Bursa  Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biri, üstelik yeni demiryolu projelerinde coğrafi konumu gereği tam bir kavşak niteliği taşıyor. Bursa'dan geçmesi planlanan hızlı tren aslında sadece Bursalıları değil İstanbul, Ankara, İzmir üçgeninde yaşayan milyonlarca insanı ilgilendiriyor.


Konuyu gündeme geldiği ilk günden beri titizlikle takip eden yazarımız Ahmet Emin Yılmaz bugünkü yazısında Bursa'nın hızlı tren umudunun arttığına dikkat çekti. Yılmaz'ın Olay Gazetesi'ndeki yazısının ilgili bölümü şöyle:

Filmi biraz geriye sarıp baktığımızda şunu düşünmemek elde değil: Yıllardır büyük bir umutla tren bekleyen Bursa çok sabırlı kent.

Her şey ortada...

1991 yılında DYP-SHP koalisyon hükümeti döneminde ilk adımları atılan trenbekleyişi büyük bir sabırla sürüyor.

Gerçi...

Proje hızlı trene dönüşüp 2012'de temeli atıldı, ama bu kez de bitmek bilmeyen sorunlara sürekli yenileri eklendiği için, tüm iyi niyetli açıklamalarakarşın henüz umut olamadı. Hatta, ödenek tünellerde bittiği için bir türlü gözle görülür seviyeye gelemedi.

Yani...

Bursa'nın hızlı trenle sabır sınavı halen devam ediyor.

İşte...

Böyle bir ortamda Bursa için yeni umut olan, belki de yeni heyecan olacak haber ortaya çıktı:

Başbakan Binali Yıldırım'ın seçim çevresi olan İzmir'e verdiği "İzmir'i otoyoldan sonra hızlı trenle de İstanbul'a bağlama" sözü.

Eğer...

Başbakan Yıldırım sözünü gerçekleştirirse, İzmir-İstanbul hızlı treni Bursa'dan geçecek. O nedenle de Bursa hızlı trene kavuşacak ve bu sayede tren hayalleri gerçekleşecek.

Çünkü...

İzmir'le İstanbul'u birbirine bağlayacak başka yol yok. Güzergahın mutlaka Bursa'dan geçmesi gerekiyor.

Gerçi...

Çanakkale Köprüsü alternatif olabilirdi, ama açık alan uzunluğu fazla olduğu için teknik nedenlerle köprüye demiryolu hattı konulmadı.

Bu da Bursa'yı zorunlu güzergah haline getirdi.

Buna göre...

İzmir'in hızlı treni önce Manisa-Balıkesir üzerinden Bandırma'ya gelecek, oradan da temeli 2012'de atılan Bursa- güzergahından Vezirhan'da Ankara-İstanbul hattına bağlanacak.

O bakımdan...

Ulaştırma Bakanlığı döneminde Bursa'nın ulaşım projelerine ciddi bir ilgi ve katkısına tank olamadığımız Başbakan Binali Yıldırım'ın şimdi İzmir'e verdiği "İzmir-İstanbul hızlı tren" sözünü bir an önce gerçekleştirmesini bekliyoruz.

Osmangazi Köprüsü'nde tren kaçtı!

Bursalılar anımsar... Osmangazi Köprüsü projesinde tren için raylar da vardı, ama yüklenici konsorsiyumun maliyet itirazı nedeniyle raylar projeden çıkarıldı.

O tarihte...

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı olan Necati Şahin rayların kalması için kampanya başlattı ve biz de bu sütunlardan katıldık.

O tarihte Bursa Milletvekili olan Faruk Çelik'le görüşen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise gerekirse ayrı bir demiryolu köprüsü yapılacağını söyledi.

Fakat...

Çelik siyasi tayinle Urfa'ya gitti. Yerine gelen Bülent Arınç döneminde de konu takip edilmediği için köprüdeki tren kaçtı.

İşte o raylar şimdi İzmir-İstanbul hızlı treni için çok lazım.

Hızlı tren projesiyle Bursa-İzmir arası 70 dakikaya inecek

Gerçi... Bursa'da 2012'den beri beklentiler hızlı tren üzerinde yoğunlaştı, ama TCDD projeyi iki aşamalı yürütüyor. Bunlardan biri Vezirhan-Yenişehir bağlantısı üzerinden Balat'a gelecek olan hızlı tren.

TCDD aynı hattan bir de yük treni gelmesini hedefliyor.

Üstelik...

Dereçavuş'tan ayrılacak bir hatla Gemlik'e gidecek olan yük treninin, ana istasyonu Balat'tan sonra Karacabey üzerinden Bandırma'ya bağlanması ve bu yolla da Anadolu'nun limanlara ulaşmasıhedefleniyor.

Hattın...

Balat-Karacabey-Bandırma etabıyla ilgili proje ihaleye hazır durumda.

İşte...

Bu güzergah, yani Balat-Karacabey-Bandırma yük treni güzergahı, konuşulmasına başlanan İzmir-İstanbul hızlı treni için de altyapı oluşturacak.

Çünkü...

İstanbul-Ankara hattından Vezirhan'da ayrılacak Bursa hızlı treni bu noktadan sonra Yenişehir'den Balat'a gelecek, oradan da Karacabey-Bandırma-Balıkesir-Savaştepe-Soma-Aliağa-Menemengüzergahını izleyip İzmir'e ulaşacak.

Böylece...

İzmir ve İstanbul, otoyoldan sonra hızlı trenle de tam merkezde yer alan Bursa üzerinden birbirlerine bağlanacak.

Hesaplamalara göre...

Proje gerçekleşirse Bursa'dan Balıkesir'e 30, İzmir'e ise 70 dakikada gidilebilecek. Hızlı tren Bursa-Ankara arasını 2 saat 15 dakikaya, Bursa-Eskişehir arasının 1 saate ve Bursa-İstanbul arasını da 2 saat 15 dakikaya indirecek.

►Ahmet Emin Yılmaz'ın yazısının tamamı  için tıklayın

Editör: Süper Kanal TV