Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği  yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin  hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz  konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra  Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır  kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından  yapılıyor.

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2019'a  kadar devam edecek. Kurala uymayan araç sahiplerine uygulanan 715 liralık ceza,  Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 23,73'lük yeniden değerleme  oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla 885 liraya çıkarılacak.

Lastik oteli kullanma ücretleri

Söz konusu zorunluluk dolayısıyla yapılacak kış lastiği değişimi,  binek araçlar için lastik ebatlarına göre 50-60 lira karşılığında yapılıyor.  Lastik değişimi yapılan yerlerde bulunan "lastik otelleri"ni tercih eden araç  sahiplerinin 1 Nisan 2019'a kadar ödeyecekleri ücret ise 100 lira ile 110 lira  arasında değişiyor.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için  uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış  şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.

Söz konusu uygulamayla, kış şartlarına göre önlemini almayan, kış  lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olması önlenmeye  çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve  çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik  sağlıyor.

Araç lastiklerinin raf ömrü uygun saklama koşullarında 10 yıl iken,  kullanımdaki araç lastiklerinin ömrü ise 3-5 yıl arasında değişiyor.