Kristalina Georgieva, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) konuyla ilgili Pazar günü yayınladığı bir rapora atıfta bulunarak, genel olarak küresel istihdamın neredeyse yüzde 40'ının yapay zekaya maruz kaldığını söyledi. Georgieva, "Gelişmiş ekonomiler ve bazı gelişmekte olan piyasalarda işlerin yüzde 60'ı etkilenecek. Daha sonra bu oran gelişmekte olan piyasalarda yüzde 40'a, düşük gelirli ülkelerde ise yüzde 26'ya iniyor." dedi.

IMF raporuna göre, yapay zekadan etkilenen işlerin yarısı olumsuz etkilenecek, geri kalanı ise yapay zekadan kaynaklanan artan verimlilik kazanımlarından aslında faydalanabilecek. Georgieva konuyla alakalı, "İşiniz tamamen ortadan kaybolabilir veya yapay zeka işinizi geliştirebilir, böylece aslında daha üretken olursunuz ve gelir düzeyiniz artabilir" dedi.

IMF raporu, gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerdeki işgücü piyasalarının yapay zekanın başlangıçtaki etkisini daha küçük görse de, yapay zekanın işyerine entegrasyonu yoluyla ortaya çıkacak artan üretkenlikten yararlanma olasılıklarının da daha düşük olduğunu belirtiyor.

YAŞLI GRUP DAHA FAZLA ETKİLENECEK

Araba sürerken bunu yapmak yakıt tüketimini artırıyor! Usta şoförler bile bu hataya düşüyor Araba sürerken bunu yapmak yakıt tüketimini artırıyor! Usta şoförler bile bu hataya düşüyor

Raporda, "Bu, dijital uçurumu ve ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebilir" denilerek, yaşlı çalışanların yapay zekanın getirdiği değişime karşı muhtemelen daha savunmasız olacağı uyarısında bulunuldu.

"Yapay zekanın sunacağı fırsatları yakalayabilmek için özellikle düşük gelirli ülkelerin daha hızlı hareket etmelerine yardımcı olmaya odaklanmalıyız" diyen Georgieva, "Yani yapay zeka, evet, biraz korkutucu. Ancak bu aynı zamanda herkes için muazzam bir fırsattır” diye ekledi.

IMF, orta vadede tarihsel olarak düşük seviyelerde büyümeye devam edeceğini tahmin ettiğinden, küresel ekonomi yapay zekaya bağlı bir verimlilik artışından yararlanabilir.

Ekim 2020'de Dünya Ekonomik Forumu, yapay zekanın 2025 yılına kadar küresel olarak 85 milyon işi ortadan kaldıracağı, aynı zamanda büyük veri ve makine öğreniminden bilgi güvenliği ve dijital pazarlamaya kadar çeşitli alanlarda 97 milyon yeni iş oluşturacağı sonucuna vardı.

Editör: Süper Kanal TV