Türkiye´nin birçok bölgesinde olduğu gibi İnegöl´e bağlı üç kırsal mahallede de görülerek hem bu mahallelerin karantina altına alınmasına hem de hayvan sirkülasyonunun yoğun olduğu İnegöl Hayvan Pazarının önce üç haftalığına, ardından Valilik kararı ile ikinci bir emre kadar kapatılmasına neden olan şap hastalığı dalga dalga yayılıyor. 30´un üzerinde ilde görülen şap hastalığı ile mücadele devam ederken, Bakanlıkta konuyu sektör temsilcileri ile masaya yatırdı. 
İNEGÖL´DE ŞAPTAN ÖLEN DANALAR DEREYE ATILDI

Şap salgını sebebiyle bazı kırsal mahallelerin karantina altına alındığı İnegöl´de telef olan üç dana dere kenarına atılmış, hayvanların kimler tarafından atıldığının tespit edilememesi için kulakları kesilerek küpeleri alınmıştı. Yaklaşık 18 bin 500 büyükbaş hayvan varlığının bulunduğu İnegöl´ün üç kırsal mahallesinde görülen şap hastalığının yayılmaması için İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararıyla İnegöl Hayvan Pazarı´nın 3-24 Aralık tarihleri arasında kapatılmasına karar verilmişti. Ekipler hem hastalık görülen hayvanların tedavisi, hem de şapın yayılmaması için seferber olurken, hastalıktan telef olan hayvanlar dere kenarlarına atıldı. Şipali Mahallesi yolu üzerindeki dere kenarında şap hastalığından dolayı telef olan büyükbaş hayvan ölüsü bulunurken, birkaç gün sonra daha vahim bir görüntü ile karşı karşıya kalındı. Şap hastalığından dolayı telef olan üç dana, kişi veya kişilerce Bedre deresi kenarına atıldı.

KULAK KÜPELERİ ALINMIŞTI

Öldükten sonra dere kenarına atılan 4-5 aylık danaları gören bir vatandaş durumu zabıtaya bildirdi. Bölgeye gelen İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman ve veteriner ekipleri, dere kenarına atılan büyükbaş hayvanlar üzerinde inceleme yaptı. İlk incelemelere göre, 4 aylık olan danaların şap hastalığından dolayı telef oldukları belirlendi. Danaların kimler tarafından atıldığının tespit edilememesi için kulak küpelerinin alındığı ortaya çıktı. Danalar kepçe yardımı ile kamyona yüklenip gömüldü.

ŞAP BELİRTİLERİ VAR

Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Mesut Karıman, “Danalar şap hastalığından dolayı öldükten sonra atılmış, kulak küpeleri de kesilmişti. Üçünü de inceledik, ağızlarına baktık, yaralar var, şap belirtileri var. Üçünün de kulak küpeleri kesilerek alınmış. Her zaman besicilere söylüyoruz, belediyemizin 153 hattını ararsalar, ekiplerimiz ölü hayvanı alıp kanunen gömmek zorunda. Ahırlarında hayvanları öldüğü zaman biz gelip alıyoruz, derin bir kuyuya kireçleyip gömüyoruz. Ama vatandaşların bu şekilde davranması kendilerine de zarar veriyor” dedi. İnegöl´ün şap karantinası altında olduğunun altını çizen Karıman, “İlçe Tarım Müdürlüğü´ndeki arkadaşlarımız aşılama yapıyor. Ölen hayvanları bu şekilde atmaları hastalığın daha da yayılmasına davetiye çıkarmış oluyor. Aslında zararı görecek olan yine kendileri. Bunun farkında değiller. Ölen hayvanları hijyenik bir şekilde gömerek hastalığın önüne geçebiliriz. Küpelerini kesip almışlar” diye konuştu.

Karıman, “İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından İnegöl genelinde şap hastalığına karşı bütün hayvanların aşılamaları yapılmış, bundan iki ay önce bitmişti. Köylerimizde görülen şap hastalığında yeni bir tür ortaya çıktı. Bu Suriye´den gelen bir tür. İlçe Tarım Müdürlüğü´nün yaptığı aşılar içinde bu tür olmadığı için bu türle ilgili aşı devletimiz tarafından üretilip, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından yeniden aşılamalara başlandı. Bütün köylerde hayvanlar aşılanacak” şeklinde konuştu.

HAYVAN PAZARI İKİNCİ BİR EMRE KADAR KAPATILDI

İnegöl Hayvan pazarının İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararıyla 3-24 Aralık tarihleri arasında kapalı tutulmasına karar verilirken, bu müddet uzatıldı. 24 Aralığa kadar kapalı olması planlanan hayvan pazarının valilik kararı ile ikinci bir emre kadar kapalı kalacağı bildirildi. İnegöl´de başlayan şap hastalığının Osmangazi, Nilüfer ve Yenişehir ilçelerinde de görülmesiyle bu ilçelerde de hayvan pazarları kapatılmıştı. Hastalık tehlikesinin devam etmesi ve aşılamanın bitmemesinden dolayı İnegöl Hayvan Pazarının Bursa Valiliği´nin talimatıyla ikinci bir emre kadar kapalı kalacağı bildirildi.

BAKANLIKTA ŞAP GÜNDEMİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık toplantı salonunda küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, sektörde çözüm bekleyen sorunları irdelediklerini ifade ederek, şap hastalığının olduğu bölgelerde yüzde 50´lik bir gerilemenin olduğunu söyledi. Şap hastalığından etkilenerek telef olan buzağı ölümleri de masaya yatırıldı.

YÜZDE 50´LİK BİR GERİLEME OLDU

Bakan Çelik, "Hastalık konusu da gündeme geldi. Ancak sadece bugün ile ilgili değil, buzağıların ölümleri ile ilgili konu da gündeme geldi ve sağlıklı ırk için nasıl bir çalışma yapılmalı, o da konu başlıklarından bir tanesi. Bu konu ile ilgili mevzuatımız açık. Buzağı dünyaya gelir gelmez, alması gereken aşılar çok net ama buna rağmen işletmelerde kaynaklanan sıkıntılar veya aşı probleminden kaynaklanan bazı sorunlar var. Şap ile ilgili mihrak dediğimiz alanlarda yüzde 50´lik bir gerileme oldu. Bakanlığımızın personeli ve bütün sivil örgütlerin bu konudaki bütün teknik heyetlerimiz arazideler çok yoğun bir gayret içindeler. İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde alacağımız bu önlemler, yapacağımız bu yapısal düzenlemeler çok daha sağlıklı bir şekilde işlerin yürümesine katkı sunacak" dedi.

YEMDEKİ KDV´DE KAFALAR KARIŞIK

Çelik, bu çerçevede Türkiye genelinde gerek küçükbaş, gerek büyükbaş hayvan sayımının bir an önce gerçekleştirilmesi ve bu tablonun netleşmesi ile ilgili değerlendirme yaptıklarını dile getirerek, yem fiyatlarında KDV´nin indirilmesi konusunda sektör temsilcilerinin farklı görüşleri olduğunu bildirdi. Bunun doğrudan üreticiye verilmesi ile ilgili bir değerlendirme üzerinde durduklarının altını çizen Çelik, hayvancılıkta işletmelerdeki ölçek büyüklüklerinin artırılması için neler yapılabileceğini konuştuklarını söyledi.

YASA YENİDEN ELA ALINACAK

Bakan Çelik, sektörün finansmana ulaşma konusunda sıkıntılar olduğuna dikkati çekerek, Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu´nda karmaşık bir durum olduğunu, tüm yasanın ele alınıp herkesin kendi konusu üzerinde hizmet sunması ile ilgili talepler olduğunu bildirdi. Çıkan bazı düzenlemelerde ikincil mevzuat eksikliklerinin olduğunu, bunların bir an önce bitirileceğini dile getiren Çelik, sözleşmeli üretim ile üreticinin güven içerisinde yatırım ve üretim yapılması ile ilgili değerlendirmeler gerçekleştirildiğini kaydetti.

İLKELER BELİRLENECEK

Çelik, sık değişen destek politikalarının daha kalıcı, daha uzun süreli destek politikalarına dönüşmesi ve üreticilerin daha uzun vadeli planlama yapabilmesi için ilkelerin konulması konusunda uzlaşıya vardıklarını anlattı.

SEKTÖR SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN KOMİSYON OLUŞTURULACAK

Süt ve süt fiyatlarındaki piyasaların dünü ve bugünü konusunda değerlendirmeler yapıldığına ifade eden Bakan Çelik, "Bizim üç kuruş yükselttiğimiz fiyatların sanayici tarafından aşağı çekilme eğilimi ve üreticilere yansıma konusu değerli arkadaşlar tarafından gündeme getirildi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sektöründe yaşanan hem sorunları hem de çözüm önerilerini birlikte ele aldık ama bunları kesinleştirmedik. Bahsettiğimiz 15 başlık altındaki sorun alanlarını hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmak için bir komisyon oluşturacağız. Hem tarafların talebi hem de üreticinin yaşadığı problemleri mevzuata dönüşecek olanların yasal mevzuata dönüşmesi, diğer idari kararlar ile halledilebilecek olanların ise ayıklanıp, o çerçevede çözüme taşınması noktasında bir komisyon kurulacak" dedi.
Editör: Süper Kanal TV