Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Geçtiğimiz gün İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Tedavi merkezinde meydana gelen ve tepki çeken olayla alakalı açıklama yaptı. Barınak görevlisinin yemleme sırasında birbirine zarar veren köpekleri ayırmak amacıyla sadece ses çıkaran gerçek olmayan silahla ateş ettiğini söyleyen Aktaş, o görevlinin işine son verdiklerini söyledi.
HİÇ BİR HAYVAN ZARAR GÖRMEDİ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “8 Mart Salı günü saat 16.00 sularında İnegöl Belediyesi Hayvan Barınağında yaşanan olayın özellikle belli bir bölümü henüz kimliğini tespit edemediğimiz kişiler tarafından sosyal medyaya yansıtılmış ve belediyemiz kasıtlı olarak hedef gösterilmiştir. Öncelikle konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtmek istiyorum. İnegöl Belediyesi olarak barınağımızda bulunan hayvanlarımızı mamayla beslemeye özen gösteriyoruz. İnegöl Belediyesi olarak sadece şehir içinde bulunan sokak hayvanlarına değil doğal yaşamdaki hayvanlara da önem verdiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Doğadaki hayvanların beslenebilmesi adına İnegöl´ün çevresinde, merkezin dışında 5 adet hayvan beslenme noktası bulunuyor. İlçemizde bulunan 3 yemek şirketiyle anlaşarak bu beslenme noktalarına bırakılmak üzere gıda temin ediliyor. Gelen yemeklerin fazla olması durumunda ise bazen barınaktaki hayvanlarımıza da bu yiyeceklerden veriliyor. Çekilen görüntülerde yer alan olay bu yemeklerin dağıtımı sırasında yaşanmıştır. Görüntülerde de görüldüğü üzere köpekler yemeklerin dağıtımı sırasında hırlayarak birbirine karşı güç gösterisinde bulunuyor ve kavga ediyorlar. Barınak personelimiz hayvanların birbirini yaralamalarına engel olmak amacıyla daha önceden hayvanları uyuşturmakta kullanılan silahla korkutma amaçlı ses kapsülü kullanılmıştır. Videoda olayın bir bölümünü yer aldığı için öncesi ve sonrasında yaşananlar yer almıyor. Daha öncesinde bu tarz bir olayda hayvanların birbirini yaralaması gibi durumla da karşılaştık. Ama tekrar ifade etmek istiyorum videonun öncesi ve sonrası kullanılmamış, tamamen barınağımızı, belediyemizi hedef göstermek amacıyla yapılmış bir vakadır.  Not olarak eklemek isterim bu silahlar zaten şuan ekiplerimiz tarafından kullanılmıyor. Onun yerine hayvanları uyuşturmakta üflemeli boru yöntemini kullanıyoruz. Yani zaten silahın uyuşturucu fişeği dahi bulunmuyor. Olay sırasında silah içerisinde sadece ses amaçlı kapsül bulunuyor. Hayvan severlerimiz müsterih olsun bunu özellikle ifade etmek istiyorum ki Barınaktaki hiçbir hayvanımız zarar görmemiştir.

GERÇEK SİLAH DEĞİL

Kullanılan silahın gerçek silah olmadığını altını çizen Aktaş, “İnegöl Belediyesi´nin hayvanlar için yaptığı projeler ortada. Gerçekten hayvanlarla ilgilenen dostlarımız, hayvan severlerimiz zaten bu çalışmalarımızı yakinen takip ediyor, pek çoğunda bizimle birlikte oluyorlar. Açıkçası burada bir karalama yapılmaya çalışıldığını düşünüyorum. İnegöl Belediyesinin hayvanlara bakış açısının bu olayda yansıtılmaya çalışılan gibi olmadığını gerçek hayvan sever dostlarımız zaten biliyorlar.  Daha geçtiğimiz haftalarda şehrimizin 30 farklı noktasına kedi evlerimizi yerleştirdik. Bu hafta kuş evlerimiz yerleştiriliyor. Sadece merkezde bulunan hayvanlarımız için değil şehrin dışında yaşayan hayvanlarımız için merkez dışında 5 noktaya hayvan beslenme odağı yerleştirdik ve buralara düzenli olarak yiyecek bırakıyoruz. Kültürpark içerisine pisi bahçe kedi yaşam alanımızı oluşturduk. Hatta halkımızın projeye olan desteği sayesinde ikinci pisi bahçe projemizi Yeniceköy Mahallemizde gerçekleştireceğiz. Alibeyköy Mahallemizde içerisinde hayvanların yer aldığı bir hobi çiftliği kuruyoruz. 50 dönümlük bir alanda konuşlanacak yeni barınağımız için çalışmalarımızı başlattık. Yani özetle şunu demek istiyorum. Hayvanlara yönelik bu kadar projeyi hayata geçiren, sözde değil özde projelerle hayvanlara sahip çıkmaya çalışan İnegöl Belediyesinde bu tip olayların kasıtlı olarak yapıldığına asla şahit olamazsınız. Bu olayın bir talihsizlik olduğunu söylemek istiyorum. İnegöl Belediyesi hayvan barınağına getirilen sokak hayvanları kısırlaştırılıp, kuduz ve parazit aşıları yapılıp küpe ve çip takılmasının ardından 15 gün içerisinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği doğrultusunda doğal yaşam ortamlarına bırakılıyor.” Diye konuştu.

‘ŞUNU FACEBOOK´TA YAYINLAYALIM AMMA HABER OLUR, YER YERİNDEN OYNAR´

Başkan Aktaş, “Olayın meydana geldiği anda hayvan barınağımıza köpek bırakmak isteyen bir vatandaşımız gece saatlerinde bana ulaşarak sosyal medyada yayınlanan videonun yanlış lanse edildiğini söyledi. İki gencin orada yaşanan olayı ‘şunu facebook´ta yayınlayalım amma haber olur, yer yerinden oynar´ şeklinde ifadeler kullandığını aktardı. Zaten video iyi incelendiğinde orada bir ateş etme olayı almadığı, amacın köpeklere zarar vermek değil aksine köpeklerin yiyeceklerini yerken birbirleriyle didişmesini engellemek için yapılan bir davranış olduğu da gayet açıktır. Keşke yaşanan olayın tamamı video ile yayınlanmış olsa idi. Sokak hayvanları ve doğal yaşamda bulunan hayvanlarla ilgili yaptığımız çalışmalar da bu şekilde birileri tarafından heba edilmemiş olurdu. Beni dün gece arayan duyarlı vatandaşımız bu konu hakkında kamuoyu nezdinde veya hukuki girişimler nezdinde tanıklık ve açıklama yapabileceğini de ifade etmiştir. Yaşanan olaylar hakkında takdiri öncelikle kurumumuzun çalışmalarını yakından takip eden hayvan sever kurum ve STK´lar ile ilçe halkımıza bırakıyoruz. Biz yaptığımız ve yapmadığımız işlerle ilgili kendimizden enimiz. Yaptığımız ve yapmadığımız işlerle ilgili de hesaba çekileceğimizi bilerek çalıştığımızı ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

 
Editör: Süper Kanal TV