Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Topluluğunun her yıl İnegöl İşletme Fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlediği bu yıl ki “Kariyer Günleri”nin son konuğu İTSO Başkanı Metin Anıl oldu.
İşletme Fakültesi Çok amaçlı salonunda dün saat 14.00´de programa konuk olan, İTSO Başkanı Metin Anıl İnegöl´ün sanayileşme hikayesini ve iş hayatındaki tecrübelerini anlattı.

İnegöl´ün geçmişinden bugüne kadarki sürecini anlatan Anıl, ilçedeki planlı sanayileşmenin 1970´li yıllarda kurulan Türkiye´nin ilk ilçe OSB olan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (İnegöl OSB) ile başladığını söyledi. Anıl, 1980´li yılların sonundan itibaren İnegöl´de sanayileşmenin hızlandığını ve bugün yıllık 1 Milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğunu, 10 yıl içinde de 1 Milyar doları mobilya olmak üzere, 3 Milyar dolarlık ihracat yapmayı ve İnegöl´ü Türkiye´nin mobilya başkenti yapmayı hedefledikleri belirtti.

2 ÖNEMLİ FAKTÖR

İnegöl´ün kaderini değiştiren iki önemli faktörün olduğunu ifade eden Anıl, “Bunlardan ilki 70´li yıllarda ki siyasi irade. İnegöl´den yetişmiş ve parlamentoya gitmiş bakanımız vardı. Onun Ankara´da bakan olması ile İnegöl ilk ilçe OSB´nin sahibi oldu. İkincisi ise, Bursa-Ankara karayolunun Mezit Boğazından geçirilerek İnegöl´ün kaderi değişti. İnegöl Hızla gelişmeye başladı.” dedi.

TÜRKİYE İNEGÖL OLMALI

Anıl şöyle devam etti; “Bir slogan ürettik. Dedik ki İnegöl´ü mobilyanın başkenti yapacağız. Önümüzdeki 10 yıl içinde İnegöl´ün dış ticaretini 3 Milyar Dolara çıkartmak ve mobilyanın payının 1 Milyar dolar olması. Bu hedeflere yürürken İnegöl´ün önümüzdeki 10 ila 15 yıl içerisinde nüfusunun 350 bin olacağına hesap edilerek yatırımlar sürdürülüyor. İnegöl ülkenin parlayan yıldızı ifadesini kullanıyoruz. Niçin bunu kullanıyoruz; İnegöl´ün dış ticareti verileri arasında ihracatı ithalatının önünde. Biz dış ticaret fazlası veren bir ilçeyiz. Türkiye öylemi hayır. Türkiye´de ithalat ihracatın önünde ve cari açık veriyor. Biz bu dış ticaret fazlası vermenin mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. Her söylemimizde şu ifadeyi kullanıyoruz; Türkiye İnegöl Olmalı. Türkiye İnegöl gibi dış ticaret fazlası veren bir konuma geldiği zaman dünyada ilk 10 büyük ekonomisi içerisine girer.”.

BAĞLANMANIN DEZAVANTAJLARINI YAŞAYACAĞIZ

İnegöl´ün öneminden bahseden Anıl, “Biz İnegöl olarak Güney Marmara´da yer alan Bursa´nın bir ilçesiyiz. Çok ilden büyük bir ilçeyiz. Bizim konumumuz, ekonomik değerlerimiz nüfus yapımız itibariyle il olmamız lazım. İl olmamanın dezavantajlarını da yaşıyoruz. Biz Ticaret Odası olarak 20-25 yıl İnegöl´ü il yapmanın mücadelesini verdik ama maalesef başarılı olamadık. Sonuçta Bursa Büyükşehir Belediyesine bağlanan bir ilçe konumuna geldik. Bunun zaman içerisinde dezavantajlarını yaşayacağız. İnegöl gibi hızlı düşünen, hızlı hareket edebilen ve İnegöl´ün menfaatleri doğrultusunda bir araya gelip ortak aklı ortaya koyup, yatırım yapabilen bir ilçenin bu iradesinin Bursa´ya bağlanması ayağına bağlanmış bir pranga diye düşünüyoruz. Biz İnegöl´ün il olması konusunda ki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bursa İnegöl´ü hep arka bahçesi olarak gördü. İnegöl verdi Bursa parlamentoda temsil hakkı kazandı. Eğer İnegöl il olsaydı her dönemde parlamentoda 3 tane temsilcisi olacak ve daha hızlı adımlarla hedefine ulaşama fırsatı bulacaktı.” Şeklinde konuştu.

HEDEF BELİRLEYİN VE YÜRÜYÜN

Öğrencilere öğütlerde bulunan Metin Anıl, “Hedefinizi belirleyin. Sonra o belirlediğiniz hayal ve hedefe doğru gidin. Sadece yolunu, hedefini çizenler hedefine ulaşıyorlar. Rekabetin arttığı ve zorlaşan dünyada bir yere gelebilmek için donanımlı olmanız şart. Bu yüzyılda başarı için donanımlı olmak, bütün bilgilerle bezenmek çok önemlidir. Bir konuda bilgi edinirken tek kaynakla yetinmeden farklı kaynaklara da bakarak bilginizi olgunlaştırın. Bu çok önemlidir.” İfadelerini kullandı.
Editör: Süper Kanal TV