACIMIZ İNEGÖL’DE BU KONUDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Yürüyüşün tamamlanmasının ardından, 19.00’da Sani Konukoğlu konferans salonunda sağlık ve kanser konularının işlendiği konferans düzenlendi. Medikal Onkolog Uzm. Dr. Adem Deligönül ve Genel Cerrahi Uzm. Dr. Uygar Düzci’nin konuşmacı olarak katıldığı konferans, Bursa Kanser Derneği Başkanı Aysun Arslan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Arslan, “Bugün bizim için önemli ve özel bir gün. İnegöl’e ilk olarak adımımızı attık. Amacımız burada farkındalık oluşturmak ve önyargıları azaltmak. Erken teşhis ile bugün bir saat, yarın bir hayat kazanabilmek. Bu çalışmada bizlere destek olan İnegöl Belediyemize, Mobilyacılar Odamıza, İlçe Sağlık Müdürlüğümüze, Halk Sağlığı Başkanlığımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

YAŞAM SÜRESİ YÜKSELİLYOR
Bursa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma Kuzhan ise “İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı olarak 20. Yüzyılda dünyada; eğitim, gelir düzeyinde yükselme, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle görüyoruz ki tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da yaşam süresi hızla yükselmekte. Bu gelişmeyle birlikte sağlık sorunlarımız çocukluk çağı hastalıklarından, bulaşıcı olmayan hastalıklara doğru kaymakta. Nedir bu hastalıklar? Kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet ve ne yazık ki kanser. Bunların dördü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en önemli hastalıklar, en öldürücü hastalıklar grubunda. Ve biz biliyoruz ki bunlar konusunda farklındalık etkinliklerimizi arttırırsak, daha fazla çalışırsak bunları yüzde 70 oranında ortadan kaldırabiliriz. Bugün de kanser için bir aradayız” diye konuştu.

İNEGÖL’DE HEDEFİN YÜZDE 8’İNE ULAŞILABİLDİ
İnegöl’de KETEM’e başvuruların oldukça düşük olması nedeniyle bu etkinliği gerçekleştirme gereği duyduklarını kaydeden Kuzhan; “50-70 yaş arasındaki her kadın ve erkek; 2 yılda bir gelsin, gizli kan testi dediğimiz testi yaparak kalın bağırsak kanser taramasını yaptırsın. 40-69 yaş arasındaki kadınlar 2 yılda bir mamografi yaptırarak meme kanseri erken teşhisi için taramalarını yaptırsın. 30-65 yaş arasındaki kadınlar da 5 yılda bir HPV ve smear taramalarıyla rahim ağzı taramalarını yaptırsın istiyoruz. Ne yazık ki bu hedeflerimize henüz ulaşamadık. Bugün İnegöl’deki etkinliğimizin en önemli amaçlarından biri de İnegöl’de 2016 yılında açtığımız KETEM Kanser Erken Teşhis Merkezimize başvuruların oldukça düşük olması. Ortalama yıllık hedeflerimizin yüzde 8 ila 10’una ulaşabiliyoruz İnegöl’de. Sizler bu konuda çok iş düşüyor. Herkes bu yaş grubunda olan yakınlarını getirip KETEM’de kanser taramalarını yaptırmalı. Biliyoruz ki kanserlerin 3’te 1’i engellenebilir ve 3’te 1’i de erken teşhis ile tedavi edilebilir. Biz uygun tedavilerle erken teşhis ettiğimiz kanserlerde yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlıyoruz. Herkesi taramalarını yaptırmaları için KETEM’e bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

İNSANLAR SAĞLIK KONUSUNU KENDİNİ HİÇE SAYABİLECEK ŞEKİLDE İHMAL EDEBİLİYOR
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da güzel bir farkındalık çalışması gerçekleştirildiğini kaydetti. Taban, “Ben de 8 aydır İnegöl Belediye Başkanlığı görevini yürütüyorum. Ancak göreve geldiğim günden bu güne ifade ettiğim bir şey var; küçük dokunuşlarla büyük farkındalıklar oluşturabiliriz. Bunu ısrarla uygulamaya devam ediyorum. Örneğin şuanda içerisinde bulunduğumuz konu olduğu gibi pek çok konuda, şehrimizdeki temizlik kültüründen trafik kültürüne kadar pek çok alışkanlıkların farkındalıklarla bir etkileşime girerek gelmesi gereken noktaya getirilmesiyle ilgili çalışmaların yapılmasından bahsetmiştik. Bu da bunlara benzer bir çalışma. Hatta bu konunun telafisi olmayacağından, çok daha önemli bir konu. Sağlık konusunu insan, kendini hiçe sayabilecek boyutta ihmal edebiliyor. Bugün bir otomobilini bile yılda bir iki kez bakıma, kontrole götürürken kendi sağlığını hiçe sayacak boyutta bir bilince sahip olduğumuzu düşünüyorum. Güzel bir çalışma oldu. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sağlık sisteminin de ülkemizde geldiği yeri göz önünde bulundurursak, artık iş kendimizi kontrol edebileceğimiz periyodik bakımlara doğru gidiyor. Yavaş yavaş bu bilince giriyoruz gibi. Ama daha çok yapacak iş olduğunu da düşünüyorum. İnşallah buradan mutlaka herkes kendine bir sonuç çıkaracaktır” şeklinde konuştu.

KANSER, ÜSTESİNDEN GELİNEBİLEN HASTALIKLARDAN OLDU
Son olarak bir konuşma yapan Kaymakam Ali Akça da “Biz Kaymakamlar, mülki idare amirleri olarak slogan tabirini duyduğumuzda hemen dikkat kesiliriz. Çok slogan atılması bizim çok arzu ettiğimiz davranış kalıpları değil. Ama bugün yürüyüşte bağıra bağıra slogan attım. Bugün bir saat yarın bir hayat, erken teşhis hayat kurtarır, kanserden korkma geç kalmaktan kork... Bunlar önemli cümleler. Çünkü biliyoruz ki sağlık insanoğlunun en değerli sermayesi. Ve bu sermayeyi tehdit eden birçok hastalık var. İnsanlık tarihine baktığımızda da işin doğrusu, insanlık tarihi hastalıklarla mücadele tarihidir. Geçmişte insanlığı etkileyen, nüfusta ciddi azalmalar doğuran hastalıklar olmuş. Veba salgını bir dönem Avrupa’yı kırmış geçirmiş. Kolera salgınları, tifo salgınları, tifüs, verem… Bunlar insanlık nüfusunun azalmasına da neden olan büyük salgınlar. Ama insanlık yaptığı mücadeleyle bunları yenmeyi de başarmış. İnsan sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan biri de kanser. Ama çok şükür kanserde şuan geldiğimiz aşama, geçmişe göre çok iyi. Eskiden kanser teşhisi konduğunda o insanlar ölüme mahkum gibi algılanıyordu. Bugün kanser dediğimiz zaman mücadele ile kontrol altına alınabilen, üstesinden gelinebilen hastalıklardan oldu. Bu konuda katkısı olan tüm bilim insanlarına şükranlarımı sunuyorum. Hastalık varsa mücadele de var. Cenabı hak ölümden başka bütün dertlerin dermanını da vermiştir. KETEM’ler aracılığıyla da insanlarımıza çok güzel hizmetler sunuluyor. İşte biz bu yürüyüşte bu farkındalığı ortaya koymaya çalıştık. İnşallah faydası olacaktır” dedi.

Konuşmalar sonrası Medikal Onkolog Uzm. Dr. Adem Deligönül ve Genel Cerrahi Uzm. Dr. Uygar Düzci kanser hastalıklarıyla ilgili yaklaşık 1 buçuk saat süren konferans gerçekleştirdi. Program, etkinliğe katkı sunanlara plaket takdimi ile son buldu.