İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü işbirliğinde mobilyacılara yönelik çevre mevzuatı konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi. Katı atık yakıtlar nedeniyle Hava kalitesi düşük olduğu bildirilen İnegöl’de tehlikeli atık yakan firmalara yönelik denetimlerin sürdüğü kaydedildi.
Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendislerinin konuşmacı olduğu seminere İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ ve yönetim kurulu üyeleri, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile mobilyacılar katıldı. 
Seminer öncesi konuşan İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün ekipleri, zaman zaman İnegöl’de firmalara yönelik denetlemeler yapıyorlar. Biz bu konuda firmalarımızda bilgi eksikliği hissettik. Kendilerine bu konuyu ilettik. Bu doğrultuda bir seminer düzenledik. Bu konu çevremizi ve sağlığımızı ilgilendiren bir konu. İyi bilgiler almamız gerekiyor” dedi.
İNEGÖLDE MOBİLYA ATIKLARI ISINMA AMAÇLI YAKILIYOR
Sanayi kaynakları ve hava kirliliği ile çevre yönetmeliği konusunda bilgilendirme yapan Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Selçuk Yalçın, “Atmosfere yayılan kirliliği kontrol altına alan yönetmelik var. Yönetmelik hükümlerine göre bütün işletmeler denetime tabi. Firmalar yönetmelik şartlarını yerine getirmek zorundalar. Bazı noktalarda hava kirliliğini ölçen cihazların bilgileri kayıt altına alınıyor. Denetleme yapılıyor. İnegöl’de faaliyet gösteren 4 büyük işletmeyi sürekli olarak izliyoruz. Hava kirliliği değerleri yüksek olması durumunda eylem planlarına uyuluyor. İnegöl, hava kirliliği yönünden sıkıntı yaşadığımız bir ilçemiz. Bunun en büyük sebebi özellikle mobilya atıklarının işyerlerinde veya konutlarda ısınma amaçlı olarak yakılması. Baca düzenlemeleri de yönetmeliğe göre yapılmalı. Biz yaptığımız denetimlerde İnegöl’de çok fazlaca mobilya tesisi var.” şeklinde konuştu.
Çevre Mühendisi Şeniz Güvenal’da atık yönetmeliği hakkında bilgiler verdi. Atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesinin yer aldığı yönetmelikten bahseden Güvenal, atıkların işyerinde veya çevrede yakılamayacağının, yasak olduğunun altını çizdi. 
SON BİR AYDA 40 FİRMA DENETLENDİ
Sorulara yanıt veren Çevre Mühendisi Selçuk Yalçın, “Kanunlar yayınlandığı itibaren tebliğ edilmiş sayılıyor. Bunun ayrıca bir tebliği yok kişilere. İşletmeler kendi yükümlülüklerini takip etmek zorundalar. Bu hizmeti satın alarak yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Bizim üç tip denetimimiz var; ani, planlı ve şikayet gereği denetimler. Bazı denetimler planlı yapılır. Sayın bakanımızdan onay alınarak yapılır. Bazıları ise aniden yapılır. Bunlarda farklılıklara göre o anda oluşabilecek bölgesel kirliliğe göre. Bazıları da müdürlüğümüze gerek alo 181 hattımıza gelen şikayetlere yönelik yapılır. Denetim esnasında denetim memuru sadece tespit yapar. Tespitlerin akabinde teknik rapor çıkar, eğer idari yaptırım uygulanması gerekliyse bu teknik raporda belirtilir ve idari yaptırım uygulanır. İdari yaptırımı uygulama yetkisi de il müdürlerine aittir. İnegöl’e hafta da en az iki ekibimiz geliyor. Belki son bir ayda İnegöl’de 40 civarında firma denetlendi. Eğer idari yaptırım uygulama durumu varsa, uygulanır. Bu güne kadar geri dönen idari yaptırım olduğunu ben en azından bilmiyorum.” Dedi.
613 BİN LİRAYA VARAN CEZALAR UYGULANIYOR
Cezai işlemlerden bahseden Yalçın, “2016 yılı için tehlikeli atık yakan gerçek kişilere 204 bin TL, tüzel 613 bin lira cezai işlem uygulanıyor. Bu rakamlar uygulanıyor. Tehlikeli atık yakmayan ve yönetmeliğe uyan firmalar da var İnegöl’de. Her yaptığımız denetimde ceza çıkmıyor. Belki de bu güne kadar 100’ün üzerinde mobilyacıyı denetledik. Yükümlülüklerini yerine getiren firmalar var.” diye konuştu.
SİYASİ BİR BASKI YOK
Programın sonunda konuşan İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Bu süreçte denetlenen firmalarımız var. Ceza alan firmalarımız var. Bu firmalar bizim İnegöl’de üretim yapan firmalarımız. Bir çoğu da bizim üyemiz. Üyelerimizden telefonlar aldıkça, olayın içine girmek durumunda kaldık. Biz eğitim için bu semineri düzenledik. Siyasi bir baskı uygulanmamaktadır. İkili görüşmelerle bu işi yürütmeye çalışıyoruz. Birbirimizi anlamaya çalışıyoruz. Kesinlikle siyasi yada herhangi bir baskı yok. İnegöl’de yıllardan beri hava kirliliği var. Bu hava kirliliğine mobilya firmaları ne kadar etki ediyor ne kadar etmiyor? Bunun biz farkında değiliz. Kanunun ne istediği ortada. Firmalarımız o yönde tedbir almak durumunda. 
Editör: Süper Kanal TV