1 Kasım´da yapılacak olan erken seçim öncesi İnegöl´deki siyasi parti temsilcileri dün İlçe Kaymakamı Ali Akça Başkanlığında bir araya geldi. Kaymakamlık toplantı salonunda yapılan toplantıda seçim sürecinde uygulanacak etkinlik ve propagandalar hakkında tüm parti temsilcilerin ortak fikriyle kurallar belirlendi.

 saat 15.00´de Kaymakam Ali Akça başkanlığında gerçekleşen toplantıya Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İlçe Başkanı Adem Demirel, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Engin Başar, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı Müfit Besler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Başkanı Aslan Bozkurt, Saadet Partisi (SP) İlçe Başkanı Ertan Sütcü ve Millet Partisi (MP) İlçe Başkanı Mahmut Çil katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan İlçe Kaymakamı Ali Akça, “Toplantımızın ana konusu 1 Kasım tarihinde yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Seçimleri. Ben İnegöl´de göreve başladıktan sonra kısmetse bu yapacağımız seçim 4. seçim olacak. Bir mahalli idareler seçimi, Cumhurbaşkanlığı seçimi, 25. Dönem Milletvekili Seçimleri ve kısmetse 1 Kasım´daki seçim de 4. seçimimiz olacak. İnegöl olarak geride bıraktığımız 3 seçimde, gerek siyasi partilerimizin gerek idarenin gerek insanlarımızın seçim atmosferine yönelik olarak koymuş olduğu anlayış, medeni tavır hem çalışma arkadaşlarımız tarafından hem de halkımızdan da zaten takdirle karşılanıyor. Malumlarınız seçimler hakimlerin gözetim ve denetimi altında yapılır. Biz idareye düşen seçimin güven içerisinde, vatandaşın herhangi bir asayişe yönelik sıkıntı yaşamadan, içindeki siyasi düşünceyi sandığa yansıtmasının önünde varsa engeller bunları kaldırmaktır. Bu konu siz değerli siyasi partilerimizin ilçe başkanlarımızın yardımlarını da gördüğümü ifade etmek istiyorum. Yani İnegöl bu seçimi medeniyet hamuru ile yoğrulmuş olan insanları ile yine medeni bir şekilde inşallah gerçekleştirecektir. Bu konuda hasbıhal edeceğiz” dedi.

170 bin 480 seçmenin oy kullanacağını ifade eden Akça, “İnegöl´ün nüfusu rakamlarda 242 bin 232 olarak gösteriliyor. 190 Bin 443 vatandaşımız polis sorumluluk bölgesinde. 51 bin 780 vatandaşımız da jandarma sorumluluk bölgesinde ikamet ediyor. Geçtiğimiz dönem milletvekili seçimlerinde 168 bin 726 seçmen sayısı, 26. Dönem Milletvekili Seçimlerinde 170 bin 480 olarak tespit edildi. Yani 170 bin 480 vatandaşımız kısmetse sandıklara gidip oyunu kullanacak. Geçtiğimiz dönem sandık sayımız 514´tü. Bu seçimlerde sandık sayımız 522. Yine 31 polis sorumluluk bölgesinde sandık alan sayımız var. 96´da Jandarma sorumluluk bölgesinde sandık alan sayımız var. Sandık alan sayılarımızda bir değişiklik olmadı. Seçmen sayımızda değişiklik oldu. Ve yine polis bölgesinde 256 polisimiz, müdür, amir, komiser ve polis olarak güvenlik tedbiri alacak. Jandarma sorumluluk bölgemizde de subay, astsubay, erbaş ve er olmak üzere 128 jandarma personelimiz görev alacak. Toplamda 384 güvenlik personelimiz seçimlerle ilgili görevlendirilmiş durumda” diye konuştu.

Seçimlerle alakalı gerek emniyet gerekse polis sorumluluk bölgesiyle ilgili planların yapıldığını belirten Ali Akça, “Sizlerle yapacağımız istişareler doğrultusunda, imzalayacağımız centilmenlik anlaşmasını bundan sonraki seçim sürecinde hayata geçireceğimizi ve bu centilmenlik anlaşmasına uyacağınıza dair herhangi bir şüphemiz yok. Ben şimdiden 1 Kasım seçimlerinin hem ilimize hem ilçemize hem ülkemize, vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından toplantıda basına kapalı kısma geçildi. Toplantı sonrasında alınan kararlarda dikkat çeken bölümler ise şöyle;

Siyasi parti adaylarınca yapılacak açık ve kapalı yer toplantıları ve açılacak seçim irtibat bürolarının mümkün olduğunca birbirlerine yakın yerde olmamasına özen gösterilmesi. Olması durumunda ise; birbirlerinin propaganda faaliyetlerini engelleyici ve vatandaşları rahatsız edici yüksek ses, propaganda malzemelerinin yoğunluğu gibi eylemlerden kaçınılması.

Seçim bürolarının açılması ile ilgili şartlara riayet edilerek gerekli hassasiyetlerin gösterilmesini. İkametgâhların ve ticari faaliyeti devam eden iş yerlerinin aynı zamanda seçim bürosu olarak kullanılması yasaktır, (YSK/548 sayılı kararları). Miting sonrasında güzergâhlarda ve toplantı alanlarına asılan ve yapıştırılan propaganda malzemelerinin siyasi partilerim izce temizliğinin yapılarak, çevre kirliliğine sebebiyet verilmemesi. Seçim irtibat büroları ve il/ilçe binalarının süslemelerinde abartıya kaçılmadan kurallara uygun şekilde süslemelerinin yapılmasına özen gösterilmesi (bölünmüş yollarda orta refüje kadar).

Ses yayın araçları ve hoparlör ile yapılacak olan propaganda faaliyetlerinin sabah 09.00´dan, akşam güneşin batmasına müteakip ikinci saatin sonuna kadar olan süreye riayet edilmesi (öğleden önce yapılacak mitingler için saat 09.00´da, diğer zamanlarda için ise saat 10.00´da ses yayınına başlama kararına riayet edilmesi). Sınav günlerinde, sınav saatlerinde ses yayın araçları ile sesli propaganda yapılmaması. Okul ve hastane civarlarında yüksek sesle propaganda yapılmamasına özen gösterilmesi.

Seçim takvimi boyunca sesli propaganda yapacak araçların sabit durmak suretiyle her türlü ses yayınının yapılmaması ve propaganda amaçlı yapılacak olan konvoylardaki araçların plakalarının herhangi bir materyalle kapatılmaması ve plakaların okunur vaziyette olmasına dikkat edilmesi. Seçim takvimi boyunca açılacak olan tüm seçim irtibat bürolarına imkânlar doğrultusunda, kamera sistemi kurularak yeterli ışıklandırmanın sağlanması. Çadır, karavan, seyyar veya sabi baraka, tır dorsesi, sabit otobüs ve kamyon kasası vb. yerlerin seçim bürosu olarak kullanılmasının yasak olduğu.(YSK/1548)

Propaganda için kullanılan el ilanları, süslemeleri ve diğer materyallerin geri dönüşümlü maddelerden olmasına özen gösterilmesi. Propaganda faaliyetlerinde kullanılan araçların güvenlik açısından kolluk merkezleri ve noktalan, polis ve jandarma merkezleri ve noktalarına yakın mesafelere veya MOBESE kamerası ile izlenebilecek noktalara park edilmesi. YSK´nın 1548 sayılı karan ile konut veya işyeri olarak kullanılmayan binalar ile tamamlanmamış binalar ile inşaat halindeki yapılara, siyasi partilere ve adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemelerin asılması yasak olduğundan bu kurala uyulmasına hassasiyet gösterilmesi.

Siyasi partilerin genel başkan ziyaretleri ve miting günleri haricinde araç konvoylarının yapılmamasına özen gösterilmesi. Siyasi partiler/adaylar tarafından özellikle ilçemizin tarihi dokusunu bozmaya yönelik süsleme yapılmaması ve kamu binaları, resmi dairelere, tarihi, kültürel ve turistik binalara, okullara, mabetlerin duvarlarına, trafik levhalarına, aydınlatma lambalarına ve direklerine, parklardaki donatı ekipmanlarına afiş, poster ve flama aşılmaması, yapıştırılmaması. Seçim takvimi boyunca şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında yer alan reklam yerleri ve araçlar ile toplu taşıma araçlarına tahsis edilmiş üstü kapalı duraklar ve yolcuların inip bindiği kapalı alanların siyasi propaganda amacıyla kullanılmaması (298 SK.61 Md.) Seçim takvimi boyunca; seçim işlemlerini takip etmek üzere ihtiyaç olması durumunda 7/24 esasına göre irtibat kurulacak her partiden bir görevlinin/yetkilinin (adı-soyadı ve iletişim) gibi bilgilerin Kaymakamlık makamına (İlçe Emniyet Müdürlüğü) bildirilmesinin sağlanması.


Editör: Süper Kanal TV