Türkiye'nin Kuzey Irak'ta FETÖ'ye ait okulların kapatılması isteminin Erbil yönetimince reddedildiği haberlerinin doğru olmadığı, Kuzey Irak'ın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle okulların kapatılması durumunda binlerce aile olumsuz etkileneceği için endişe yaşandığı belirtildi. Erbil bu endişesini Ankara'ya da iletti. Mesud Barzani yönetimi, tehlikenin farkında olduklarını Türk makamlarıyla paylaştı ve soruna bir çözüm bulmak için ortak çalışma önerisinde bulundu. Çalışmalara başlandığı ve önümüzdeki günlerde daha da genişleyerek sürdürüleceği bildirildi.


YAKLAŞIK 13 BİN ÖĞRENCİ

Konuyla ilgili alınan bilgiler aslında FETÖ'nün özellikle eğitim alanında Kuzey Irak'ı tam bir kıskaca aldığını ortaya koyuyor. Başta Erbil olmak üzere, Süleymaniye, Dohuk, Halepçe ve bazı küçük yerleşim birimlerinde içinde ana okulu, ortaokul ve liseyi barındıran yaklaşık 24 okul kompleksi bulunuyor. Bu okullara kayıtlı öğrenci sayısı da 13 bin civarında. FETÖ'nün büyük paralar vererek aldığı araziler üzerinde kurulu okulların öğretmen ihtiyacını örgüt karşılıyor. Ortaöğretim kurumlarının yanı sıra Erbil'de bir de Işık Üniversitesi bulunuyor.

Kuzey Irak yönetiminin Türkiye'nin talebine olumlu yanıt verememesinin öncelikli nedeni, okulların kapatılması durumunda oluşacak öğretmen açığını kapatacak ve buralara yerleştirilecek öğretmenlerin maaşlarını ödeyecek bütçeye sahip olamaması. 

HANGİ ÜLKELER KAPATMIŞTI

TÜRKİYE'nin yaptığı girişimler sonrası FETÖ'nün faaliyetlerinin yasaklandığı veya sıkı denetimlerin başladığı ülkeler şunlar:

Somali: FETÖ'yle bağlantılı yapıların tüm faaliyetleri yasaklandı. Önde gelen FETÖ ile ilişkili kişilerin sınırdışı edilmesi kararı alındı.
Ürdün: FETÖ bağlantılı okullar kapatıldı.
Azerbaycan: Kafkas Üniversitesi kapatıldı. 'Zaman Azerbaycan' gazetesi ve internet sitesinin yayınları yasaklandı. FETÖ bağlantılı basın mensuplarının basın kartları iptal edildi.
Nijer: Nijer makamları Bedir Okulları'nın faaliyetlerini durdurma konusunda okula tebligatta bulundu.
KKTC: Bakanlar Kurulu'nca 21 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen toplantıda FETÖ terör örgütleri listesine alındı.
Japonya: Japonya-Türk Ticaret ve Sanayi Odası içinde FETÖ ile bağlantı firma ve kişilerin üyelikleri iptal edildi.
Makedonya: Makedonya-Türkiye Ticaret Odası, FETÖ ilişkili okul ve şirketleri üyelikten çıkarma kararı alındı.
Etiyopya: Ekonomi Bakanlığı, yatırıma gelecek Türk firmalardan, Türkiye EkonomiBakanlığı veya Ankara'daki Etiyopya Büyükelçiliği'nden referans mektubu isteneceğini bildirdi.
Sudan: FETÖ okullarının devredilmesine ve örgütle ilişkili diğer kuruluşların kapatılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararı çıktı.
Bulgaristan: Bulgaristan'da Müslümanlar Başmüftülüğü, bünyesindeki FETÖ bağlantılı kişileri tasfiye kararı aldı.
Sırbistan: Yeni Pazar Belediyesi internet üzerinden açıklama yayınlayarak FETÖ ile bağlantılı kuruluşların faaliyetlerinden uzak durulması gerektiğini bildirdi ve vatandaşları ikaz etti.
Ekvator Ginesi: Okulları kapatmaya hazır olduklarını bildirdi.
Tacikistan: FETÖ'ye bağlı kalan son okul olan Duşanbe International School'un yeni eğitim öğretim yılı başlamadan Tacik hükümetine bağlanacağı bildirildi.
ABD: Teksas'taki Eğitim Ajansı, bu eyaletteki FETÖ okullarında (Harmony Kamu Okulları) usulsüzlüklerin araştırılmasına dair bir hukuk bürosunun başvurusunu kabul ederek soruşturma başlattı.
Endonezya: Din İşleri Bakanlığı tarafından, Shariff Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesi yönetimine, anılan üniversite bünyesinde faaliyet gösteren 'Gülen Kürsüsü'nün kapatılması talimatı verildi.