inegöl  Feyza baza ve yatak isimli işyerine, çalışma izni bulunmayan Ahıskalı vatandaşları çalıştırdığı için 78 bin TL para cezası yazıldı. İşyeri sahibi Nazım Çiftçi, işçilerin Türk vatandaşlığı ve çalışma izni için başvurduğunu ancak sürecin uzun sürdüğü için sigorta yapamadıklarını söyledi. Öte yanda inegöl'de bulunan bir çok firmaya ahıskalı vatandaşları ile suriyeli vatandaşların çalıştırıldığı için yüksek miktarda para cezaları kesildiği öğrenildi. 


Cerrah Islah OSB’de faaliyet gösteren Feyza baza ve yatak isimli işyerine yapılan denetimde; Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, çalışma izni bulunmayan 7 Ahıskalı vatandaşı çalıştırdığı için toplamda 78 bin TL para cezası kesti.Yazılan yüksek miktardaki cezaya isyan eden işyeri sahibi Nazım Çiftçi, bu duruma tepki gösterdi.

ÇALIŞMA İZİNLERİ OLMADIĞI İÇİN SİGORTA YAPILAMIYOR

İnegöl’deki birçok işyerinde Ahıskalı vatandaşların çalıştığını ifade ederek, “Bu insanlar Türk vatandaşlığına geçmek için müracaata bulunuyor. Bu süreç yaklaşık 1,5 sene sürüyor. Benim çalışanlarımın bazıları Türk vatandaşı oldu, bazılarının da süreç devam ediyor. Çalışma izinleri olmadığı için sigorta yapılamıyor. Bu insanlar evlerine ekmek götürmek zorunda. Sadece ben çalıştırmıyorum. İnegöl’de Ahıskalı çalıştırmayan bir firma bulsunlar ben bu mesleği bırakacağım. Bu insanlar Türk. Bana iş ihtiyacım var diyor. Ben bunu vermek zorundayım. Ben sigortasında değilim. Sigorta yapmama taraftarı değilim yapma taraftarıyım. Ama olmuyor süreç uzun…” dedi.

BU KAPAT GİT DEMEK

Cezanın ağır olduğunu aktaran Çiftçi, “Cezanın gelme zamanı çok yanlış. Şuanda zaten insanlar kendi yağında kavruluyor. Para kazanmayı bırak işi nasıl yürütebilirizin derdinde. Bunun üzerine 80 bin TL gibi ek bir maliyet. Bir firma için çok büyük para. Biz baza yatak üretiyoruz. İhracat yapıyoruz. İhracat yapmak için de eleman alıyoruz. Bu insanları ya bu ülkeye sokmayacaksın ya da ülkeye sokuyorsan çalışma izni vereceksin. Hiç olmazsa süreci kısaltacaksın. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de başvurdum. Bu kadar ceza bir kerede kesilmez. Uyarı vermeden 78 bin TL ceza kesildi. Bu kapat git demek” diye konuştu.

İNEGÖL'DE SAYI ARTIYOR
Öte yandan inegöl'de bir çok firmada ahıskalı vatandaş çalışırken yapılan denetimlerde çok sayıda firmaya cezai işlem uygulandı öğrenildi. Çalışan eleman sayısına göre cezalar kesilirken kimine 250 bin tl, kimine ise 50 bin TL ceza kesildi. firmalar bu cezai ödemek zorunda olurken, çalışanların işine mecburen son verildiği öğrenildi.