Mehmet Şah Tay aslen diyarbakırlı ama uzun yıllardır inegöl'de ikamet ediyor. Merkez bankasında uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli oldu. İnegöl'de yaptırdığı 3 katlı evin alt katını bir müzeye çevirdi. Bu müzede elektronik aletler, tarım aletleri daha aklınıza gelebilecek bir çok şeyi görmek. Genelikle hurdalara atılan malzemeleri alarak güzel bir elden geçiren Tay, bunlar için güzel bir alan oluşturdu. Evin en alt katında bulunan eşyalar görülmeye değer. Fransız yapımı radyolar, Amerikan yapımlı çelik kasa, osmanlı döneminde kalma kılınç, eski tabancalar, tüfekler, tarımda eskiden kullanılan bir çok aleti bulmak mümkün. Emekli olan Tay bu malzemelerin bir çoğunu hurda olduğu için atıldığını belirterek şunları söyledi.  Benim çocukluğum dedemin yanında geçti. Böyle eski eşyalar içerisinde büyüdük o özlem ve özenti beni buralara itti benim yapma sebep oldu. 30 yıldır bulduğum eski olan herşeyi değerlendirmeye çalışıyorum. Burada bulunan şeyler antikadan öte hurdadan topladığım şeyler. Bunları ziyan olmasının önüne geçtiğim bir çok eşya. Genelde 18-20 adet radyom var. Plak var, birtan gramon fonum var. Ev aletleri çok. Biz diyarbakırlı olduğumu için diyarbakır yöresine ait olan bir çok ürün var halı var. Kılınç, tüfek, tabanca çiftçilikte kullanılan malzemelerimiz var. Burada genelikle ağırlı olarak da esnafların kullandığı eski teraziler, lambalar, siyah beyaz televizyon, gümüşlükler, eski sandıklarımız, yayık var. kısacası ne bulduysak değerlendirdik güzel oldu.


  SATMAYI DÜŞÜNMÜYORUM!
  Mehmet Şah Tay şuanda bunların hiç birini satmayı düşünmediğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü. Bunları satmayı düşünmüyorum tabi Allah kimseyi düşürmesin ihtiyaç olduğunda mecburen kalırsak belki o zaman bir şeyleri değerlendirebiliriz. Ama amacın kesinlikle satmak değil sadece toplamak. Şuanda değerli olarak osmanlı döneminde kalma kılıçlarımız, Amerikan yapımı radyolarmız ve yine osmanlı döneminde kalma hamamlara katılan bir horhor çeşmesi olan sıcak ve soğuk akıtan. yine osmanlı döneminde bir ermeni vatandaşımızın adına yapılan çelik kasa yani belki dışarıda birileri için fazla değerli olmayabilir ama benim için hepsinin ayrı bir değeri var.


  ÖNCE ŞAŞIRIYORLAR SONRA TEBRİK EDİYORLAR
  Tay, görenlerin ilk tepkisinin önce çok şaşırdıklarını ancak gezdikten sonra kendisini tebrik ettiklerini belirtti. Biz köylüyüz bize babalarımızdan, dedelerimizden bir çok şey kaldı biz sahip çıkamadık. Bizler bunları hurdacılara veya kırıp attık. Sen şehirden gelen bir kişi olarak bu kadar eşyayı toplaman gerçekten çok güzel diye konuştu.


  EVDEKİ ESKİ EŞYALARLA DİZAYN ETTİ!
  Eski eşyalarından bir müze yapan Mehmet Şah Tay aynı şekilde 3 katlı evinde eski eşyalardan dizdi. Eskiden kullanılan koltuk takımları, yatak odası takımları, yüz yıllık halılarla evine farklı bir görünüm kazandıran Tay zamanın bir çok bölümünü burada geçirmekten dolayı mutlu olduğu ifade  etti.


 

Editör: Süper Kanal TV