Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 'riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararı hakkında, Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 'riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararı hakkında, Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Değişikliği hukuka uyarlı bulmayan mahkeme, durdurma gerekçesinde, dava konusu işlemin uygulanması halinde, telafisi güç zararlar doğabileceğini gösterdi. 

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs'taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına 'Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' plan notu ilavesi kararı aldı.

Bursa'daki riskli binaların dönüşümünde büyük önem taşıdığı Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe tarafından açıklanan karar, kentin çeşitli yerlerine asılan billboardlar da kamuoyuna duyuruldu.

Kararın alınmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, değişliğin uygulanacağı Nilüfer Sitesi'ni ziyaretinde eleştirilere yanıt vererek ve Bursa'nın 0.50 emsal artışı yöntemiyle yenileneceğini söyledi. 

Benzer uygulamayı turizm sektöründe denediklerini ve başarılı olduklarını kaydeden Başkan Altepe, "Kentsel dönüşümde de başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum. Bazılarının iddia ettiği gibi ortada rant yok, vatandaşın rantı var. İnsanların evlerinde rahatça uyuyabilmelerinin, muhtemel depremde düne nazaran daha güvende olmalarının rantı var" diye açıklama yaptı.  

ŞEHİR PLANCILARI DAVA AÇTI

Bursa Şehir Plancıları Odası Şubesi, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa'da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekansal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sorunları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu.

Oda, değişikliği, hukuka ve üst ölçekli plan kararlarına aykırı, 1. derece deprem bölgesinde olan Bursa'da nüfus yoğunluğunu arttırıcı nitelikte ve öngörülemeyen artan nüfus yoğunluğu ile sosyal altyapı dengesini bozucu, dolayısıyla şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu ve söz konusu işlemde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle idari yargıya taşıdı. 

Başvuruyu değerlendiren Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka uyarlı bulmayarak, 'plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırılmak suretiyle inşai faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği' sonucuna vardı. 

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını basın açıklamasıyla duyuran Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, emsal artışından yararlanılarak, inşaatına başlanan Nilüfer Sitesi ile ilgili de dava açıldığını ve bu kararın Nilüfer Sitesi ve diğer emsal artışı alan yerleri de etkileyeceğini kaydettiler. 
Editör: Süper Kanal TV