BURSA'daki Oyak Renault Fabrikasında pazar günü yönetimin kararı ile durdurulan vardiyada çalışma bu sabah başladı. Yönetim tarafından 10 işçinin çıkartılmasını protesto eden çalışanlar fabrikaya girdi ancak, işbaşı yapmadı. Fabrika önünde toplanan bazı işçiler, Bursa-Mudanya yolunu trafiğe kapatmak isteyince çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. Biber gazı kullanarak yapılan müdahale sonucu yol ulaşıma açılırken 7 işçi gözaltına alındı. 

Bursa’da üretim yapan otomotiv firması Oyak Renault'ta asgari ücret farklarının ücretlere yansıtılması istemiyle son günlerde vardiya çıkışlarında yapılan sessiz eylemler, yeni boyuta ulaştı. Fabrika yönetiminin pazar gecesi işçilere gönderdiği SMS ile durdurduğu üretim dünde devam ederken, işçilerin bir bölümünün Türk Metal Sendikası'ndan ayrılmasıardından gündeme gelen ve dün yapılması gereken 'Sosyal Diyalog Komitesi' seçimleri de gerçekleştirilemedi. 

Fabrika yönetiminin cep telefonu ile ulaştığı 10 işçinin çıkartılması kendilerine tebliğ edildi. İşçilerin çıkartılması ardından DİSK’e bağlı Birleşik Metal-iş Sendikası’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantı ardından işçiler yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki fabrikanın önüne kadar yürüyüm burada oturma eylemi yaptıktan sonra İstiklal Marşı'nı okuyup dağıldı. 

VARDİYAYA ÇAĞRILAN İŞÇİLER İŞBAŞI YAPMADI 

Oyak Renault'ta pazar gecesinden itibaren yönetimin talimatı ile durdurulan üretimin bu sabah başlatılmasına karar verildi. Gönderilen SMS ile 08.00-16.00 saatlerindeki vardiyaya çağrılan işçiler fabrikaya gelmelerine rağmen işten arkadaşlarının işten çıkartılmasını protesto etmek için işbayı yapmayınca üretim gerçekleştirilemedi. Bu sırada fabrika önünde toplanan yaklaşık 150 işçi Bursa-Mudanya Karayolunu trafiğe kapattı.Polis, uyarılara rağmen yolu açmayan işçilere biber gazı ile müdahale etti. Bazı işçilerin yaralandığı olaylarda 7 kişi gözaltına alındı. Bu arada, vardiyaya başladıktan sonra üretim yapmayan işçiler de, içeride idare binasının önünde toplandı.

Öte yandan, Oyak Renault'un Bursa fabrikasında yaşananları, Renault yönetimi yakından takip ediyor. Son 5 gün içersinde iki kez Bursa'ya gelen Renault'un üst düzey yöneticileri, fabrikadaki idarecilerden gelişmeler hakkında bilgi aldı, Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Yöneticilerin yakın çevresine, "Geçtiğimiz mayıs ayında yaşanan olayların benzerine müsade etmek istemiyoruz" dediği ifade edildi.

Oyak Renault Fabrikası'nda 10 işçinin çıkartılmasındaki gerekçesi olarak fabrikada kasıtlı olarak hatalı araç yapmalarına bağladığı iddia edildi.Yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı Oyak Renault Fabrikasında 3 vardiyada 1300'e yakın otomobil üretiliyor.