Vaka sayıları ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi, önlemler ele alındı.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Evlerimiz bize aile saadeti ve sağlık vaadediyor. Sağlık güvenliği pandemi koşullarında dünyanın ve hayatlarımızın temel kavramlarından biridir. Salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü.

Dokuz haftalık mücadelenin tedbirlerin sonuçlarıı alıyoruz. Koronavirüse karşı mücadelemiz, yakın dönemdeki en büyük seferberliğimizdi.

Ev hayattır, ev hastalığa karşı hayat olamaya devam edecektir. Yeni vaka sayılarımızdaki düşüş başarımızdır. Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır.

Biz sağlık profesyonelleri ve çalışanlarımız umutsuz bir gün yaşamadık.

Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz.

Hala binlerce doktorumuz ve sağlık personelerimizin çocuklarına sarılamadıklarını unutmayın. Risk hala dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır.

Bize beklediğimiz yaşama hürriyetini mücadelemiz mutlaka sonuç getirecektir. Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür oalbiliriz. Bayram günleri virüsün yeniden yayılma günleri olmasın. Hastalığın tırmanışa döndüğü günlere dönebiliriz. Bayram kutlamalarını ziyaretlere giderek yapmayalım. Büyüklere hassasiyetimiz tehlikeli olmasın. 

Özgürlüğümüzü, hareket serbestliğimizi tedbirler garanti altına alacak. Kontrollü Sosyal Hayat herkesin katkısı ve çabasıyla bize serbestlik sağlayacak bir hayattır. 

Mücadele aktif rol olarak başarımızın ortağı olacağınızı inanıyorum. İlk dönemi başarıyla geri de bıraktık, bu dönemde de başaracağımızdan umutluyum.

Rehberler hazırlanmış durumda, 20 Mayıs'tan sonra iş yerlerinin girişinde uyulması gereken kurallarla karşılaşacaksınız. Uygulama ile birlikte iş yerini puanlayabilir ve denetleyebilirsiniz. Ayrıca detaylı çalışma rehberleri de buralarda bulanacak. Açılabilecek iş yerleri için de rehberler hazırlanmaktadır, bir kısmı hazırdır.

Mobil uygulmamanın kullanıcı sayısı şimdiden 10 milyonu aşmış durumda. Evden çıktığınız anda sizlere rehber olacak. Mobil uygulamanın diğer bir fonksiyonu da, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracında gösterebilecek. 

HES KODU NASIL ALINIR?

Mobil uygulama üzerinden alınacak kodla seyahat yapılabilecek. Sonra bir yolcuya hastalık bulaştırırsa, takibi kolayca yapılabilecek. Herkese özel bir kod olacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak. 

Her yolculukta farklı bir HES kodu alınacak. Önümüzdeki günlerde yaygın kullanılması hayatımızı yolculuk ederken HES kodu rahatlatacak. Ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek. 

Her işin başı sağlık cümlesi, salgın karşısında gerileyen her şeyi içerir. Başta sorumlu olduğumuz sağlık güvenliğimiz sosyal bir haktır. 

SORU-CEVAP

SAĞLIK TURİZMİ 

31 ülke için sağlık turizmi başlatıldı. Gerektiğinde talebe göre uçuşlar gerçekleştirilebilir. Özellikle geleceklerin Türkiye'ye gelişlerinden önce ve sonra testler yapmasını istiyoruz. Hem Sancaktepe hem de Yeşiltepe de yapılan hastanelerimizi sağlık turizmi açısından planlıyoruz. Bu iki hastane 400 bini yoğun bakım yatağı olarak planlandı. Kalıcı, çok amaçlı ve acil durum hastanesi olarak görev görecek. Kalıcı acil durum hastanelerimiz daha sonrada yoğun bakım ihtiyacımızı gidermek için devrede olacaklar. 

BULAŞ ORANI

Hastalığın yayılım hızı, kısa R sayısı diyoruz. Halk sağlığının üzerinde olduğu bir durumdur. R oranı şu an 0,72 olduğunu söyleyebilirim. Giderek bulaşıcılık azaldığını ve vakaların azaldığını söyleyebilirim. 

SINAVLAR

Liseye geçiş ve üniversite sınavları için önlemler görüşüldü. Bu konuda bir rehber yayınlanacak. Tüm öğrencilerimiz  maskesiyle sıraya oturması sağlanacak. Mesafe korunabiliyor ise, o durumda maskesini çıkarmasını Bilim Kurulu öneriyor. 

TEST SAYILARI

Bilim Kurulu'nun kimlere test yapılabilir diye bir algoritması var. Test sayılarını bazı noktalarda giderek artırıyoruz. Yakın zamanda havaalanlarında, yurt dışından gelen yolculara da testin yapılması şeklinde bir çalışmamız var. Gümrük kapıları dahil. OSB'lerde 50 bine yakın kişiye test yapıldı. Bu 50 bin testte pozitif çıkma oranı binde 3,5. Yani çok düşük.

65 YAŞ ÜZERİNE MEMLEKET İZNİ

En çok hassasiyet gösterenler büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de hassasiyet gösterdi. 65 yaş üstü büyüklerimizle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üstü büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Bilim Kurulu önerisi doğrultusunda 65 yaş üstü büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında, sabit yere gittiğinden eminsek, sağlık açısından sorunları yoksa, ilgili kaymakamlıktan, 1 ay dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bununla ilgili duyuru da İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılmış olacak. Daha kontrollü, daha uygun bir mekan söz konusu ise buraya geçişi sağlamak için yaklaşım söz konusu olacak.

VİRÜS ETKİSİNİ YİTİRİYOR MU?

Türkiye'de salgının etkisi azalıyor, burada bir çok faktör var. Biz artık virüsü tanıdığımızı, Türkiye'de farklı bir tedavi algoritması uyguladık. Ne Çin'in, ne Avrupa'nın ne de Amerika'nın uyguladıklarını uygulamadık. Bu çerçevede biz algoritmamızın farklılığıyla vefat, vaka ve entübe hastalarımızın azaldığını gördük ve azalmaya da devam edecek. Önümüzdeki iki üç hafta içerisinde dünyaya yayınları ve verileri sunacağımızı söyleyebilirim.

İKİNCİ DALGA GELİR Mİ?

Eğer kurallara uyarsak ikinci bir dalga beklemiyoruz. Maske ve bir buçuk metre kurallarına hassasiyet gösterilirse bu süreci başarıyla atlatırız. Birlikte başaracağımıza inanıyorum. 

AŞI SÜRECİ

Erciyes'teki çalışmayı önemsiyoruz ve benzer çalışmalar da var. Aşı çalışması yapanlardan birkaç tanesinden birisi. Herkes aşı ile ilgili bir şeyler söylüyor. Aşı 8-10 aylık bir süreçtir bu konuda en çok mesafe alan Çin'dir. Bu çerçevede Türkiye'deki aşamalar daha hayvan deneyi safhası iki üç ay daha devam edebilir. Bu konuyla ilgili yorumumu daha somutlaştığı zaman yapmak istiyorum. Bu konu hassas bir konudur. Umudumuzu koruyalım ama somut bir şey geliştiğinde sizlere bunu aktaracağım. 

Bayramdan önce restoranların açılmasını düşünmüyoruz. Bu süreçte bunu yapmak riskli olabilir. Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı

Editör: Süper Kanal TV