9 Yaşında yakalandığı kanser hastalığı nedeni ile bir süre doğup büyüdüğü Rusya’da tedavi altına alınan Ahıska Türkü Muhammed Papidze, son bir umut olarak geldiği Türkiye’de hayatını kaybetti. Rusya’da yapılan tedaviler neticesinde sol kolu tamamen alınan küçük Muhammed, hayata tutunamadı. Küçük Muhammed’in ailesi ise bir yandan oğulları için gözyaşı dökerken, diğer yandan ise hastanenin çıkardığı 70 bin liralık faturayı ödemek için yardım bekliyor. Küçük Muhammed’in ailesi, 70 bin liralık faturanın tek nedeninin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının olmamasından kaynaklandığını ifade etti.
Ahıska Türkü olan Muhammed Papidze, henüz 9 yaşındayken amansız hastalığa yakalandı. St Petersburg’ta tedavisine başlanan küçük Muhammed’in elinde olan kanseri akciğerlerine sıçradı. Tedavisine devam edilen küçük Muhammed’in sol kolu tamamen alındı.

11 Yaşında son bir umut olarak küçük Muhammed ve ailesi İnegöl’e taşındı. Uludağ Üniversitesi Araştırma Fakültesi’nde Muhammed’in tedavisine başlandı.

Küçük Muhammed, geçtiğimiz günlerde yapılan tedavilere cevap veremez hale geldi ve hayata gözlerini yumdu.

Küçük Muhammed’in ailesi acılı haberi alınca gözyaşlarına boğuldu. Küçük Muhammed’in acısını atlatamayan aile, hastaneden gelen haber ile şoka girdi. Küçük Muhammed’in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olmadığı için ailesine tam 70 bin TL borçları olduğu bildirildi.

YABANCI DEYİNCE GÖZYAŞLARINA BOĞULDU
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Baba Mahmut Papidze, “4 Aydır Türkiye’deyiz, öz topraklarımızdayız. Muhammed 2 sene Rusya’da tedavi gördü. Bu illet ilk elindeydi. Sonra akciğerine sıçradı. Orada tedavi gördüğü süre içerisinde sol kolu tamamen kesildi ama yine iyileşemedi. Son bir umut olarak öz topraklarımıza geldik. Buraya geleli 4 ay oluyor. Çocuğumuzu hastaneye yatırdık. Çocuğum hastanede tedavi alındayken, eşim ve ben beton üzerine karton sererek uyuduk. Tedavi sırasında bir şey yaşadım. Ellerimde poşetler vardı ve bulunduğum alandan gönderilmek istendim. Vatandaşlığım olmadığı için de siz yabancı olarak göründüğünüz için deyip bir şeyler söylediler. Tamam dedim gözlerimden akan yaşlarla sırtımı dönüp poşetlerimi alıp çıktım” dedi.

VATANDAŞLIK OLMADIĞI İÇİN 70 BİN LİRALIK BORÇ ÇIKTI
Hastanede tedavilere cevap veremeyince küçük Muhammed’in ölüm haberini aldıklarını belirten Baba Mahmut Papidze, “Sonra bize o acı haberi verdiler. O haberle birlikte yıkıldık. Oğlum daha çok küçüktü. Allah’a iman ediyoruz, isyan etmiyoruz ama çok üzüldük. Sonra bir yakınımız hastane ile ilgili işleri hallederken, ikinci bir haberle daha sarsıldık. Bizim vatandaşlığımız olmadığı için hastane bize tam 70 bin liralık fatura çıkardı. Normalde vatandaşlığımız olsa bu kadar yüksek bir fiyat çıkmazdı. Burası bizim yurdumuz, yuvamız dedik. Burada bizim vatandaşlığımız olması lazım. Vatandaşlık olmasa kimse bize iş de vermiyor. Ben büyüklerimize sesleniyorum, bize yardımcı olsunlar, bizi ortada bırakmasınlar” dedi.

BU YAŞANAN SIKINTILARIN SADECE BİR ÖRNEĞİ
Gözü yaşlı aileye taziye ziyaretinde bulunan İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Taş, ailenin Ahıskalı Türklerin yaşadığı sıkıntıların sadece bir örneği olduğu ve buna benzer birçok sıkıntıların yaşandığını ifade ederek, “Bu ailemiz sadece bir örneği. Tedavi için yüksek borç çıkıyor. Bunun nedeni vatandaşlığın olmaması. DATÜB, Federasyon ve Ahıska derneklerimiz var. Bunlar hep bir olsaydı bu sorunlarımız kısa sürede çözülürdü. Daha önce İçişleri Eski Bakanımız Efkan Ala’ya bu kardeşimizin dosyasını teslim etmiştik ama sonuç değişmedi. Büyüklerimiz artık bizlere söz vermesinler. Bizlere çözüm bulsunlar” dedi.


BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
Bakanlar Kurulu’nun vatandaşlık ile ilgili çözümü bir gecede sağlayabileceğini ifade eden Mehmet Taş, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: “Bakanlar Kurulu bu sorunları bir gecede çözebilir. Ahıskalı Türklerin öz kimliklerine dönmelerini sağlayabilirler. Bu sadece oldu bitti değil. Ahıskalı Türklerin vatandaşlığa kazandırılması, ekonomiyi de canlandıracaktır. Bizler bu işin peşini bırakmayacağız. Çözüm noktamız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Gerekirse yürüyerek Ankara’ya gideceğiz” dedi.