2013 yılında arkadaşlarıyla yemek yedikten sonra evine gitmek için aracıyla yola çıkan Füsun Kurdik, kısa bir süre sonra polisler tarafından kontrol için durduruldu. Rutin bir Alkol kontrolü için alkolmetreye üfleyen Kurdik çıkan sonuç karşısında şoke oldu.

Alkol almamasına rağmen alkolmetre Kurdik’i 1.31 promil alkollü gösterdi. Alkol almadığını anlatmaya çalışan Kurdik’in ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu ve 700 TL para cezası kesildi. Bu sırada boğaz rahatsızlığı olduğu için boğaz spreyi kullandığı için alkollü çıkabileceğini söyleyen Kurdik, karakola götürüldü. Karakolda spreyin içindekileri okuyan Kurdik, alkol olduğunu görünce polislere söyledi.

Polisler de Kurdik’in alkol almadığına ikna oldu ancak ceza kesilmiş olduğu için kan testi yaptırması gerektiğini söyledi.  Kanında alkol olup olmadığının belli olması için 2 saat süresi olan Kurdik’i hızlıca Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne götürüldü.  

Tanık olarak çağrıldı

Kurdik’e yapılan testlerde alkol çıkmadı. Hâkim Muhsin Yatağan, ilginç bir yöntem izleyerek bir trafik polisini mahkemeye tanık olarak çağırdı.

Tanık polisin mahkemeye alkolmetre ile gelmesini isteyen hâkim, duruşma salonunda Kurdik’in boğaz spreyi sıkmadan önce alkolmetreye üflemesini istedi.

Müdüre de test

Sıfır promil alkol çıkan Kurdik’e bir de spreyi sıktıktan sonra alkolmetreye üflemesi istendi. İlk üflemede 0.63 promil alkollü çıkan Kurdik, 5 dakika sonra tekrar yapılan ölçümde 4.25 promil alkollü çıktı. Hâkim emin olmak için mahkemenin yazı işleri müdüründe de aynı uygulamayı yaptı. Yazı işleri müdüründe de sprey sıkıldıktan sonra alkolmetrenin alkollü gösterdiği tespit edildi. Bu uygulamanın ardından mahkeme Füsun Kurdik hakkında beraat kararı verdi.

Danıştay da  haklı buldu
Kurdik’in avukatı Ali Soysal, ‘alkollü araba kullanma’ davası sürerken kesilen cezanın iptali için de İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak mahkeme, hastaneden alınan ‘alkollü değil’ raporunu hukuki bulmadı ve davayı reddetti. Kurdik’in avukatı Soysal, mahkemenin davayı reddetmesinin ardından bu kez Danıştay’a başvurdu. Danıştay da Kurdik’i haklı buldu ve mahkemenin kararını bozdu. Yaşadığı bu uzun süreç sebebiyle şikâyetçi olan Füsun Kurdik, ‘Hapis cezasıyla karşı karşıyaydım. ispatı olmasına rağmen süreç bu kadar uzadı’ dedi.

Pazarlamacı olduğu için araç ile gezerek satış yaptığını söyleyen Kurdik, ehliyetine el koyulduğu için işini de bırakmak zorunda kaldığını belirtti.
Editör: Süper Kanal TV