1928 yılında Gazi Mustafa Kemal´in “millet mektepleri başöğretmenliği” unvanını kabul ettiği tarih olan 24 Kasım Öğretmenler Günü yurt genelinde olduğu gibi İnegöl´de de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Öğretmenler Günü nedeniyle ilk tören dün saat 13.30´da Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Milli Eğitimin Müdürlüğünün çelenginin Anıta sunulmasının ardından saygı duruşundu bulunup, İstiklal Marşı okundu. İstiklal marşı okunduğu sırada bazı araç sürücüleri araçlarından inerek, bazıları ise evlerinin balkonlarında İstiklal Marşına eşlik ettiler.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İLELEBET DEVAM EDECEKTİR

Törenlere Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesinde devam edildi. Saygı duruşu ve İistiklal marşının okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk´ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bugün temsili de olsa tüm öğretmenlerimizin unutulmadıklarını gösteren bir gündür. Bu vesileyle bende tüm öğretmen arkadaşlarımızın Öğretmenler Gününü kutluyorum. İnsanı bütün varlıkların en şereflisi olarak yaratan Yüce Allah (C.C.), onu, eğitilmeye mecbur bir şekilde yaratmıştır. O, fıtraten sahip olduğu bir takım özellik ve kabiliyetlere rağmen, onu şekillendirecek eğitim ve öğretimdir. Onun için gönderdiği kitabında ilk emri ‘Oku´ olan Yüce Allah, ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?´ buyurarak ilmin ehemmiyetine işaret etmiştir. Her insan mutlak olarak eğitilmeye ve birisinden bir şeyler öğrenmeye mecburdur. Hatta bütün Peygamberler değişik şekillerde Allah´tan bilgi alarak eğitilmişlerdir. Âlimlerde peygamberlerin varisleri olduklarına göre, öğretmenlik mesleği ilelebet devam edecektir” dedi.

İnsana doğru yolu göstermek için bilgili ve kâmil bir eğiticiye ihtiyacı olduğunu aktaran Bilican, “Çünkü Allah, kendine giden doğru yolu göstermek için peygamberleri birer eğitimci olarak göndermiştir. Hz. Peygamber (S.A.V.) ‘Ben muallim olarak gönderildim´ buyurarak bu noktaya işaret etmiştir. Yine sevgili Peygamberimiz, ‘İlim sahiplerine saygı gösterin; bilin ki onlar peygamberlerin varisleridirler. Kim âlimlere saygı gösterirse Allah´a ve peygamberine saygı göstermiştir´ sözüyle öğretmenlik mesleğinin önemine vurgu yapmıştır. Sahabeden İbni Mes´ud (r.a.) şöyle der; ‘İnsanlar için vazgeçilmez üç şey vardır. Bunlardan en önemlisi öğretmendir. O, halkın çocuklarına bilgi verir, eğitir. Şayet öğretmenler olmasaydı insanlar, okuma yazma bilmeyen cahillerden olurdu” şeklinde konuştu.

MİLLETLERİ KURTARANLAR YALNIZ VE ANCAK ÖĞRETMENLERDİR

Müdür Fatih Bilican, “Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, 7Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır. Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir. Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder. Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır´ diyerek öğretmenlik mesleğinin önemini dile getirmiştir. Bir insanı kurtarmanın, bir âlemi kurtarmak kadar önemli olduğu çok iyi bilinmelidir” sözlerini hatırlattı.

TOHUMUN İÇİNDEKİ ORMANI GÖRMELİ

Bilican konuşmasını şöyle sürdürdü; “İnsan herhangi bir bilgiye sahip olmadan dünyaya gelir. Bu esnada yeni bir fidan gibidir. Eğitici onu istediği şekilde ve istediği gibi şekillendirebilir. İyi eğitilen bir insan, huzurlu bir toplum ve mutlu bir gelecek demektir. Öğretmenlerin iyi yetişmesi oranında eğitimde isabetli bir gelişme görüleceğine şüphe yoktur. Çünkü öğretmen, eğitim mekanizmasının en önemli parçasıdır. Bu nedenle öğretmen; eğitim ve öğretim heyecanını hiç kaybetmemeli. Nazik ve şefkatli, vazifesine gönülden bağlı, bilgi ve otoritesiyle öğrencisine faydalı olabilecek nitelikte, kibir ve gururdan uzak, öğrencisinin özelliklerini göz önünde bulunduran, ahlak ve fazilet yönünden örnek, öğrencilerini kendi evladı gibi gören ve her birine buna göre davranan, hakaret ederek değil, ikna ve şefkat yoluyla ve sevgi dolu davranışlarıyla öğrenciyi kötü huy ve davranışlardan uzaklaştıran, dersine iyi hazırlanan, öğrencisine tavsiye ettiği şeyleri bizzat kendisi de tatbik eden, bütün öğrencilerine değer veren ve ideal sahibi olmalıdır. Çünkü muhatabı insan olan öğretmenlerin yapacağı bir hatanın telafisi zordur. Unutulmamalı ki, en çok sevilen öğretmen, en çok seven öğretmendir. Kendini kontrol edemeyen bir öğretmen, öğrencisini hiç kontrol edemez. Kendi eksikliğini gören ve onu tamamlayan bir öğretmen, başarılı olmaya adaydır. Öğretmenlerin başarılı olmaktan başka bir seçeneği yoktur. Olsaydı, öğretmen olmazdı. Öğretmen her şey değil, her şeye açılan kapı olmalı. Dolayısıyla öğretmen başarıyı hedef almalı. Öğretmen, vefakâr ve cefakârdır. Bütün zorluklara göğüs gerer. Hiçbir engel duramaz inanmışlığı karşısında. Onun mutlu olmasını gerektirecek kutsal bir sıfatı vardır: Öğretmen. Âb-ı hayat gibi bir şey. Eserine kıymet biçilemeyen varlık, kendini tüketerek etrafını aydınlatan mum, dünyanın en büyük sorumluluğuna sahip insandır öğretmen. Bir elmanın yüreğinde gizlenen tohum, görünmez bir elma bahçesidir. Öğretmen; Tohumun içindeki ormanı görmeli. Tohum fidana, fidan ağaca,  ağaç meyvelere, meyveler tohumlara gebedir. Öğretmenlerimiz manevi sorumluluklarının bilincinde, görevlerini layıkıyla yapmağa gayret etmektedirler. Bundan sonra da aynı azim ve fedakârlıkla görevlerini sürdüreceklerdir. Bugünü değil yarını düşünürsek gelecek çok daha iyi olacaktır. Bunu da öğretmenler başaracaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmen arkadaşlarımızın öğretmenler gününü kutluyor, hayat boyu mutluluklar ve başarılar diliyorum. Yeni göreve başlayan öğretmen arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Emekli olan arkadaşlarımıza mutluluklar diliyorum. Ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi ise rahmetle anıyorum.”

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ise, tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlarken, “Belediye olarak eğitime önemli destekler vermeye çalışıyoruz. Dün akşam öğretmenlerimiz için özel bir yemek tertip ettik. Emekli öğretmenlerimiz ile yeni öğretmenlerimizi bu yemekte buluşturduk. Hoş bir program oldu. Öğretmenleri sadece bir gün değil, her daim anan ve onların kıymetini bilen insanlarız. Hükümetimizde 14 yılda en büyük bütçeyi eğitime aktararak bu konuya verdiği önemi ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

Kaymakam Ali Akça´da Diyojen´in, “Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum” sözünü hatırlatarak, “Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun. Öğretmenlerimiz toplumun en değerli varlıkları, çocuklarımız ve gençlerimizi hayata hazırlıyor ve onları yetiştiriyorlar. Onlara ne kadar teşekkür etsek az” şeklinde konuştu.

KORO MEST ETTİ

Konuşmaların ardından okul korosu seslendirdiği birbirinden güzel eserlerle katılanları mest etti.

Emekli öğretmenler adına konuşan İmam Hatip Lisesi Beden Eğitim Öğretmeni Abbas Ay, “1989´da İnegöl İmam Hatip Lisesi´ne atandım. 26 yıl aynı okulda öğretmenlik yapmanın gururunu yaşıyorum. Mesleğimi de aynı okulda sona erdirdim. Çok değerli öğrenciler yetiştirdik. Onları güzel yerlerde görmek bizim adımıza gurur verici” dedi.

Törende, emekli öğretmen ve okul Müdürlerine hizmet şeref belgeleri verildi. Öğrencilerden oluşan tiyatro grubunun öğretmen ve öğrenci arasındaki anılardan derlediği gösterim gülmekten kırdı geçirdi.

60 YENİ ÖĞRETMEN YEMİN ETTİ

Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından program, eğitim camiasına katılan 60 yeni Öğretmenin yemin etmesiyle son buld

Editör: Süper Kanal TV