İnegöl Belediyesi’nin de ortaklarından olduğu “Hayme Ana’nın İzinde Osmanlı’nın Kalbine Yolculuk” projesi kapsamında İnegöl ve Bursa’dan yaklaşık 150 kişilik bayan, bugün Hayme Ana ve Ertuğrulgazi’nin türbelerini de kapsayan geziye katıldı. Anneler günü nedeniyle düzenlenen gezi programının İnegöl ayağında 150 kişilik grup, İnegöl Belediyesi ev sahipliğinde Morrian Hotel’de gerçekleştirilen kahvaltıya katıldı. Kahvaltı programına; AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş ile Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar’da katıldı.

HAYME ANA’NIN BU TOPRAKLARDAKİ VARLIĞI VE DEĞERİ UNUTULMAMALI
Kahvaltı sonrası Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş anneler günü ve bu sebeple düzenlenen geziye ilişkin bir konuşma yaptı. Anneler gününe özel hazırlanan bu organizasyonda kullanılan “Hayme Ana’nın izinde; Osmanlı’nın kalbine yolculuk” isminin çok yerinde bir seçim olduğunu ifade eden Öneş, “Biz bugünkü gezimize burada yaptığımız kahvaltının ardından Hayme Ana’nın türbesini ziyaret ederek devam edeceğiz. Bu topraklarda Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti kurulduysa, Hayme Ana’nın buradaki varlığı ve değeri unutulmamalı. Öyle bir kadın düşünün ki, kocası ırmakta boğuluyor. Ve diyor ki boyun diğerleri, bu bizim için bir işarettir geçmeyelim karşıya. Burayı yurt edinelim. Hayme Ana şunu söylüyor; Beyimin bir ideali vardı. Oraya gitmekti. Ve kendisiyle birlikte olanlarla o nehir aşılarak Anadolu’nun bağrına giriliyor. Osmanlı’nın ilk tohumları atılıyor. Bu başarının sahibi Hayme Ana’dır. Gezimiz en son Ertuğrulgazi’nin türbesinde son bulacak ve yeniden ulu şehir Bursa’ya döneceğiz” dedi.

OSMANLI’NIN BİR PARÇASI OLMAK BÜYÜK BİR GURUR
Öneş’in ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş kürsüye çıkarak kahvaltı programına katılan bayanlara yönelik bir konuşma yaptı. Bütün annelerin ve anne olmaya aday herkesin anneler gününü tebrik ettiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Aktaş, “Bacıbey Hayme Ana gezisi çok konuşuldu ama gezinin yapılma esprilerinden biri de malumunuz Anneler Günü olması. Ben emeği ve katkısı olanlara çok teşekkür ediyorum. İnegöl Belediyesi olarak da bu işin bir parçası olmaktan son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bu topraklar gerçekten sıradan topraklar değil. Ben konuşmalarımda da hep ifade ediyorum; İnegöl her ne kadar Osmanlı’ya başkentlik etmese de Söğüt gibi Domaniç gibi Yenişehir gibi ilk başkent olan ilimiz Bursa gibi hepsine 40-50 kilometre mesafede ve hepsiyle irtibatları olan bir ilçe. O günleri ziyadesiyle yaşamış, solumuş bir şehir İnegöl. Osmanlı’nın izlerini taşıyan bir Osmanlı bakiyesi yerleşim birimi. Gerçekten oraları sadece bir müze veya türbe ziyareti yapıyor gibi düşünmekten ziyade, biraz o günleri tefekkür ederek yaşamak lazım. Ki Hayme Ana’ya Osmanlı’yı doğuran kadın diyorlar biliyorsunuz. Osmanlı İmparatorluğu ki 700 yıl 3 kıtaya hakim olmuş ve çok önemli başarılara imza atmış, adalet dağıtmış önemli bir devlet. O devletin bir parçası olmak hepimiz için çok büyük bir gurur” diye konuştu.
ANNELERİMİZ SAĞKEN KADRİNİ KIYMETİNİ BİLELİM
Başkan Aktaş, 16 gün önce annesini kaybettiğini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Acizane burada annesiyle ufakta olsa problemi olan varsa veya bir şekilde annesini ihmal eden varsa istirham ediyorum gidin hayır duasını alın. Ben bu konuda çok müsterihim. Anneliğin yaşı yok bir kere onu söyleyeyim. Anne her yaşta anne. Ben de çok küçük yaşta babamı kaybettiğim için bana hem annelik hem babalık yaptı. Her anne gibi benim annem de bana oku, büyük adam ol tavsiyelerinde bulunmuştu. Kendisi okula gitmediği için ders çalışırken yardım edemezdi ve bazen üzülüp ağladığını görürdüm yardımcı olamadığı için. O yüzden istirham ediyorum, annelerimiz sağken kadrini kıymetini bilelim. Bana göre her kadın bir annedir. O annelik duygusuna sahiptir. Gerek inancımız gereği, gerekse de örf adet ve ananemiz gereği annenin yeri başkadır.”

“ANNECİĞİM” ŞİİRİYLE KONUŞMASINI SONLANDIRDI
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, annelerin hakkının bir güne sığdırılan kutlamalarla ödenemeyeceğine de vurgu yaptığı konuşmasını, Necip Fazıl Kısakürek’in “Anneciğim” şiirini okuyarak sonlandırdı.
Programda son olarak AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun bir konuşma yaptı. Trafik kazası geçirip 5 buçuk ay yoğun bakımda kaldığı dönemde annesinin kendisine gösterdiği ilgi ve ondan aldığı gücü duygu dolu ifadelerle anlatan Karaburun, “Bugün Hayme Ana türbesini ziyaret edeceğiz hep birlikte. Osmanlı topraklarına adını yazdırmış yüce bir insan o. Ertuğrulgazi ve Osmangazi gibi çok kıymetli evlatlar yetiştirmiş bir anamız. Heyecanla onu ziyaret etmek için gerçekten sabırsızlandığımızı ifade etmek istiyorum. Ben bu vesileyle tüm annelerimizin anneler gününü kutlamak istiyorum. Ayrıca 10-16 Mayıs engelliler haftası. Engelli olan annelerimiz ve kardeşlerimiz de var. Onların da bu güzel gününü kutlamak istiyorum” dedi.
KARANFİL VE ŞAL HEDİYE EDİLDİ
Konuşmaların ardından Başkan Aktaş ile birlikte AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ve Bursa Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş, tüm masaları tek tek gezerek kahvaltı programına katılan annelere karanfil ve şal hediye edip anneler gününü kutladılar. Program sonrası 150 kişilik İnegöl ve Bursa’dan gelen grup Hayme Ana ve Ertuğrulgazi türbelerinin ziyareti için yola çıktı.
Editör: Süper Kanal TV