Birinci Dünya Savaşı’nda Siyonist lobisini arkasına alarak Ortadoğu’yu paramparça eden İngilizlerin “kanlı cetveli”, Kuzey Irak’ta tekrar masaya kondu. Önceki gün İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer Kuzey Irak’ta Mesud Barzani ile  “özel” bir görüşme yaptı.
 
 

İngilizler bir asırdır sınırlarımIzla meşgul

Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu ve DEAŞ’ın konuşulduğu açıklanan toplantıda, masada harita üzerinde yapılan çalışma basın yayın organlarında “ilk kez göreceğiniz” bu kareye yansıdı. Harita ve toplum mühendislikleriyle meşhur İngilizler, İslam dünyasının yakasından bir türlü düşmüyor. Bir asırdır onlarca devletin sınırlarını kanlı cetvelleri ile çizen İngilizler, şimdi de Kuzey Irak’ı kıskaca aldı. IBKY Başkanı Mesut Barzani ile görüşen üst düzey İngiliz diplomatların masa başında harita üzerindeki pozlarını Millî Gazete’nin manşeti ile ilk kez göreceksiniz.
 

Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu isim

Başkent Erbil’de gerçekleştirilen toplantıya İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Martin Ellwood başkanlığında, Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ve bakanlığın bazı danışmanları katıldı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda İngiltere Parlamentosu Güvenlik Komisyonu’nun DEAŞ’la mücadele kapsamında etkili bir güç olarak Peşmerge Güçleri’nin desteklenmesini öngören kararlarına vurgu yapıldı. Ayrıca iki taraf da DEAŞ sonrası dönemde Musul ile ilgili isteklerini ortaya koydu.
 
Harita ve toplum mühendislikleriyle meşhur İngilizler, İslam dünyasının yakasından bir türlü düşmüyor. Bir asırdır onlarca devletin sınırlarını kanlı cetvelleri ile çizen İngilizler, şimdi de Kuzey Irak’ı kıskaca aldı. IBKY Başkanı Mesut Barzani ile görüşen üst düzey İngiliz diplomatlar, dünya kamuoyuna haritalı poz vermeyi de ihmal etmedi. Başkent Erbil’de gerçekleştirilen toplantıya İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Martin Ellwood başkanlığında, Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ve bakanlığın bazı danışmanları katıldı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda İngiltere Parlamentosu Güvenlik Komisyonu’nun DAEŞ’la mücadele kapsamında etkili bir güç olarak Peşmerge Güçleri’nin desteklenmesini öngören kararlarına vurgu yapıldı. Ayrıca iki taraf da DAEŞ sonrası dönemde Musul ile ilgili isteklerini ortaya koydu.
 

İngiliz diplomatların şaşırtan Irak ilgisi 

Görüşmede Tobias Martin Ellwood İngiliz hükümetinin Peşmerge güçlerine askeri destek kararına atıfta bulunarak, yaşanan gelişmelerin kendileri açısından önemli olduğunu ve “Kürdistan’ın” demokratik yapısıyla bölgede örnek olmasını istediklerini ifade etti. İngiltere arasındaki siyasi ve askeri ilişkiler ve DAEŞ sonrası Irak’taki gelişmelerin de konuşulduğu görüşmede Kuzey Irak Yönetimi İngiltere Temsilcisi Karwan Cemal ve İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker de hazır bulundu. İngilizlerin bu kadar büyük bir diplomat ile Erbil’e çıkarma yapması, Kürtler başta olmak üzere tüm İslam dünyasını tedirgin etti.
 

Kuzey Irak, Bağdat ile iletişime devam etmek istiyor

İngilizlerle yapılan manidar görüşmenin yanında Neçirvan Barzani de Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve beraberindeki heyeti kabul etti. Ziyaretten dolayı Irak Dışişleri Bakanı’na teşekkür eden Neçirvan Barzani, “Her zaman, süregelen sorunlarla ilgili Bağdat’la diyalog içinde olmak gerektiğine inanıyor” dedi. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ise, “Her iki taraf arasında işbirliği devam etmeli ki bu sayede teröristler büyük yenilgiye uğramalı” diye konuştu.
 KAYNAK : MİLLİ GAZETE
Editör: Süper Kanal TV